Nem boldogok az ukránok az amerikai drónoktól, amiket szállíthatnak nekik

Szerző: Kósa András
2022.06.23. 17:34

A Foregin Policy szaklap szerint komoly vita van az ukrán és az amerikai védelmi minisztérium, illetve az ukrán harcoló alakulatok parancsnokai között arról, hogy az ukrán harctéren hatékonyan bevethetőek-e a drónok, amiket főleg Irakban és Afganisztánban használtak eddig.

Nem boldogok az ukránok az amerikai drónoktól, amiket szállíthatnak nekik

Az Irakban és Afganisztánban már bevetett (ezek során számos ártatlan civilt is meggyilkoló) MQ-9 Reaper típusú drónokat szállítana az Egyesült Államok hadserege Ukrajnának, váratlan vita alakult ki azonban az eszközök használhatóságát illetően az ukrán hadsereggel – írja a Foreign Policy.

A külpolitikával foglalkozó szaklap szerint a harcoló alakulatok vezetői egyáltalán nincsenek meggyőződve róla, hogy

a Szürke Sólyomnak is nevezett eszköz hatékony lenne az orosz légvédelemmel szemben.

Irakban és Afganisztánban ugyanis legfeljebb vállról indítható rakétákkal próbálták megsemmisíteni őket, de az orosz hadsereg légvédelmi rendszere ennél nyilván sokkal fejlettebb.

A vita – amiben még nem született döntés arról, hogy a Szürke Sólymokat végül is szállítsák-e, vagy sem – azért is érdekes, mert eközben az ukrán hadsereg folyamatosan és nagy hatásfokkal alkalmaz török gyártmányú Bayraktar drónokat, amiket az oroszok nem tudnak megsemmisíteni.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek