Páratlan római mozaik porosodik dobozokban Szombathelyen, mert nincs pénz védőtetőre

Szerző: Kósa András
2022.05.09. 13:02

Hende Csaba a város fideszes parlamenti képviselője még 2019-ben azt mondta, pár hónapot „tepsiben is kibír” a mozaik. Azóta sem történt semmi, hogy ne így legyen.

Páratlan római mozaik porosodik dobozokban Szombathelyen, mert nincs pénz védőtetőre

Még 2017-ben jelentették be, hogy több mint 1,2 milliárd forintos uniós támogatással építenek új védőépületet Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római-kori mozaikja fölé a szombathelyi Romkertben. Mint laptársunk, az Ugytudjuk.hu felidézte, a tervek szerint

az épületet 2020 tavaszán adták volna át, erre támogatási szerződést is aláírt

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely akkori polgármestere, valamint Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának vezetője. Puskás akkor hangsúlyozta: a Romkert megújítása is része a Modern Városok Programnak. Igen, ez az a 2015-ben indult fejlesztési ígéretcsomag, amivel Orbán Viktor miniszterelnök akkor végighaknizta az országot, és szinte minden városnak több tízmilliárdos fejlesztéseket ígért, állami pénzből.

A mozaik végül a TOP, azaz Európai Unió által finanszírozott pályázatok közé került. Puskás Tivadar akkor még azt mondta, hogy a több mint 70 éve épült két védőépületet elbontják, és azokkal nagyjából azonos alapterületű, korszerű épületet emelnek.

A terveken azt lehetett látni, hogy egy nagy, üvegépület kerül a korábbi mozaikot védő létesítmény helyére.

A régészeti kincset felszedték, a felújítása pedig elkészült. Csakhogy a fogadóépület a mai napig nem épült meg, így Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római-kori mozaikja, ami a szombathelyi turizmus egyik fő vonzereje lenne, ma egy raktárban pihen, bedobozolva.

A beruházás azért is áll, mert a terület a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonában van, ennek vezetői pedig kifogásolták, hogy a terezett fogadóépületből be lehetett volna látni egy egyházi kollégium szobáiba.

A lényeg, hogy egyelőre egyetlen problémára sem sikerült megoldást találni, az Ugytudjuk.hu megkeresett minden érintettet, de érdemi választ egyelőre nem kaptak. Hende Csaba a város országgyűlési képviselője még 2019 szeptemberében úgy nyilatkozott, hogy „a mozaik 2000 éves, néhány hónapot kifog bírni úgymond tepsiben is”. Ennek lassan három éve.

NYITÓKÉP: A bedobozolt mozaik, fotó: Vágvölgyi Bálint, Ugytudjuk.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek