Közel 1300 civil holtesttét találták már meg a kijevi térségben

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.19. 08:06

A helyi rendőrfőnök szerint ez még nem a vége, a legtöbbjüket automata fegyverrel lőtték le.

Közel 1300 civil holtesttét találták már meg a kijevi térségben

1288 civil holtestét találták meg a kijevi térség orosz csapatok által februárban és márciusban megszállt  –  tájékoztatta a sajtót Andrij Nebitov, a régió országos rendőrfőkapitányságának vezetője.

„A legtöbbjüket automata fegyverrel lőtték le”

– mondta, hozzátéve, a rendőrség továbbra is civilek sírjait tárja fel a térségben, úgyhogy ez a szám valószínűleg nem végleges.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet kedden arról számolt be, eddig 22 kivégzést dokumentált Kijev és Csernyihiv térségében, amelyek az orosz megszállás alatt történtek.

Ezen kívül az emberi jogi aktivisták kilenc civil meggyilkolását, hat lehetséges erőszakos eltűnést és hét kínzást rögzítettek. A HRW képviselői összesen 17 településen jártak.

A kijevi térség egyes településeit az orosz csapatok február 24-i ukrajnai inváziójuk után több mint egy hónapig megszállták. Az orosz védelmi minisztérium azt állította , hogy az orosz hadsereg március 30-án hagyta el a várost, de április 1-jén reggel azt közölte , hogy az orosz csapatok tisztító hadműveletet hajtanak végre a térségben.

Az orosz csapatok Kijev közeli távozása után számos civil holttestet találtak. Az Orosz Föderáció többször is „provokációnak” és „hamisításnak” nevezte a civilek meggyilkolásával kapcsolatos vádakat.

A térség települései közé tartozik többek közt az eddigi legdurvább mészárlást elszenvedett Bucsa is, csak itt százakat lőttek gödörbe az orosz katonák.

KIEMELT KÉP: Három áldozat Bucsában (forrás: Ukrinform TV)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek