A Momentum londoni politikusa utazó nagykövetként tervezi járni a világot, ha bejut az Országgyűlésbe

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.03. 20:03

Csillag Tamással a londoni eredményvárón beszélgettünk arról, mit tervez politikusként a hazaköltözése után.

A Momentum londoni politikusa utazó nagykövetként tervezi járni a világot, ha bejut az Országgyűlésbe

A közös ellenzéki lista negyvenhetedik, tehát valószínűleg befutó helyén kapott helyet a momentumos Csillag Tamás, aki jelenleg a párt londoni kontingensét építi, de közben már készül a képviselői munkára is. Az angliai magyarok londoni eredményváróján beszéltünk vele pár szót.

Nagyjából hány embert mozgat a Momentum az Egyesült Királyságban?

Nagyjából száz tagunk van elszórva, nekik a kétharmada londoni. Főleg itt tudunk több eseményt tartani, havi egy mindig van, és nem csak a választások előtt.

Ezt a következő négy évben is meg kell tartani, kivéve persze, ha világjárvány van.

Nemzetközi szinten tizenegy szervezetünk van 300 taggal Európa összes olyan nagyvárosában, ahol van magyar közösség.

Jelenleg ön a londoni alapszervezet elnöke?

Már nem, három évig voltam, utána jött az az ötlet, hogy mi lenne, ha a Momentum képviseletet adna a külföldi közösségnek. Két éve lemondtam a vezetőségről emiatt, én politikuskodok azóta.

Mit tud ajánlani egy magyarországi politikai párt külföldön élő magyaroknak?

Nem ígérgetni kell, hanem közösséget szervezni programokkal, nagyon kemény politikai mondások nélkül.

Meg kell nézni, mit akar a közösség. Sokféle ember van itt, nemcsak fiatalok: vannak idősek, vannak devizahitelesek, van értelmiségi, raktárban dolgozó, családosok, nyugdíj körül járók. Nem lehet egy ígéretet mondani annyival, hogy gyere haza.

Próbáltunk más üzeneteket megfogalmazni mindenkinek. De program szinten a jelöltségem idején állt össze, mit ajánlunk nekik.

És mit ajánlanak tehát?

Azt, hogy egy olyan anyaállam lesz Magyarország, ami fog velük törődni. Meghallgatja a problémáit és nem erőszakol rájuk megoldásokat. Ha valaki diáknak menne külföldre, ösztöndíjat és diákhitelt kell ajánlani, ha családot alapítana külföldön, akkor lehetővé tenni a magyar nyelvű oktatást, ha valaki két ország közt ingázik, összehangolnánk a jogszabályokat.

Odafigyelünk rájuk, és megpróbáljuk a válaszaikat bevinni a magyar jogalkotásba. 

A következő négy évben az lenne a feladatom, hogy bármit is akarnak a kivándorolt magyarok, miattuk a külügyi bizottságban, a gazdasági bizottságban, a plenáris ülésen ütöm majd az asztalt.

Ha összejön, mennyi időt töltene otthon és külföldön?

Olyasmi a vállalásom, hogy a parlamenti ülésszakban otthon vagyok nyolc hónapig, a maradékban pedig utazó nagykövetként járnám végig a jelentős magyar közösséggel rendelkező nagyvárosokat, és fórumokat szerveznék.

És ellenzékben erre mennyire lenne lehetőség?

Akkor még inkább lenne erre lehetőség és szükség.

Ha kormányra kerülnénk, akkor fontosabb a törvényhozás. Sok mindent újra kell strukturálni. Ellenzékből folytatjuk a közösségépítő munkát, hiszen az elmúlt években is százezezrrel nőtt a külföldi közösség.

Ebbe bele kell rakni az energiát, mert az nem megy, hogy négyévente beköszön egy vezető politikus, miközben problémák vannak. Covid volt, brexit volt, ezekre a problémákra a magyar kormány semmi választ nem adott.

Ön haza akar költözni?

12 éve élek külföldön, és abszolút. A körülmények eddig nem álltak össze. Egytem miatt mentem külföldre.

NYITÓKÉP: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek