Szombathelyen azért sztrájkoltak a tanárok, hogy sztrájkolhassanak

2022.02.21. 10:09

A szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanári karából hétfőn huszonketten nem vették fel a munkát, hogy így tiltakozzanak a sztrájk ellehetetlíntése ellen.

Szombathelyen azért sztrájkoltak a tanárok, hogy sztrájkolhassanak

A cikket az Ugytudjuk.hu szállította.

Önállóan, egyenként és jogtudtosan döntöttünk. Akciónk nem a kollégáink, az iskola vezetősége, a tankerület vagy a tanítványok ellen irányul 

– ezekkel a szavakkal jelentette be Némethné Mizda Szilvia, a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanára, hogy hétfőn összesen 22 tanár polgári engedetlenséget hajt végre és nem veszi fel a munkát, tudósít róla az Ugytudjuk.hu

A 22 tanár azért döntöt így, mert a kormány egy rendelettel gyakorlatilag ellehetetlenítette a sztrájkot, ami a pedagógusok szerint az alaptörvényben mindenki számára biztosított alapjog.

A tanárok így a kötetlen munkaidejükben nem vették fel a munkát.

Sulyok Tamás fizika, informatika szakos tanár a helyszínen az Ugytudjuknak arról beszélt, hogy a kormányrendelettel be lettek szorítva egy sarokba, így a hétfő akció kifejezetten a rendelet ellen szól. 

„Egy közös jövőért küldünk, azért, hogy a kellő színvonalon tudjunk tanítani. Jelen pillanatban túlterheltek a tanárok, a gyerekek 7-8 órában tanulnak. Túlterheltek a gyerekek és a pedagógusok egyaránt, a bérezésünk azonban a nullával egyenlő”

– mondta Sulyok az Ugytudjuk.hu-nak.

Várnainé Balogh Beáta, történelem tanár hétfő reggel arról beszélt, hogy egy esetleges sztrájk alkalmával olyan feltételeket kér rajtuk számon a kormány, amit egyébként neki mint munkaadónak kellene biztosítania. 

Kérdésünkre válaszolva a pedagógus azt mondta, hogy retorziótól nem tartanak. 

Jutalmat megvonni nem tudnak, ugyanis 7 éve tanítok itt a Zrínyiben, ez idő alatt nem kaptunk jutalmat 

– mondta Várnainé.

A Zrínyi Ilona Általános Iskola tanárainak sajtótájékoztatóját az Ugytudjuk.hu a Facebook-oldalán közvetítette, ami az alább teljes egészében megtekinthető:

A cikket az Ugytudjuk.hu szállította.

NYITÓKÉP: Vágvölgyi Bálint / Ugytudjuk.hu

Farkas Bazsi / Ugytudjuk.hu
Farkas Bazsi / Ugytudjuk.hu Az Ugytudjuk.hu főszerkesztője

Az Ugytudjuk.hu főszerkesztője.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek