A román színekre vágyó Rapport Richárd mellé állt a kormánymédia egy része a sakkszövetséggel szemben

Szerző: Kósa András
2022.05.28. 15:53

Egy magyar-román vitában ez lett volna a legutolsó, amit várunk, de valóban ez történt.

A román színekre vágyó Rapport Richárd mellé állt a kormánymédia egy része a sakkszövetséggel szemben

Érdekes olvasni a Rapport Richárd országváltása körüli vitát a kormányközeli médiában. A világranglista ötödik helyén álló magyar sakkozó édesapja a 24.hu-nak pénteken mondta el, hogy kérvényezték a Román Sakkszövetségnél, hogy a jövőben a fiatal sakkozó román színekben versenyezhessen, mivel

jelentkezett egy szponzor, aki jelentős összeggel támogatná Rapport Richárdot,

ha mostantól a piros-fehér-zöld helyett a kék-sárga-piros zászló állna mellette az asztalon a versenyeken.

Rapport Richárd azzal indokolta a váltást, hogy a Magyar Sakkszövetségtől (MSSZ) évek óta nem kap támogatást, mint megírtuk, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője februárban érdeklődött a sportért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumánál az ügyben, de gyakorlatilag elutasító választ kapott.

A történelmileg terhelt magyar-román kapcsolatok miatt persze különösen érzékeny az esetleges váltás, és az MSSZ már jelezte is, hogy mindent megtesz ennek megakadályozására. Az Origo még pénteken „elképesztő és felháborító lépésről” írt címlapján, a Magyar Nemzet ugyanakkor kifejezetten objektív cikket közölt, amiben Ribli Zoltán volt magyar sakkolimpikon, Rapport korábbi edzője például azt mondta:

„A Magyar Sakkszövetség, köszöni, jól elvan, csak azok zavarják, akik értenek a sakkhoz. Legyenek bár aktív játékosok vagy edzők. Portisch Lajost elűzték, jómagam, miért is tagadnám, perben állok a szövetséggel, Almási Zoltán abbahagyta a versenyzést, Lékó Péter az egyik legkeresettebb edző, csak éppen külföldön. Most pedig Rapportot is elveszítjük. Hatalmas veszteség, de előre borítékolom, a szövetség vezetői ezen is gyorsan túllépnek”.

Verőci Zsuzsa szintén volt válogatott sakkozó ugyanakkor úgy kommentálta a döntést, hogy „szívet cseréljen, aki hazát cserél”, igaz, ő a szövetség hozzáállásáról nem nyilatkozott.

Ezek után szombaton a kormány álláspontját minden fontos ügyben gondosan követő Nemzeti Sport külön publicisztikában foglalkozott az üggyel, kifejezetten Rapport Richárd mellé állva és az MSSZ-t hibáztatva a kialakult helyzetért.

Rácz Péter „Zászlócsere” című jegyzetében úgy fogalmaz,

„a hír bombaként robbant, ugyanakkor nem lehet rajta csodálkozni – évek óta benne volt a levegőben egy hasonló húzás. A legutóbbi világversenyeken nem játszott, de nemcsak ő, hanem például Lékó Péter sem, mert nem tudtak megegyezni a szövetséggel a válogatott szereplésről. Mégis, hogy történhet ez meg?”.

Majd leírja, hogy a sakkvilág elitjében szokás támogatni a versenyzőket, ehhez képest Rapport Richárd nem kapott elég figyelmet,

„Egyedül készült, lényegében segítők nélkül, de még így is fel tudta venni a versenyt a világ legjobbjaival, a közelmúltban jöttek is a sikerek. De mindig kérdés volt, hogy egyedül meddig bírja. Mivel érdemben nem változott a helyzet, kapott az alkalmon, amikor a romániai milliárdos ajánlatot tett”.

Végül levonja a következtetést:

„Országváltás – fájdalmas, de ezúttal ez a siker ára”.

NYITÓKÉP: Nemzeti Sport

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek