„Biatorbágy megtelt!” - petícióval tiltakoznak a lakosok a beruházások ellen

2022.06.03. 09:35

Biatorbágyi lakosok egy csoportjának elege lett abból, hogy folyamatosan növekszik a város lélekszáma és egyre több építkezés van, ami elveszi a zöldterületek helyét, így aláírásgyűjtésbe kezdtek.

„Biatorbágy megtelt!” - petícióval tiltakoznak a lakosok a beruházások ellen
Már közel 15000-en élünk szeretett városunkban. Tudhatóan, rövidesen 25000-en leszünk, miközben az egyre magasabb társasházak építését, a lakosság özönvízszerű gyarapodását kifogások mögé bújva, tétlenül szemléli a hivatal. A város ellátórendszere; közlekedése, víz- és szennyvízhálózata túlterhelt. A beruházói lobbi nyomására folyamatosan romlanak életkörülményeink

– írta a biatorbágyi civilek csoportja a petíciójukban.

A „Biatorbágy megtelt!” elnevezésű aláírásgyűjtés szervezői szerint a város lakosságához képest folyamatosan csökken az elérhető zöldfelületek nagysága, emelett pedig nincsen elég játszótér és közpark sem.

Az erdős területek hiánya melett a mozgásra sincs lehetőség, állítják,

ugyanis nincsen olyan futballpálya, amit a lakók is szabadon használhatnak.

Tény, hogy Biatorbágy egyre népszerűbb célpont azok számára, akik az agglomerációba akarnak költözni. Az ingatlan.com statisztikája szerint tavalyhoz képest több, mint 100 ezer forinttal lett több az ingatlanok átlagos négyzetméterára, ezzel együtt pedig az elmúlt években a lakosság létszáma is rohamosan növekedett.

Míg 2013-ban 12 ezren, 2020-ban már 14 ezren éltek a városban.

A petíciót indítók szerint ez a probléma az egész agglomerációt érint: a helyzet hasonló Budakeszin, Budaörsön, Pátyon és Törökbálinton is. Az aláírásokkal arra akarják felszólítani a biatorbágyi ökormányzatot, hogy vegyék fel a kapcsolatot a többi érintett településsel a közös, egységes fellépés érdekében és készíttessék el Biatorbágy zöldfelületi rendszertervét egy független, szakértő tervező irodával, a helyi szakemberek és a lakosság bevonásával.

Ezen kívül a célkitűzések között szerepel a „társasházépítési hullám” megfékezése, a korábban beépíthetővé minősített zöldterületek visszasorolása és a zöldmezős beruházások leállítása is.

A petíció jelenleg 1105 aláírásnál jár a megcélzott kétezerből.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek