EU-csúcs: lehet embargó az orosz kőolajra, de a vezetékeken keresztül továbbra is jöhetne

2022.05.30. 16:52

Orbán továbbra sincs meggyőződve, hogy ezt el kellene fogadni így.

EU-csúcs: lehet embargó az orosz kőolajra, de a vezetékeken keresztül továbbra is jöhetne

Az EU vezetőinek hétfőn rendkívüli csúcstalálkozón kell dönteniük arról, hogy az Oroszország elleni új szankciócsomag tartalmaz-e embargót az orosz olajimportra, a Reuters szerint, amely megszerezte a szankciós tervezet vázlatát, az lesz a megoldás, hogy a vezetékeken keresztül érkező nyers olajra nem fognak vonatkozni végül ezek a szankciók.

Hétfő délutánig az  EU vezetői egyelőre nem tudtak egyhangú döntést hozni arról, hogy Oroszország esetében mi kerüljön bele az „olajembargóba".

„Az Európai Tanács egyetért azzal, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagnak ki kell terjednie az Oroszország által a tagállamoknak szállított kőolajra (nyersolaj) és kőolajtermékekre, a csővezetékeken keresztül történő kőolaj-szállítások átmeneti kivételével"

- áll a legutóbbi tervezetben a Reuters információi szerint.

Szintén a tervezet szerint a 27 EU-tagállamnak „a lehető leghamarabb meg kell tárgyalnia a kőolaj vezetékes szállításának ideiglenes mentesítésének kérdését".

Csaknem egy hónap telt el azóta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke javasolta az orosz olaj teljes betiltását Európában. „Teljes tilalom lesz a nyers és finomított orosz olaj behozatalára vízen és csővezetéken keresztül” - mondta akkor von der Leyen az Európai Parlamentben.

Az volt a terv, hogy Európa „szervezett” átálláson menjen keresztül, azaz, hogy hat hónapon belül lemondjon az orosz nyers kőolajról, 2022 végére pedig a finomított termékekről. A „belső ellenzék” azonban – különösen Magyarország – hallani sem akart erről.

Orbán Viktor egy hétfő délutáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy továbbra sem hajlandó támogatni az orosz olajvásárlás tilalmát.

Orbán a csúcstalálkozón újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a legutóbbi ajánlat „jó megoldás Magyarország számára”, de kitartott amellett, hogy Budapestnek továbbra is „garanciákra” van szüksége arra vonatkozóan, hogy ha Ukrajna leállítaná az orosz kőolajáramlást, más forrásokból is beszerezhet olajat.

Orbán hibáztatta az Európai Bizottságot, amiért az orosz olajtilalmat aelőtt javasolta, mielőtt az uniós országok teljes mértékben támogatták volna.

„Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, alapvetően a Bizottság felelőtlen magatartása miatt" - mondta, hozzátéve, hogy a javaslatot „nem tárgyalták meg megfelelően a tagállamokkal".

A Politico pénteken még arról írt, hogy úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot, benne az orosz olaj importjának „tilalmával”, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak.

A brüsszeli lap szerint Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól, arra hivatkozva, hogy „nincs tengeri kijáratuk”.

NYITÓKÉP: GRID-Arendal/Flickr Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek