Miért vásárolnak a lengyelek olyan amerikai tankot, ami számukra nem kedvező?

Szerző: Zeöld Zsombor
2022.03.06. 08:04

Lengyelország már 2017 óta tervezi, hogy lecseréli a még korábbi szovjet típusú tankjait és modernizálja hadseregét, azonban nem a már lengyelek által használt német Leopard 2-re, hanem az amerikai M1A2 Abramsre esett a választás, méghozzá nem is kis tételben: 250 darab amerikai tankot vettek a lengyelek, méghozzá elég drágán. De miért éri meg a lengyeleknek ez? Jó-e a lengyel terephez az Abrams? És egyáltalán meg tudnák-e védeni Varsót az új harckocsik egy esetleges orosz inváziótól?

Miért vásárolnak a lengyelek olyan amerikai tankot, ami számukra nem kedvező?

2022. február 18-án az amerikai Külügyminisztérium jóváhagyta 250 db M1A2 Abrams harckocsi Lengyelországnak történő eladását. Az üzlet értékét a kapcsolódó eszközökkel összesen hatmilliárd dollárra teszik, a beszerzést még 2021 folyamán kezdeményezte a lengyel fél.

Varsó az akvizícióval a még rendszerben tartott ex-szovjet technikát (T-72, illetve a T-72 M1 változatának lengyel átalakításával létrejött PT-91 harckocsik) kívánja lecserélni annak érdekében, hogy ellensúlyozza az orosz gyártmányú T-14 „Armatá”-kat. A tervek szerint Varsó már ebben az évben 28 harckocsit vehet át.

Az USA és Lengyelország közötti katonai együttműködés bővítésére érdekes pillanatban került sor, hiszen a lengyel koalíciós kormány 2021-ben több alkalommal is politikai konfliktusokba állt bele Washingtonnal,

melyek kiterjedtek az akkor még csak a varsói amerikai nagyköveti pozícióra aspiráló Mark Brzezinski, Zbigniew Brzeziński fia kinevezésének ellenzésére, illetve a lengyel médiatörvény módosítására is, mely amerikai tulajdont érintett. Ilyen körülmények között nem lehet teljes mértékben kizárni, hogy a beszerzési igényről a lengyelek politikai szempontok alapján döntöttek.

De miért pont amerikai tankra van szüksége Lengyelországnak?

A bejelentés megtörténte után a lengyel sajtó többször is foglalkozott a beszerzés szakmai megalapozottságával, illetve annak a lengyel védelmi ipar további fejlesztésére vonatkozó következményeivel.

Jelenleg a lengyel hadsereg a korábban említett két típuson kívül a német Leopard 2-es harckocsik két változatát tartja rendszerben, melyek könnyebbek, (sokkal) kevesebbet fogyasztanak, és szervizciklusuk is hosszabb, mint a most zöld utat kapott amerikai harckocsik legújabb, SEPv3-as változata.

A varsói hadsereg-modernizációs tervek között már 2017-ben felmerült a harckocsitechnika lecserélése, s a „Farkas” nevet kapó modernizációs programban az Abramseket mint a lehetséges három opció egyikeként nevezték meg, a Leopard 2-esek és a dél-koreai K2-es harckocsik mellett. Az amerikai eszközök megvásárlásával elemzők szerint például költséghaszon számítások miatt kizárható az, hogy a hazai védelmi ipar megrendelésekhez jusson.

Leszámítva a politikai kérdéseket, az amerikai eszközök fizikai paraméterei – lengyel források szerint – felvethetnek kérdéseket.

A súlynövekedés (az Abramsek több mint 66 tonnát nyomnak a Leopardok 60 tonnájához képest) elsősorban a közúti infrastruktúra modernizációjának igényét veti fel, s ez az a terület, ahol Lengyelországnak – különösen az ország keleti részén – még komoly restanciái akadnak.

A súlynövekedés a szállításon kívül a terepen történő bevethetőséget is érintheti – az ország északkeleti részén kiterjedt tóvidék, és mocsarak találhatók.

Háború a szomszédban

A 2022-ben kitört orosz–ukrán háborúban világosan lehetett látni, hogy az orosz erők egy gyors lefolyású területszerző hadműveletre készültek, melyet a légi komponensen kívül a hagyományos orosz tüzérséggel is megtámogattak.

Katonai szempontból a lengyel vezetésnek két problémát kell megoldjon:

  • egy elméleti orosz támadás esetén egyfelől az ország keleti részébe nyugatról kell átvezényeljen egységeket,
  • másfelől (NATO-tagállamként is) már keleten biztosítania kell egy nagy áteresztő képességű, észak–déli irányú közlekedési folyosót.

Kalinyingrád és az ott állomásoztatott orosz tüzérség lőtávolába Varsó beleesik – emiatt is kezelik a lengyelek az ország egyik fő védelmi vonalának a Visztula folyó nyugati partját.

Az ország keleti részében a katonai – és nem elhanyagolható mértékben polgári, kereskedelmi – célok miatt fejlesztik nagy ütemben a Via Carpatia közúti folyosó országon belüli szakaszát, mely egy konfliktus esetén a gyors észak–déli csapatszállításokat hivatott elősegíteni.

2022 elején pusztán sporadikus információ érhető el annak az új reptérnek és a hozzá kapcsolódó intermodális csomópontnak (közvetlen vasúti és közúti kapcsolatról is beszélünk) a megépítésével kapcsolatban, mely

egy esetleges, Lengyelország területén zajló háború esetén az országba érkező NATO-csapatok és haditechnika logisztikai pontjaként funkcionálhat.

A zöldmezős beruházás megvalósulásának legnagyobb akadálya annak finanszírozása. Az Abramsek szállításához kapcsolódik, hogy lengyel információk szerint nem csak az infrastruktúra teherbíró képességét, hanem szélességét is bővíteni kell.

A harckocsi-szállításhoz kapcsolódó apróhír, hogy február elején a lengyel állami tulajdonú védelmi holding további fejlesztések céljából elkezdte tesztelni azokat a vasúti rámpákat, melyek segítségével amerikai páncélos eszközöket is tudnak majd vasútra tenni és onnan leemelni. Vasúti szállításról esvén szó, a Lengyelországon is keresztülhaladó, európai vasúti szabványú Rail Baltica katonai célú felhasználásának értelme a Balti-államok területére történő gyors szállítás biztosítása.

Az amerikai eszközökkel a tervek szerint a 18. gépesített hadosztály varsói harckocsidandárját, illetve az ország keleti részén található, Lublinban állomásozó 19. gépesített dandárt szerelik fel.

Drága mulatság

A lengyel ellenzék elsősorban az üzlet költségeit kritizálta, ezen túlmenően Tomasz Siemoniak ellenzéki parlamenti képviselő, volt védelmi miniszter megjegyezte: legelőször a lengyel hadseregnek elsősorban lég- és rakétavédelmi képességekre van szüksége. A harckocsi-beszerzésen túlmenően a lengyel kormány más politikai terveket is dédelget.

A lengyel parlament 2022. március 3-án kezdi el azt a törvényt tárgyalni, mely többek között létszámemelést kíván elérni, és további pénzügyi forrásokat kíván biztosítani a lengyel hadsereg számára, azzal, hogy a katonai kiadásokat a lengyel GDP 2,5 százalékára emelnék.

NYITÓKÉP: Amerikai M1A2 Abrams tankokat szállítanak Európán belül. FOTÓ: US Army Europe / Flickr
FOTÓ:Leszek Chemperek/CO MON / Wikimedia Commons (CC BY 3.0 PL)

Zeöld Zsombor
Zeöld Zsombor Vendégszerző

Politikai elemző, kutató. Fő kutatási területe a Nyugat-Balkán és Közép-Európa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek