Ha valaki a gyereknevelési elveim miatt akarja Orbánt hatalomban tartani, az meg is érdemli! – Márki-Zay Péter az Azonnalinak!

Szerző: Pintér Bence
2021.10.12. 16:20

A Márki-Zay kormány úgy fog működni, mint egy vállalati menedzsment, a Dobrev Klárát támogatóknak azzal kell majd elszámolniuk, hogy Orbánt tartották hatalomban, aki pedig a gyerekek testi fegyelmezésének kérdése miatt nem szavazna rá, az szerinte meg is érdemli Orbán Viktort. Márki-Zay Péterrel Győrben interjúztunk!

Ha valaki a gyereknevelési elveim miatt akarja Orbánt hatalomban tartani, az meg is érdemli! – Márki-Zay Péter az Azonnalinak!

Győrben vagyunk, az ország egyik legprosperálóbb környékén, ami most már egy évtizede inkább jobbra húz. Mit tud ajánlani a győri választóknak?

Azokat a programpontokat, amelyekről a fórumon beszéltem. Felszabadítjuk a gazdaságot. Jogállam, demokrácia helyreállítása. Nem kell elmenekülni ebből az országból: bevezetjük az eurót, kiszámíthatóak lesznek a bérek, nem fogjuk elinflálni a béremeléseket. Az Audinál is emelték a béreket, aztán…

Ha már szóba került az Audi: a város gazdasága eléggé függ az Auditól, de a robbanómotoros autók gyártásának véges a határideje. Miniszterelnökként mit gondol erről az előttünk álló változásról?

Szerintem ezt egyrészt az Audi fogja megoldani, hiszen van itt egy hatalmas gyárcsarnokuk. Tehát ahogy a piac változik, az Audi is fogja követni ezt a változást. A gyártósor elektromos autók gyártására is alkalmas.

Karácsony Gergely visszalépése után az őt támogató pártok, ezen pártok politikusai nem soroltak be automatikusan ön mögé, sőt, többen (mint Hiller István, Nemény András vagy Barabás Richárd) világossá tették, hogy Dobrev Klárát támogatják az előválasztáson. Mennyire fog ez hiányozni a kampányából?

Remélem, hogy enélkül is győzni fogunk. Azzal pedig mindenkinek magának kell elszámolnia, ha Orbán Viktort tartja hatalmon.

Dobrev Klárával sokkal-sokkal nehezebb lesz legyőzni Orbán Viktort. Aki reményt akar, aki igazi változást szeretne ebben az országban, az pontosan tudja, hogy Karácsony Gergelyhez és hozzám kell csatlakozniuk. Azt gondolom, hogy tiszta a lelkiismerettel ez az egyetlen vállalható döntés.

Főleg azt látni, hogy a Karácsony mögött álló baloldali pártok idegenkednek a támogatásától. Gondolt arra, hogy a Momentum mellett Pálinkás Józsefék jobboldali pártjával, vagy akár az összefogáson kívül a szintén jobboldali Polgári Válasszal építsen kapcsolatot?

Az összefogás elindítója vagyok, én voltam az első, aki azt hirdettem, és helyben be is bizonyítottam, hogy működik. Ha a Polgári Válasz külön akar elindulni a 2022-es választáson, akkor nyilvánvalóan nem tudok együttműködni velük. De nagyon sokan támogatnak az összefogáson kívülről is: többek között a Független Kisgazdapárt, a Magyar Szociáldemokrata Párt, az Új Kezdet vagy a Székely Világszövetség. Vona Gábortól Sneider Tamásig nagyon sokan szólaltak meg a régi jobbikosok közül, több jobbikos alapszervezet támogat aktívan. Ezen felül az MSZP-ben is sok politikus mellettem foglalt állást.

Karácsony Gergely nem csak önálló politikusként, de a Párbeszéd társelnökeként is támogat, nem lehet azt mondani, hogy a Párbeszéd nem támogat. Az elmúlt öt évben – és ez nagyon fontos – akik miniszterelnök-jelöltek voltak: Botka László, Vona Gábor, Szél Bernadett és Karácsony Gergely mind engem támogatnak.

Csak Gyurcsány Ferenc az, aki Dobrev Klárát támogatja.

Ön mögött egyelőre nem áll egy erős pártszervezet. Miniszterelnökként egyben tudná tartani az ellenzéki szivárványkoalíciót?

Nagyon sok pártpolitikus próbált meg sokpárti koalíció élén vezetni egy várost, és nagyon sok helyen a koalíció feloszlott. Hódmezővásárhely ezzel szemben teljesen egyben van, nálunk nem bomlott meg az ellenzéki egység: van egy szocialista és egy jobbikos képviselőnk, és van nyolc civil. Továbbra is teljes egységben vezetjük a várost. Nekem van bizonyítékom arra, hogy képes vagyok erre.

Emellett nem véletlenül emlegettem a szakértői kormányt. Karácsony Gergelytől elfogadtam azt, hogy pártpolitikusok is lehetnek szakértői alapon kiválasztva tagjai a kormánynak, én ezt el tudom fogadni, de a szakértői kormány koncepciója mégis azt jelenti, hogy mint egy vállalati menedzsmentben, a miniszternek felelősnek kell lennie a szakmai teljesítményért is. Ebből nem engedhetek.

Az embereknek azért nem kell aggódnia, hogy milyen programot hajtunk végre, mert egyrészt a programok között nagyon nagy átfedés van, inkább csak hangsúlybeli eltolódások lehetnek – de a lényeg az, hogy a hat párt közös programját kell végrehajtanunk, azt kell megnézni, hogy ki tudja ezt jobban végrehajtani.

Ön vallásos ember. Az Orbán-rendszerben felülreprezentált az egyházak támogatása, például az oktatási intézmények terén. Változna-e ez egy Márki-Zay-kormány alatt?

A fenntartó kiléte alapján nem szabad különbséget tenni a finanszírozásban.

De jó irány, hogy például egyre több iskola kerülne egyházi kézbe?

Én önkormányzati kézbe adnám az iskolákat. Ismétlem: azt a diszkriminációt pedig nem lehet elfogadni, hogy a fenntartó kiléte határozza meg, hogy milyen finanszírozást kap egy intézmény. Az összes intézmény finanszírozását fel kell emelni arra a szintre, hogy egységes legyen.

Többen a korábban gyereknevelési kérdésekben tett sarkos állításai miatt idegenkednek az önre való szavazástól. Megváltozott az álláspontja ezekben a kérdésekben?

Ez egy olyan magánéleti kérdés, ami meggyőződésem szerint nem erkölcsi kérdés.

Ha valaki elítélné és börtönbe csukná azokat az édesanyákat, akik rácsaptak a gyerekük fenekére, akkor nem lenne elég hely a magyar börtönökben. Ha pedig valaki emiatt gondolja azt, hogy maradjon Orbán Viktor, az meg is érdemli.

Szakmai oldalról is kapott kritikát ezen a fronton.

Isten nyugosztalja Vekerdy Tamást, azt gondolom, hogy elég nagy szaktekintély volt, és maximálisan kiállt mellettem. Ha neki ez nem vágta ki a biztosítékot, akkor mindenki megnyugodhat, hogy szó sincs gyermekbántalmazásról. Arról van szó, hogy van egy rendkívül szélsőséges kisebbség, ami, ha valaki nem vesz a gyerekének csokit, az lelki terrornak minősíti, és a legszigorúbban büntetné. Ez a szélsőséges, és nem az, amikor én azt mondom, hogy nem csuknám börtönbe azt az édesanyát, aki a gyereke fenekére csap. A kanadai törvényeket hoztam be, a világ legtöbb kulturált országának törvényeit tessék megnézni.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael, Renczes Ágoston / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek