Will Smith maflása az Oscar-gálán egy normális világ pillanata volt

Ágoston Dániel

Szerző:
Ágoston Dániel

2022.03.28. 12:26

Vannak dolgok, amiken nem viccelődünk – tartja a nyekergés. Persze ez nyilvánvalóan nincs így. A politikai korrektség tomboló tébolyában sértőnek lenni pedig egyenesen kiállás a szabadság mellett. Épp ezért a vasárnapi maflás, és annak oka az Oscar-gálán valójában egy normális világ pillanata volt.

Minekután bármin lehet viccelődni, így az alopecián is, amelyben Jada Pinkett Smith szenved, Chris Rockot nem lehet hibáztatni azért, mert ezzel viccelődött. Kiváltképp, hogy Chris Rock valamiféle humorista. Úgymond.

A magam részéről egyébként is úgy vagyok vele, hogy ha magunkon nem tudnunk röhögni, akkor mégis mi egyében tudnánk ezt őszintén megtenni, nem?

Más kérdés persze, hogy általában egy poén lehet erős vagy sötét, netán cinikus, esetleg abszurd – meg lehet csak simán ízléstelen és tahó.

Esetünkben persze döntse el mindenki, hogy mennyire volt ízléstelen Smithné kénytelen kopaszságán viccelődni. Nyilván nem kérdés, hogy azok számára, akik ebben a betegségben szenvednek, ez kevésbé lehet vicces. De ilyen alapon mitől viccesek a Family Guy legjobb évadjai? Mitől vicces a South Park? Mitől vicces a Monty Python? Miért lehet röhögni a jó zsidóvicceken?

Szögezzük le: a politikai korrektség semmi más, mint a kreativitás végzetes elnyomása és a humor halála.

Ha ugyanis azt mondjuk, hogy hát igazán nem kellene másokat kritizálni, vagy megbántani, akkor a humornak garantáltan annyi, a humorral együtt pedig eltűnik egyfajta arányérzék is, aminek örvén rögtön az 1984-ben találjuk magunkat, hiszen észre sem vesszük, és máris önmagunkat cenzúrázzuk.

Na, de ami ezt az egész vasárnap esti jelenetet igazán széppé teszi, az Will Smith maflása. Merthogy az ilyesmin való humorizálásban vastagon benne van, hogy az embert rettenetesen szájon kenik érte. Mert bizony, ha az ember többmillió néző előtt humorizál valaki feleségének a kopaszságán, akkor az bizony vállalja, hogy annak férje fel fog menni élő adásban a színpadra, és állkapcson fogja tekerni őt milliók szeme láttára. Merthogy egy szerető férj így cselekszik, megóvva a neje, s a családja becsületét.

Vagyis vasárnap este egy nagyon kerek és férfias pillanat zajlott le egy hiperérzékeny világban.

Chris Rock elsütött egy poént, ami sértette a Smith családot, s mindezt rögtön meg is beszélte a családfővel a helyszínen, Chris Rock pedig vállalta mindennek következményeit – legalábbis egyelőre úgy tűnik, hogy nem áll bele holmi feljelentgetésbe, nyenyergésbe és vinnyogásba.

Egy őszinte világban így zajlik egy ilyen helyzet. Már amennyiben nem úgy, hogy Smith felmegy a színpadra, elmondja Rocknak, hogy figyi, ez azért nem volt szép tőled, légyszíves kérj bocsánatot a hitvesemtől, mire Chris Rock ezt belátva elnézést kér. Mert a viccet félretéve, úriemberek között ez valami hasonló módon zajlik,

hiszen magától értetődő, hogy emberek lehetőleg ne verdessék egymást képen, ha egy mód van rá.

De semmiképp sem Twitter-kampányban zajló lejáratással oldódik meg a dolog, még annyira sem a másik megkenszelkálcsörözésével, vagy ócska bírósági hercehurcával, ahogy ez manapság szokás. Chris Rock paraszt volt, de kissé vicces, Will Smith ezért lebaszott neki egyet, ő pedig ezt elfogadta, mert az ilyesmi tréfálkozásban ez benne van, majd mindenki haladt tovább a dolgára. The End.

Post-credits scene: amúgy kit érdekelne máskülönben még az Oscar-gála? Pláne, hogy a Dűne sokkal több Oscart érdemelt volna és a Belfast is szomorúan kevés díjat kapott.

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek