Lefoglalták és az ukrán menekülteknek adják a lengyelek az orosz nagykövetség egyik épületét Varsóban

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.12. 08:45

A varsói főpolgármester egy ukrán központot alakítana ki az épületben, de az olyan rossz állapotban van, hogy lehet, le kell bontani.

Lefoglalták és az ukrán menekülteknek adják a lengyelek az orosz nagykövetség egyik épületét Varsóban

A varsói önkormányzat hétfőn lefoglalta Varsóban az orosz nagykövetség egyik vitatott státuszú épületét, és az ukrán menekültek rendelkezésére bocsátaná azt

írja a lengyel sajtó.

Az épületegyüttest az 1970-es években építtette a varsói szovjet nagykövetség, és diplomaták családjai laktak benne. A Szovjetunió széthullása után a köznyelvben „Szpiegowo”-nak hívott (kb. Spionház) épületet kiürítették, azóta üresen áll. Mivel a telek Varsó szerint a város tulajdona (annak idején átadták az oroszoknak, cserébe Moszkvában a lengyel nagykövetségnek kelle volna ingatlant kapnia, de ez nem történt meg), Varsó éveken keresztül pereskedett az orosz nagykövetséggel,

mert szerintük az oroszoknak vagy bérleti díjat kellene fizetniük, vagy el kellene adniuk az épületet, erről a varsói önkormányzatnak bírósági végzése is van.

Ez alapján a végzés alapján jelent meg hétfőn a végrehajtó rendőrök és biztonsági emberek élén az épület előtt, elvágták a láncot a lezárt kapun, és lefoglalták az épületet.

Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester sajtótájékoztatót is tartott a helyszínen, ahol elmondta, a házat teljesen kifosztva találták, szerinte legfeljebb a tartófalak maradtak épek, de ez sem biztos. Lehet, hogy az egészet el kell bontani, de mindenképp

egy ukrán központot szeretnének kialakítani az épületben vagy annak a helyén.

Trzaskowski a Twitteren azt írta, sokéves erőfeszítés után szerzik vissza az épületet,

és „rendkívül szimbolikus”, hogy ez az orosz agresszió idején teszik, ahogy az is, hogy „az ukrán közösség profitál majd belőle”.

Az orosz nagykövetség természetesen nem ért egyet az épület lefoglalásával, szerintük az továbbra is Oroszország tulajdona, ezért tiltakozó jegyzéket kültek a lengyel külügyminisztériumnak – írja a TASZSZ orosz hírügynökség. A varsói orosz nagykövet, Szergej Andrejev szerint az épület katasztrofális állapotáért a lengyelek a felelősek; az orosz nagykövetség szerinte azért nem tudta felújítani, mert a lengyel hatóságok évek óta akadályozzák, hogy az épület hivatalosan orosz diplomáciai státuszt kapjon.

Az épület hasonló helyzetben van, mint Budapesten a Hungária körúton álló egykori szovjet tiszti lakóház épületegyüttese: a telek Magyarországé, az épület Oroszországé, és a rendszerváltás óta üresen áll.

NYITÓKÉP: Rafał Trzaskowski / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek