Von der Leyen Ujhelyi Istvánnak: Nincs köze a pedofiltörvénynek a magyar újjáépítési források visszatartásához

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.21. 12:32

A Bizottságnak sokkal inkább a korrupciós kockázattal van problémája. Ujhelyi Várhelyi Olivér a magyar kormány által delegált uniós biztost is megkereste, őt az LMBTQ-aktivistákról kérdezte, akikre a kormány hivatkozik.

Von der Leyen Ujhelyi Istvánnak: Nincs köze a pedofiltörvénynek a magyar újjáépítési források visszatartásához
„Folyamatosak a magyar hatóságokkal az egyeztetések a még nyitott kérdések tisztázása érdekében, az úgynevezett gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos jogi vita viszont nem része a helyreállítási alappal kapcsolatos folyamatnak, az Európai Bizottság elnökének levele szerint »ez két különálló és párhuzamos folyamat«”

– válaszolta Ursula von der Leyen Ujhelyi István szocialista EP-képviselőnek, aki – mint azt a valamiért online sajtótájékoztatónak nevezett elő Facebook-bejelentkezésében elmondta – azért kért részletes tájékoztatást az Európai Bizottság vezetőjétől, mert a magyar kormány rendszeresen arra hivatkozik a helyreállítási alap kapcsán, hogy azért késik a magyar terv elfogadása,

„mert a kormány ellenáll »Brüsszel« azon szándékának, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjenek a magyar iskolákba és óvodákba”.

Az EU helyreállítási alapjából Magyarországnak mintegy 2500 milliárd forint járna, de egyelőre még a 326 milliárdos előlegtől is elestünk, miután a magyar kormány által benyújtott tervet az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá; szemben szinte már mindegyik másik uniós tagállammal – mutatott rá Ujhelyi.

Az MSZP politikusa a Facebook élőjében elmondta: Ursula von der Leyen válasza szerint a Bizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítva legyen az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme a helyreállítási alap nemzeti terveinek esetében, „ez ugyanis kulcsfontosságú az európai adófizetők felé való elszámoltathatóság kapcsán”.

A magyar terv egyelőre nem teljesít minden uniós elvárást az állami korrupció és a jogállamiság kérdéseiben – mondta Ujhelyi a Bizottság elnökének levelére hivatkozva. A levél szerint a Bizottság konkrét elvárasai Magyarországgal szemben:

  • minden tagállam építsen ki és működtessen egy olyan nyomonkövetési rendszert, amely az összeférhetetlenség, a korrupció és a csalás ellen „hathatós”;
  • a magyar kormány erősítse meg a korrupcióellenes keretet, többek között „az ügyészi erőfeszítések fokozásával” és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javításával;
  • valamint erősítse a bírói függetlenséget.

A Bizottság elnökének leveléből tehát kiderül, hogy a Magyarországgal szemben megfogalmazott javaslatok alapvetően az állami szintű korrupció elleni fellépésről szóltak. Ujhelyi szerint von der Leyen a levelében azt is egyértelművé tette:

„az úgynevezett »gyermekvédelmi törvény« miatti jogi vita nem része a helyreállítási alappal kapcsolatos folyamatnak”.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón azt is elmondta, levelet írt Várhelyi Olivér uniós biztosnak is, hogy megérdeklődje tőle:

  • a Fidesz-kormány által delegált bizottsági tagnak volt-e, vagy van-e arról tudomása, hogy az Európai Bizottság az LMBTQ-aktivisták óvodai fellépésének megakadályozása miatt tartja vissza a helyreállítási forrásokat;
  • ha pedig ez az állítás valótlan, akkor az uniós biztos jelezte-e a magyar kormány felé, hogy ezügyben félrevezetik a magyar nyilvánosságot.

Ujhelyi elmondása szerint Várhelyi Olivér egy hónapja nem válaszol a kérdéseire, ami a szocialista EP-képviselő szerint „ugyanolyan beszédes az igazságot illetően”. Az EP képviselő szerint ugyanis Várhelyi nyilván nem fogja leírni, hogy „a főnöke, Orbán Viktor” hazudik, ahogy azt sem írhatja le, hogy a Bizottság elnöke hazudik, mert akkor már másnap a mandátuma visszaadására szólítanák fel.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, Ujhelyi István már október elején az Európai ParlemEnt plenáris ülésén arra szóllította fel a Bizottságot, hogy tegye világossá tárgyalási pontjait a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban. Eddigre már lejárt a szeptember 31-i határidő, ameddig eredetleige elodázta a Bizottság a magyar helyreállítási terv elfogadását, maga Ujhelyi pedig elmondása szerint ekkor már három hete kérte hiába a Bizottságot, hogy ismertessék a pontos kifogásokat, amik miatt nem fogadják el a magyar tervet.

A magyar tervet azóta sem fogadta el a Bizottság, von der Leyen levele szerint a fenti okokra hivatkozva. 

A pedofíliát a melegekkel összemosó törvényt júniuban szavazta meg a parlament, azóta a kormánykommunikáció visszetérő eleme, hogy a „Nyugat” emiatt támadja Magyarországot.

NYITÓKÉP: Ujhelyi István dr. / FB, European Commission / FB

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek