Egy külföldi városban ünnepséget szerveztek Orbán Viktor szülinapja miatt, de senkit nem érdekelt

2022.06.01. 11:25

Még a szervezők sem jelentek meg az eseményen.

Egy külföldi városban ünnepséget szerveztek Orbán Viktor szülinapja miatt, de senkit nem érdekelt

Egy boszniai városban nyilvános ünnepséget szerveztek Orbán Viktor születésnapja alkalmából, csakhogy senki nem jelent meg a keddi prijedori összejövetelen – írja a Dnevni avaz. A helyi sajtó szerint a magyar miniszterelnök szülinapjáról egy helyi szerb nacionalista csoport, a Prijedori "Princip" ifjúsági szervezet emlékezett volna meg, igaz, mint írják,

végül az egyesület sem ment el a saját eseményére.

A magyar ünnepelten kívül egyébként egy másik szülinaposra – aki nem Clint Eastwood – is gondoltak: Željko Mitrović szerb médiamágnás, a Pink Televízió tulajdonosa szintén május 31-én született, emellett a korábbi tervek szerint Aleksandar Vučić szerb államfő beiktatásának évfordulójáról is megemlékeztek volna kedden.

Felháborodtak a lépésen

A Dnevni avaz arról ír, hogy a prijedori rendőrkapitánysághoz május közepén érkezett hivatalos felkérés arról, hogy Orbán és Mitrović születésnapja alkalmából nyilvános ünnepséget tartanának a városban május 31-én.

A lap megjegyzi: a lépést sokan provokációnak tartották, mivel sem a magyar miniszterelnöknek, sem pedig Mitrovićnak nincs semmi köze Prijedorhoz, továbbá évek óta ezen a napon tartják a Fehér Szalagok Napját, az eseményen az 1992 és 1995 közötti háború alatt meggyilkolt helyi nem szerb civilekre emlékeznek.

Az emléknap onnan kapta a nevét, hogy a térségben 1992-től arra kötelezték a nem szerb lakosokat, hogy tűzzenek magukra fehér szalagot nyilvános helyen, az otthonaikra pedig kötelező volt fehér vásznat lógatniuk. Prijedorban és a környező városokban emellett több mint 3000 embert, köztük 102 gyermeket gyilkoltak meg a háború alatt, illetve tízezreket szállítottak különböző lágerekbe.

Kerestük a szervezőket

Arról, hogy miért maradhatott el Orbán Viktor boszniai születésnapi ünnepsége, egyelőre nincs hír. Az eseményt meghirdető szervezet annyit posztolt a közösségi oldalán, hogy a napon

megtiltották a nyilvános összejövetelek tartását a városban,

viszont a sajtóbeszámolók alapján a háborús áldozatokról volt megemlékezés Prijedorban. Mint a Slobodna Evropa beszámolt róla, a prijedori rendőrkapitányság a csoportok közös sétáját nem engedélyezte a városban.

A kérdéseinkkel kerestük az említett szervezet, a prijedori rendőrkapitányságot és a helyi belügyminisztériumot, amit válaszolnak, cikkünket frissítjük.

NYITÓKÉP: Wikipedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek