Az újabb korlátozások óta a holland fiatalok online szerveznek fertőző bulikat

Szerző: Fekő Ádám
2021.11.24. 08:37

A bulik szervezésére létrehozott honlapot már elvette az állam, és oltást hirdet rajta, de a jelenséget többen is aggasztónak találják.

Az újabb korlátozások óta a holland fiatalok online szerveznek fertőző bulikat

Talán mindannyian emlékszünk Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfón javaslatára a koronavírus megjelenése után 2020 márciusában, amiben az állt, a 65 év alattiak nyugodtan elkaphatják egymástól a fertőzést. Bár politikustól ritkán hallani ilyet azóta is a világon, a gondolat tovább él, például a holland fiatalok körében: a NOS szerint például már ott tart a helyzet, hogy társkeresőhöz hasonló honlapok hirdetik a coviddal való megfertőződés lehetőségét.

A Jailwilcorona.com (nagyjából Börtönbeakoronával.com) fertőző bulikat hirdetett működése alatt, igaz, mostanra lekapcsolták, és a cím átirányítja a felhasználókat a holland kormány oltási időpontfoglaló honlapjára. 

Bár a koronavírus elleni védőoltás Hollandiában is széles körben hozzáférhető ingyenesen, a célcsoport inkább elkapná a fertőzést, ami a helyi szabályok szerint egy évig jogosulttá tenné őket többek közt bulik és éttermek látogatására (Magyarországon szigorúbbak a szabályok, itt csak fél évre jár a védettségi igazolvány fertőzés után).

Az újság szerint egyébként az oltásszkeptikus körökben a hivatalos bulikon túl elterjedt módszer a fertőzött ismerősökkel való csókolózás is, bár ezt jóval kevésbé szervezett körülmények között teszik.

Bas van den Putte, az Amszterdami Egyetem egészségügyi kommunikáció professzora elmondta, ebben a jelenségben semmi meglepő nincs: mivel az emberek egy része hagyományosan a kormány ellen akar menni, ők kiskapukat keresnek. Marina Eckenhausen, az Egészségügyi és Ifjúsági Felügyelőségtől már radikálisabban fogalmazott: 

„Ez mindenkinek pofon, aki több, mint másfél éve küzd a járvány ellen”

– mondta.

Európa több országához hasonlóan Hollandiában is egyre súlyosabb viták kerülnek elő a védőoltás miatt. 

A hétvégén Hollandia több városában tartottak tüntetéseket, miután a nemrégiben ismét megválasztott Mark Rutte miniszterelnök kormánya november 13-tól újabb szigorításokat rendelt el, hogy így csökkentsék a kínai koronavírus-járvány terjedését: elrendelték a kötelező maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön, zárt helyeken, illetve több helyen kötelezővé tették az ún. koronavírus-igazolványok használatát, amit azok kapnak, akik beoltatták magukat, felépültek a betegségből vagy negatív teszttel rendelkeznek. 

Tehát már kávézók és éttermek szabad terein is csak ennek a birtokában lehet helyet foglalni, de az sem kizárt, hogy hamarosan munkába is csak ilyen igazolványokkal lehet járni.

A belengedett szabályokról szóló hírekre több nagyvárosban is összegyűltek az emberek tüntetni, Rotterdamban kövekkel dobálták a rendőröket, bicikliket és kukákat gyújtottak fel, többeket őrizetbe vettek, Rutte ezeket a tüntetőket idiótának hívta.

KIEMELT KÉP: geralt / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek