Súlyos zavarok jöhetnek a lengyel légiközlekedésben

Szerző: Kósa András
2022.04.27. 12:24

Akár napi háromszáz járatot is törölhetnek vasárnaptól a két varsói reptéren a légiirányítók bérvitája miatt.

Súlyos zavarok jöhetnek a lengyel légiközlekedésben

Légiközlekedése megbénulásától tart Lengyelország, de ennek most semmi köze nincs a szomszédos Ukrajnában zajló háborúhoz. A Politico szerint vasárnaptól akár napi háromszáz járatot is törölhetnek a főváros két repülőterén, mivel a lengyel légiirányítók tömeges felmondással fenyegetőznek, ha nem oldódik meg a bérvitájuk.

Az eset súlyát jelzi, hogy maga

Mateusz Morawiecki is megszólalt az ügyben, odaszúrva egyet a légiirányítóknak.

A kormányfő szerint a lengyel szakemberek számára „Európa egyik legjobb munkakörülményeit biztosítják” kiemelkedő fizetéssel és mindössze heti 30 órás munkaidővel.

Tény, hogy a Politico szerint egy légiirányító havi fizetése ma akár a 100 ezer zlotyt is elérheti, ami 8.2 millió forintnak felel meg. Az állami légiirányító szolgálat szerint ez egyszerűen túl sok és gazdaságilag fenntarthatatlan, ezért arra szeretnék rávenni a munkavállalóikat, hogy

elégedjenek meg egy maximum 45 ezer zlotys (3.7 millió forint) fizetéssel.

Az érintettek számára viszont ez elfogadhatatlan, ezért az ország 208 légirányítójából 33 már felmondott idén, további 131 pedig azzal fenyegetőzik, hogy április végével teszi meg ugyanezt.

Emiatt a hatóságok arra készülnek, hogy vasárnaptól – bizonytalan időre – Varsó két reptere, a Chopin és a Modlin csak 9.30 és 17.00 óra között fogad és indít majd gépeket, ezen kívül zárva lesz. Ez több mint 300 járatot érintene, ezeknek a hatóság alternatív lehetőségként más belföldi reptereket ajánlott fel.

Több légitársaság viszont nem akarja ezt elfogadni és azzal fenyegetőzik, hogy kártérítésért perelik majd a hatóságot. A szembenálló felek egyelőre nem akarnak engedni, a megegyezésre még négy napjuk van.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek