Erdoğan: Törökország nem fogja jóváhagyni a finn és a svéd NATO-tagságot, ne is utazzanak ide, hogy meggyőzzenek

Szerző: Aradi Péter
2022.05.16. 20:10

A török elnök sem adja könnyen magát.

Erdoğan: Törökország nem fogja jóváhagyni a finn és a svéd NATO-tagságot, ne is utazzanak ide, hogy meggyőzzenek

Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök a Reuters tudósítása szerint május 16-án, este határozottan kijelentette, hogy nem fogja jóváhagyni Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz. A török elnök állítólag ezúttal azt is hozzátette, hogy

ne fáradjanak azzal a svéd és finn delegációk, hogy Törökországba utaznak, hogy meggyőzzék.

Erdoğan egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy azért fekszik keresztbe, mert szerinte Svédország terroristaszervezetek keltetőhelye, sőt szerinte még a parlamentjükben is terroristák ülnek.

Hogy kikre gondolhatott Erdoğan, azt nem nehéz kitalálni. Erdoğan azt állítja, hogy mindkét északi ország olyan embereknek nyújt menedéket, akik szerinte terroristacsoportokkal állnak kapcsolatban, a terroristacsoport pedig nem más, mint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű katonai csoport és Fethullah Gülen követői, akik Erdoğan szerint 2016-ban puccsot kíséreltek meg ellene.

A svéd parlamentben valóban ül hat, a svédországi kurd közösségből kikerült kurd származású képviselő, azonban semmi nem utal arra, hogy bármilyen kapcsolatban állnának a PKK-val.

A Kurdisztáni Munkáspártot pedig nemcsak Törökország, hanem az Európai Unió több tagállama és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tarja számon, de mint írtuk,

semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a svédországi képviselőknek bármi közük lenne hozzá.

A Kurdisztáni Munkáspárt főhadiszállása egyébként az Irak északkeleti részén fekvő Kandil-hegységben van, a szervezet Délkelet-Törökországban tevékeny, ahol 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért.

A török biztonsági erők és a PKK közötti több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

Erdoğan egyébként már néhány nappal korábban is jelezte, hogy aggályai vannak a NATO-bővítéssel, de Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ennek ellenére is roppant bizakodó volt, és május 15-én kijelentette, hogy szerinte ennek ellenére sem várható késedelem Finnország és Svédország csatlakozásában.

A svédek május 16-én, hétfőn napközben kijelentették, hogy diplomáciai tárgyalásokat kezdenek a törökökkel, erre érkezhetett most, néhány órával később Erdoğan válasza.

NYITÓKÉP: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek