Orosz Anna felveszi a mandátumát, szerinte erre kapott felhatalmazást a választóitól

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.19. 08:29

A pártja, a Momentum viszont azt hangoztatja, hogy nem szabad díszellenzéknek lenni. Igaz, azt ők sem mondták, hogy a parlamentbe jutott képviselőik nem veszik fel a mandátumaikat.

Orosz Anna felveszi a mandátumát, szerinte erre kapott felhatalmazást a választóitól

„Átveszem a mandátumomat”

– jelentette be vasárnap este a Fecbookon Orosz Anna momentumos politikus, Újbuda alpolgármestere, aki április harmadikán az egyéni választókerületben legyőzte a Fidesz-KDNP jelöltjét, Újbuda eddigi országgyűlési képviselőjét, Simicskó Istvánt.

Mint Orosz írja, az egész országban az egyik legnagyobb részvétel mellett az egyik legnagyobb ellenzéki győzelmet sikerült elérniük Újbudán, és szerinte

a neki bizalmat szavazó újbudai választók „megérdemlik, hogy a legjobb tudásommal képviseljem őket és otthonunkat parlamenti képviselőként az Országgyűlésben és azon túl is”.

Majd hosszan sorolja, milyen ügyekben fogja képviselni Újbudát a parlamentben: kiáll a zöldterületek védelmében, az újbudai önkormányzat függetlensége és önállósága mellett, dolgozni fog azért, hogy megszűnjenek a várólisták a kórházakban, valamint hogy legyen elég bölcsőde és óvoda az újbudai családoknak, legyen elég pedagógus és tanár, és ők kapjanak megfelelő fizetést.

Ugyanakkor pártja, a Momentum, aminek ő az alelnöke, az egyesült ellenzék választási veresége óta azt hangoztatja,

hogy nincs értelme díszellenzékként politizálni a parlamentben.

Donáth Anna, a párt elnöke a Magyar Hangban megjelent publicisztikájában azt írja, „nem legitimálhatjuk a rendszert azzal, hogy eljátsszuk a parlamenti demokráciát”, ebben a rendszerben egy ellenzéki képviselőnek szerinte elsősorban a törvényalkotáson kívül kell képviselnie a választóit.

Azt azonban Donáth sem jelentette ki, hogy a mandátumot nem fogják felvenni a Momentum parlamentbe jutott képviselői. A párt a Hadházy Ákos független képviselő által meghirdetett elvekhez csatlakozott (Hadházy Zugló új képviselője, elsősorban a Momentum támogatta, a Momentum frakciójának lesz a tagja), miszerint bojkottálni kell az Országgyűlés alakuló ülését és miniszterelnök beiktatását, és csak azt követően kell felvenni a képviselői mandátumot, egyéb pozíció vállalásával azonban nem szabad legitimálni a rendszert, ahogy paralmenti vitákban és a szavazásokon is értelmetlen részt venni.

NYITÓKÉP: Orosz Anna / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek