Fiatal fiúkat és férfiakat is megerőszakolhattak az orosz katonák Ukrajnában

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.04. 12:14

Az ENSZ és az ukrán tisztviselők is hasonló következtetésre jutottak, Ukrajna szerint Moszkva tudatos stratégiája a civilek megerőszakolása.

Fiatal fiúkat és férfiakat is megerőszakolhattak az orosz katonák Ukrajnában

Férfiak és fiúk is vannak az orosz katonák által elkövetett nemi erőszak állítólagos áldozatai között Ukrajnában, ahol már több tucat esetben folyik a vizsgálat a megszálló erők által elkövetett szexuális erőszakkal kapcsolatban – közölték kedden az ENSZ és az ukrán tisztviselők.

Pramila Patten, az ENSZ szexuális erőszakkal foglalkozó különleges képviselője egy kijevi sajtótájékoztatón közölte az egyelőre meg nem erősített hozzátéve, hogy az erőszak túlélői számára különösen nehéz bejelenteni ezeket a bűncselekményeket

„Nőknek és lányoknak nehéz jelenteni ezt többek között a megbélyegzés miatt, de gyakran még nehezebb a férfiaknak és fiúknak. Biztonságos teret kell teremtenünk minden áldozat számára a szexuális erőszak eseteinek felderítésére” 

– mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szexuális erőszak több tucatnyi esete, amelyekben jelenleg folyik a vizsgálat, „csak a jéghegy csúcsát jelenti”, és felszólította a túlélőket, hogy jelentkezzenek, a nemzetközi közösséget pedig az elkövetők felkutatására és felelősségre vonására kérte hozzátéve, hogy amik ma dokumentumok, holnap már a vádemelések alapját szolgálhatják.

Irina Venediktova ukrán főügyész kedden közölte, hogy hivatala jelentéseket gyűjtött az orosz csapatok által elkövetett szexuális erőszakról, az áldozatok között tulajdonképpen minden korosztályú nő és férfi van. Venediktova szerint Moszkva kifejezetten stragtégiaként használja a nemi erőszakot a civil társadalom megtörése érdekében.

KIEMELT KÉP: Irina Venediktova (forrás: Ksenia Svyatovets / Wikimedia Commons)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek