A román szélsőjobbnak nagyon betett Putyin inváziója

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.12. 06:57

Kilépő képviselők, új széljobbos pártokat alapító régi tagok: a románok 90 százaléka nem bízik Oroszországban, és ezt megsínyli a szélsőjobb.

A román szélsőjobbnak nagyon betett Putyin inváziója

Nagyon nem tett jót az orosz invázió a román echte szélsőjobboldali, Orbán-ranjongó AUR-pártnak, az elmúlt időszakban ugyanis botrányról botrányra bukdácsolnak, és nem látszik, hogy ezeknek vége szakadna. Ráadásul gombamód kezdtek szaporodni a hasonló ideológiájú pártok a keleti szomszédnál.

Szakítások és várható szakítások

Daniel Rusu parlamenti képviselő nemrég bejelentette, hogy kilép az AUR parlamenti csoportjából, és független képviselőként folytatja munkáját.

„Tekintettel azokra az ideológiai és adminisztratív ellentmondásokra, amelyek alulírott és az általam képviselt AUR képviselőcsoport és köztem, mint helyettes vezető között felmerültek, a mai napon szeretném bejelenteni, hogy kilépek az AUR képviselőcsoportból, és (…) be akarom jelenteni, hogy független képviselőként, a függetlenek csoportjában folytatom”

– mondta Rusu a képviselőház plenáris ülésén.

Daniel Rusu Fehér megyei képviselő, ez pedig az AUR-nak, de a román szélsőjobbnak is egy fellegvárra, hiszen a megye központja az a Gyulafehérvár, amely egykoron erdélyi fejedelmi központ volt, de ma már inkább a román egyesülés szimbóluma, hiszen itt mondták ki 1918-ban a románok népgyűlésen az egyesülést Romániával. Daniel Rusu itt dolgozott tehát, emellett az AUR frakcióvezető helyettese is volt a képviselőházban. Rusu több nyilvános nyilatkozatában bírálta a párt vezetőjét, George Simiont az egyik bejegyzésben azt írta, Simion 50 lejes (kb. 3500 forint) havi díjat kér a párttagoktól, holott előzőleg adományokat kértek csupán. 

És nem ő volt az egyetlen, a márciusi tisztújító kongresszus után Dănuţ Aelenei parlamenti képviselő hagyta ott a frakciót. Aelenei maga is az elnökségre pályázott, a kongresszus után a hatóságok védelmét kérte, azt állította, hogy

megfenyegették, hogy „át fog menni rajta egy autó”. 

Állítólag lesz nagyobb szakadás is. A G4Media nemrég arról írt, hogy több AUR-os parlamenti képviselő is távozni készül a pártból, miközben egyre növekszik a belső elégedetlenség.

Cristian Terheș, (akivel egyébként az Azonnali még interjút is készített) a Kereszténydemokrata Néppárt (PNȚCD) európai parlamenti képviselője azt nyilatkozta, hogy „tapogatózó megbeszélést" folytatott 7 AUR képviselővel, akik ki akartak lépni a pártból.

„A PNTCD- be való átlépésről hét AUR parlamenti képviselővel folytattunk egy feltáró megbeszélést. El akarják hagyni az AUR-t, de többen is vannak náluk. így Úgy tudom, belső problémáik vannak. Az emberek máshova akarnak menni. Többek között a PNTCD-vel is tárgyaltak. A találkozóra április közepén került sor, saját kezdeményezésükre”

– szögezte le a PNTCD EP-képviselője.

A számok nem mutatnak jól

A pártnak az sem tett jót, hogy nemrég Călin Georgescu, akit mind a legutóbbi választásokon, mind a a legutóbbi kormányválság alkalmával miniszterelnöknek javasolt a párt, szépen bejelentette, hogy a deveselui NATO rakétaelhárító pajzs „az ország szégyene”. Simion elhatárolódott a közismerten oroszbarát, és nácimentegető politikustól.

Csakhogy az AUR-nak azzal is szembe kell néznie, hogy a legerőteljesebb médiareprezentációjuk az oroszpárti dezinformációs sajtóban volt, amiket az EU területén bezártak a háború óta.

Nem csoda, hogy a párt szabadesésben van: a jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy a romániai lakosság 90 százaléka nem bízik Oroszországban, és nem sokkal jobb a helyzet ez az AUR-szavazóknál sem, akiknek a háború előtt 20 százaléka volt oroszpárti, de azóta ez is esett öt százalékpontot. Romániában egyébként még a fiatalok között volt meglepően magas a háborúpártiság, az invázió előtt a 18–29 év közöttieknek 30, ma már csak 12 százaléka szimpatizál Oroszországgal.

Ehhez képest az AUR februárban még 22 százalékon állt, a legfrissebb felmérésekben majdnem hat százalékpontot zuhantak, és ez a parlamentbe jutásuk óta először megjelenő csökkenő tendencia.

Közben gombamód szaporodnak az új, szélsőjobbos pártok

Nem segít az AUR-nak, hogy az elmúlt időszakban – mint májusi eső után a gomba – több szélsőjobbos új párt is született, nem ritkán olyanok keze által, akik időközben lemorzsolódtak a pártból. 

Március 18-i határozatával megalakult páldául a Román Nép Hazafiai szervezet, amelynek alapítói Cristian Vasile Lască, Andrei Cristian Boroș és Dănuț Nicolae Pop voltak. Az első a bihari képviselő, Mihai Lască unokatestvére, akit tavaly kizártak az AUR-ból, és ugyanabban az évben bántalmazás miatt 2 év börtönbüntetésre ítélték, felfüggesztve. Boroș szintén az AUR tagja volt. A járvány idején Lască és Boroș több oltásellenes demonstrációt szerveztek Nagyváradon. Lasca ki akar lépnbi a NATO-ból és az EU-ból is.

Még elbírálás alatt van egy másik párt bejegyzése a Jog, Oktatás, Egység nevűé (LEU). Az alapítók közül ketten – Cosmin Marian Matache és Andy Constantin Lupu – az AUR által tavaly a fővárost magába foglaló Ilfov megyében tűntek fel, aláírásokat gyűjtöttek az AUR nevében Johannis elnök leváltására.

Igaz ugyan hogy Magyarországon nemrég lett egy HUXIT párt (Volner János korábbi jobbikos képviselőé, aki utána a Volner párt elnökeként turnézott a politikában), de Romániában, szintén volt AUR-tagok már egy hónapja benyújtották a ROEXIT nevű pártra a bejegyzési kérelmet. Az egyik alapító, Smaranda Nicoleta Lup az AUR Kolozs megyei szervezetének létrehozója volt, és 2021-ben összetűzésbe került a párt központi vezetésével, idén márciusban kizárták a pártból. Eddig egyetlen céljuk az EU-bül való kilépés, ami nem lesz egyszerű, hiszen az ország lakossága nagyon is EU-párti és Nyugatbarát.

Nemrég egyébként még egy Qauanon Hazafiak Pártja is meg akart alapulni, egyelőre a bíróság meggátolta őket ebben, de érdekes lesz látni, hogyan fér össze az amerikai quanonizmus a román néplélekkel.  

NYITÓKÉP: George Simion pártelnök a szimpatizánsoknak szónokol idén februárban. George Simion/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek