A Fideszre többen szavaztak Magyarországon, mint Vučić pártjára Szerbiában

2022.04.04. 16:35

Ugyan a Szerb Haladó Párt közel 70 mandátumot vesztett, bár ez inkább annak köszönhető, hogy legutóbb az ellenzék el se indult a választáson.

A Fideszre többen szavaztak Magyarországon, mint Vučić pártjára Szerbiában

Április 3-án nemcsak Magyarországon tartottak válsztásokat, hanem Szerbiában is, azonban déli szomszédunknál nemcsak új parlamentet, hanem elnököt, illetve 12 településen új önkormányzatot választottak – köztük a fővárosban, Belgrádban is.

Sem a parlamenti választáson, sem az elnökválasztáson nem történt meglepetés: a szavazatok 94 százalékos feldolgozottságánál a kritikusai szerint maffiaállamot és autokráciát építő

Aleksandar Vučić magabiztos, 58,58 százalékos eredménnyel tartotta meg elnöki székét, míg pártja, a Szerb Haladó Párt a szavazatok 43 százalékát szerezte meg.

Ennek ellenére a 250 fős törvényhozásban Vučićéknak kényelmes többsége lesz: ugyan a Szerb Haladó Pártnak önmagában nincs meg a többség a 120 mandátumával, de a vele közösen kormányzó szocialisták 32 mandátumot szereztek.

Mint a választási felvezetőnkben írtuk,

a választásra azért került sor, mert már Vučićnak is kínos volt, hogy az előző választást bojkottáló ellenzék miatt csak hét ellenzéki képviselő volt a szerb parlamentben.

Akkor a pártok azért döntöttek amellett, hogy nem indulnak, mert szerintük a pálya a Szerb Haladó Párt felé lejt, emellett szerintük a választás se nem tiszta, se nem fair.

Azonban 2022-ben már elindultak, de túl sok örömük nem igazán lehet: a legjobb ellenzéki eredményt az Egyesült Szerbia érte el – rájuk a választók 13,5 százaléka szavazott, ami 37 mandátumot eredményez nekik, de a NADA-koalíció, az újbalos-zöld Moramo és a Hazafias Blokk a Szerb Királyság Újjáépítéséért is megugrotta a három százalékos bejutási küszöböt, így ők is tagjai lesznek a következő parlamentnek.

Azonban a választási eredményükkel nem teljesen elégedettek: az Egyesült Szerbia a választás másnapjára, április 4-én este 19 órára tünetni hívta híveit a választási iroda elé,

mivel szerintük Vučićék elcsalták a választásokat.

Szerintük több szavazókörben is két különböző listát vezettek, illetve állításuk szerint sokakat megfélemlítettek, hogy Vucicékra szavazzanak, emellett nem értik: miért hagyta félbe a szavzatok megszámlálását a választási bizottság a választás napján, míg az előző, 2020-as választáson még aznap este közölték a véglegesnek mondható eredményeket.

Annak ellenére, hogy a Vučić-rendszerben az olyan kifejezések, mint a jogállamiság vagy korrupcióellenesség, nem igazán létezik, Vučićra nem csak amiatt szavaznak, mert az emberek kényszert éreznének, hanem mert

az elmúlt évtizedben Szerbia olyan gazdasági fejlődésen ment keresztül, amit az átlagember is megérez,

mint arra felhívta a figyelmet Folker Wagener, a Deutsche Welle újságírója.

NYITÓKÉP: Aleksandar Vučić / Facebook

 

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek