Az Egyesült Államok szerint Kína csak papagájként ismételgeti az oroszokat

Szerző: Aradi Péter
2022.04.22. 10:10

Vajon mit szólnak majd ehhez a kínaiak?

Az Egyesült Államok szerint Kína csak papagájként ismételgeti az oroszokat

A külügyminisztérium szóvivője, Ned Price egy sajtótájékoztatón jegyezte meg a dolgot, amikor Hszi Csin-ping kínai vezető egyik beszédéről kérdezték, aki az oroszok értelmezését adta elő az oszthatatlan biztonság elvéről.

Price a Guardian cikke szerint azt is megismételte, hogy Kínának súlyos következményekkel kell számolnia, ha anyagi támogatást nyújt Oroszország háborús erőfeszítéseihez, bár, mint mondta, Washington még nem látta, hogy Peking kisegítette volna Moszkvát.

Az oszthatatlan biztonság elve lényegében arról szól, hogy

minden állam biztonsága elválaszthatatlanul kapcsolódik minden más államéhoz.

A háború kitörése előtt az Egyesült Államok és a NATO a szuverén egyenlőség elvének értelmében azt mondta, hogy minden államnak szíve joga eldönteni, milyen nemzetközi szervezetekhez szeretnének csatlakozni.

Csakhogy Putyin szerint Ukrajna NATO-csatlakozása sértené Oroszország biztonságát, szóval egyúttal sértené az oszthatatlan biztonság elvét is.

Az eredetileg az 1975-ös Helsinki Záróokmányban szereplő elveket többször megerősítették, azonban ahogy kritikusai megjegyzik, viszonylag szabadon értelmezhetőek és magyarázhatóak, és mint látható,

simán ellentmondásossá is lehet tenni őket,

úgyhogy valószínűleg mi sem állítunk azzal túl merészet, ha azt mondjuk, valójában nem sokat jelentenek.

Putyin egyébként nem most találta ki ezt sem, a 2007-es híres müncheni beszédében már azt taglalta, hogy az Egyesült Államok túlereje miatt senki nem érezheti magát biztonságban, és a NATO bővítése emiatt komoly fenyegetést jelent. 

NYITÓKÉP: BeckyTregear / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek