Egyetértési garanciában egyezett meg Karácsony és Márki-Zay Hódmezővásárhelyen

2021.10.04. 17:42

Apró előrelépés történt csak, de a két tárgyaló már közösen állt a Kossuth téren a mikrofonok elé.

Egyetértési garanciában egyezett meg Karácsony és Márki-Zay Hódmezővásárhelyen

Több dologban is megállapodott hétfő délután Hódmezővásárhelyen Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, de arról nem született határozat, ki lesz a közös miniszterelnök-jelölt. Karácsony a mintegy négyórás megbeszélés után annyit közölt,

  • egyetértési záradékot kötnek, tehát az egyik fél nélkül a másik nem fog semmiben dönteni;
  • alkotmányozó közjogi tanácsadó testületet hoznak létre, amely az új alkotmány kérdéseivel foglalkozik majd;
  • egy Márki-Zay-Karácsony-minimumprogram is születik majd, ami nem fog ellenkezni a hatpárti programmal;
  • illetve közös, egyenrangú félként folytatják majd a kampányt.

Az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje azt is hozzátette, korábban a célokat nem, de az eszközöket tekintve „volt vita közöttük” – mondta ezt oldják meg a tanácsadó testülettel.

„Nem a pozíció volt számunkra a legfontosabb, hanem az, hogy garanciát kapjunk arra, hogy amit képviseltünk az előválasztás első fordulójában, érvényesüljenek” – fogalmazott.

Márki-Zay ehhez azt tette hozzá, az alkotmányozás nekik a legfontosabb, így közösen tudnak dolgozni azért, hogy „Magyarország újra demokratikus jogállam legyen”, amit nem lehet többé kisiklatni.

Ebben a hódmezővásárhelyi polgármester szerint a fékek és ellensúlyok rendszerének mielőbbi helyreállítása a legfontosabb. Hozzátette, megértették azt, hogy együtt tudnak csak előválasztást és választást nyerni, de

nem csupán saját szavazóikat, de a Jobbik és a Momentum szavazóit is képviselni igyekeznek ezentúl.

Ezért, mondta Márki-Zay, várják őket, és Dobrev Klára támogatóit is, hiszen mindez azt jelenti, hogy lesz elszámoltatás, hogy „Polt Péter nem maradhat a helyén”, és hogy a média is szabad lesz. Márki-Zay hangsúlyozta, részletkérdés, ki lesz majd végül a miniszterelnök-jelölt.

A fontos pontokban már megegyeztek, és lesz egy elszámoltatási hivatal is, ha őket választják meg, amit Hadházy Ákos fog vezetni. Szerinte ez azért fontos, mert Hadházy „sohasem kímélt egyetlen politikust sem”, ha korrupcióról volt szó.

Ezenkívül közölte azt is, Karácsonnyal megegyeztek a családtámogatási rendszer megtartásában is, és a nemzetpolitika számukra az egyik legfontosabb kérdés.

Így ígéretük szerint a kettős állampolgárság intézménye is megmaradna.

Márki-Zay közölte azt is, felmerült, hogy skandináv és izraeli példára 2-2 évben a miniszterelnöki hatalmat is megosszák, ezt azonban elvetették, mivel Magyarországon ez nem bevett gyakorlat. Inkább a garanciákat választották.

A rövid sajtótájékoztató után Karácsony már nem válaszolt újságírói kérdésekre, arra hivatkozva, hogy sietett.

A megbeszélés előtt, délelőtt tízkor egyébként Márki-Zay Péter találkozott Szeged volt MSZP-s polgármesterével, Botka Lászlóval is, erről a találkozóról nyilvánosan csak annyit tudunk, itt a várospolitika mellett, „az ország jövőjéről” is egyeztetést tartottak, mielőtt Karácsonnyal tartottak volna megbeszélést.

 CÍMLAPKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek