Élőben, a kamerák kereszttüzében szavazott le Márki-Zayra Botka László szegedi polgármester

2021.10.11. 11:10

Volt pártja, az MSZP nem támogatja a hódmezővásárhelyi polgármestert, így Szabó Sándor, a Csongrád 1-es kerület képviselőjelöltje ott sem volt az eseményen. Mihálik Edvin, a Csongrád 2-es kerület momentumos jelöltje azonban ugyancsak MZP mellett kampányolt most.

Élőben, a kamerák kereszttüzében szavazott le Márki-Zayra Botka László szegedi polgármester

Szegeden kezdte el országjáró túráját a vasárnapi, budapesti kampánynyitó gyűlés után Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt. A Kárász utca és a Széchenyi tér torkolatánál Márki-Zay Botka László polgármesterrel, és Mihálik Edvinnel, Csongrád megye 2-es választókerületének előválasztáson győztes, momentumos jelöltjével jelent meg, majd az ott felállított előválasztási sátorhoz is elkísérte a miniszterelnök-jelölt Botkát,

majd a kamerák kereszttüzében mindketten le is adták szavazatukat.

Ezek után mindkettek röviden fel is szólaltak: Botka közölte, Hódmezővásárhely vezetőjeként Márki-Zay a „barátja, kollégája és szomszédja”, és ugyan rengeteg mindenben nem értenek egyet – Botka szerint Márki-Zay többször is mondja neki, hogy „Laci, igazad van” –, most mégis ő mondja azt, a változáshoz és az ellenzék győzelméhez a baloldaliaknak is Márki-Zayt kell támogatnia a DK és Dobrev Klára ellenében a második fordulón.

Botka után Márki-Zay is megszólalt, aki kiemelte, most a jobboldaliaknak és a baloldaliaknak is össze kell fogni, Botkával barátok és beszélgetéseik, tárgyalásaik nyomán ismeri a baloldali emberek igényeit és követeléseit is, amelyeket „kész képviselni programjában.”

Az esemény a nyitánya annak a körútnak, ahol Márki-Zay Péter – Dobrev Klára után kicsivel – az ország összes megyeszékhelyét érintő kampánykörútba kezd. Szeged azért volt szimbolikus első állomás, mert – noha a volt MSZP-s Botka László az előválasztás szeptemberi, első fordulójában még csak egyszer-kétszer szólalt meg – a budapesti, vasárnapi eseményen nem csupán Karácsony Gergely budapesti főpolgármester támogató szavait hallgathatták meg Márki-Zay támogatói, de

már ott felolvasták a hirtelen az előválasztási kampányba fejest ugró Botka levelét is arról, amiben Botka arról értekezett, miért Márki-Zayt tartja a legalkamasabb jelöltnek.

Botka korábban az MSZP színeiben vezette Szegedet és az egyik városi választókerületben a most is szocialista Szabó Sándor a képviselő, aki az előválasztást is megnyerte. Mivel azonban az MSZP eddig sem Dobrev, sem pedig Márki-Zay mellett nem foglalt állást (egyes képviselők, mint például Hiller István, egyénileg álltak Dobrev mellé), ezért a hétfői eseményen sem vett részt.

Botka László és Márki-Zay Péter jó kapcsolata egyébként egészen 2018 feburárjára nyúlik vissza amikor Márki-Zay először győzte le a Fidesz jelöltjét, Hegedűs Zoltánt a kisváros időközi polgármester-választásán. Azóta nem csupán a két várost összekötő TramTrain-projekt, de számos városközi együttműködés kapcsán is szoros munkakapcsolat alakult ki közöttük.

A Karácsony Gergellyel folytatott, elhúzódó visszalépési tárgyalások hódmezővásárhelyi, október 4-i fordulója előtt pedig délelőtt 10-kor Márki-Zay éppen Botkával találkozott a szegedi városházán, ezután jelentették be Karácsonnyal – akkor még –, hogy megpróbálnak közösen, a szavazólapon két névvel elindulni. Ezt végül az Országos Ellenzéki Választási Bizottság nem engedélyezte, így október 8-án Karácsony visszalépett Márki-Zay javára és beállt kampánya mögé.

NYITÓKÉP: Botka László / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek