Gyilkosság miatt elítélték Berlinben az orosz titkosszolgálat egyik tisztjét

Szerző: Aradi Péter
2021.12.15. 15:50

A bíróság szerint orosz kormányzati szervek megbízásából lelőtte a rezsim ellenfelét. Az ítélet súlyos politikai következményekkel járhat.

Gyilkosság miatt elítélték Berlinben az orosz titkosszolgálat egyik tisztjét

December 15-én a berlini ítélőtábla ítéletet hozott annak a Vagyim Kariszkov ügyében, akit még 2019-ben azzal vádoltak meg, hogy hidegvérrel kivégzett egy csecsen nemzetiségű és grúz állampolgárú férfit.

Az ügy azért nem csak egy egyszerű kékfény híradó, mert a berlini bíróság szerint

Kraszikov az orosz nemzetbiztonsági szolgálat (FSZB) tisztje, és a gyilkosságot orosz kormányzati szervek megbízásából követte el.

A bíróság ezt az ítélet kihirdetésekor egyértelműen ki is jelentette, úgyhogy az ítélet súlyos politikai következményekkel járhat, tovább nehezítheti Oroszország és Németország amúgy sem túl szövetséges diplomáciai kapcsolatait. (A gyilkosság után Németország egyébként két orosz diplomatát ki is utasított az országból.)

A berlini ítélőtábla bizonyítottnak találta, hogy a jelenleg 56 éves Vagyim Kraszikov biciklivel az áldozat mögé tekert, kétszer közvetlen közelről egy hangtompítós pisztollyal rálőtt, majd amikor az áldozat már a földön hevert, még egyszer tarkón lőtte áldozatát.

A gyilkosság a főváros központjának közelében található Kleiner Tiergartenben,

ami mindössze pár perc sétára van a szövetségi törvényhozás, a Bundestag, illetve a német szövetségi kancellária épületeitől.

Kraszikov ezután a közeli Spree folyó partjához tekert, ott átöltözött, fegyverét, biciklijét és parókáját a folyóba dobta, és egy elektromos rollerrel megpróbált elmenekülni. A rendőrök viszont addigra megérkeztek a helyszínre, és sikerült feltartóztatniuk. A gyilkosság még 2019. augusztus 23-án történt.

A meggyilkolt, csecsen nemzetiségű és grúz állampolgárságú férfi, akit a személyes adatok védelméről szóló törvények alapján csak Tornike K. néven szerepelt, 2016 vége óta menedékkérőként élt Németországban.

Tornike K. az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban állítólag a szeparatisták oldalán, Oroszország ellen harcolt,

akit Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban egy sajtótájékoztatón „banditának” és „gyilkosnak” nevezte. A bíróságon részben emiatt arra következtettek, hogy a kormányzat legmagasabb szintjén terroristának tekintették.

„A bűncselekményt a Berlinben állomásozó segítők aprólékosan előkészítették” – mondta Olas Arnoldi, a bírói tanács vezetője az ítélethirdetésen.

Ahogy a Spiegel írja, a gyilkosságért most elítélt orosz férfi állítólag hamis személyazonossággal érkezett Németországba. A Süddeutche Zeitung cikke szerint pedig a per elején az ügyvédjein keresztül azt nyilatkozta, hogy

a neve Vadim S., 50 éves és építőmérnök, és tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állt volna az orosz állami szervekkel.

A holland oknyomozó portál, a Bellingcat még 2019-ben nyomozta ki a gyilkosság miatt most elítélt Kariszkov személyazonosságát, emellett pedig további két, vélhetően általa elkövetett gyilkosságot is feltárt.

Ennek ellenére Szergej Nyecsajev, az oroszok németországi nagykövete Kariszkov elítélését „politikai indíttatásúnak” nevezte az ítéletet.

„Ezt az ítéletet elfogult és politikailag motivált döntésnek tartjuk, amely jelentősen megterheli az amúgy is nehéz német-orosz kapcsolatokat”

– fogalmazott közleményében a nagykövet.

NYITÓKÉP: pixabay.com / Daniel_B_photos

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek