A Twitteren röhögi ki a gázért rubellel fizető uniós tagállamokat a volt orosz elnök

Szerző: Kósa András
2022.04.23. 12:55

Dmitrij Medvegyevnek a jelek szerint van ideje emotikonokkal bőven megtűzdelt gúnyolódásokra a háborúban. Üzenete a magyar kormánynak is szól.

A Twitteren röhögi ki a gázért rubellel fizető uniós tagállamokat a volt orosz elnök

Twitterüzenetben gúnyolódik Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legszorosabb szövetségese az Európai Bizottság döntésén, amivel lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok az orosz követeléseknek megfelelően rubelben is fizethessenek a gázért.

Az oroszok már hetek óta fenyegetőznek vele, hogy amennyiben ez nem történik meg, akkor leállítják a „szerződésszegő” államokba irányuló gázszállításokat. Korábban többek között a magyar és a német kormány is kérte, hogy rubelben fizethessen a megkötött megállapodásokban szereplő euró helyett. (A „trükkre” azért kényszerültek rá az oroszok, hogy így próbálják megőrizni a rubel értéként a dollárhoz vagy éppen az euróhoz viszonyítva, hiszen ha rubelben kell fizetniük a gázért, az uniós tagállamok kénytelenek lesznek előbb rubelt vásárolni a pénzpiacokon.)

Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök és kormányfő, jelenleg az egyik legbefolyásosabb moszkvai hatalmi központ, a Biztonsági Tanács elnökhelyettese. A politikus most Twitter üzenetében azt írta

„Nagyra értékeljük európai partnereink következetességét és integritását. (Ezután jön a két röhögős emotikon – a szerk.) Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az ICF (Inner City Fund – egy amerikai globális gazdasági-pénzügyi elemző intézet) friss adatai szerint Európa legfeljebb hat hónapig nélkülözheti a gázunkat. De komolyan: még egy hétig sem fogják bírni.”.

NYITÓKÉP: Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin, fotó: medvedev2008.ru/Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek