Elfogadták a bizalmatlansági indítványt, megbukott a román kormány

2021.10.05. 14:38

Pont került a román kormányválság végére: a román törvényhozás október 5-én, a kormányválság kirobbanása után egy hónappal megszavazta a Florin Cîțu miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, így hivatalosan is véget ért Cîțu kormányfősége.

Elfogadták a bizalmatlansági indítványt, megbukott a román kormány

Október 5-én, kedden szavazott egy közös ülésen a román törvényhozás két kamarája, a 330 főből álló Képviselőház és a 136 szenátorból álló Szenátus a jobbközép PNL-s Florin Cîțu miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról. Az ülésen a 465 törvényhozó közül 318-an voltak jelen a teremben. 

A parlamenti mandátumok számát tekintve meglepetés nem történt, ugyanis a jobbközép-liberális kormányból kiváló, a hétvégén új elnököt – az Európai Parlamentben a Renew Europe eddigi frakcióvezetőjét, Dacioan Cioloşt és nevet választó USR (korábban USR-PLUS néven politizáltak) és az AUR is korábban bejelentette, hogy megszavazzák a PSD bizalmatlansági indítványát. 

Így végül 281 igennel, azaz a szükséges 234 igennél 47-en többen szavazták meg az indítványt és buktatták meg Cîțu kormányát.

A szavazásra mindkét fél nagy erőkkel készült: a legnagyobb ellenzéki párt, a nevében szociáldemokrata PSD például egy fejre esett Superman figurát vitt az épületbe, hogy így üzenjék meg Cîțu miniszterelnökségének a végét – utalva az immáron megbuktatott miniszterelnök egy korábbi Instagram-posztjára, amiben Cîțut népszerű szuperhősként ábrázolták –, míg a PNL-s politikusok egy olyan molinót vittek magukkal, amire azt írták ki, hogy USR + AUR = PSD – utalva arra, hogy a korábban USR-PLUS néven politizáló technokrata-liberális párt a szélsőjobboldali AUR-ral együtt szavazta meg a PSD által benyújtott bizalmatlanságit.

A magyarellenes nyilatkozatairól is ismert szélsőjobboldali AUR elnöke, a magát román Orbán Viktornak tartó George Simion a szavazás előtt azzal vádolta meg a PNL-t, hogy megpróbálták lefizetni a politikusaikat, hogy azok ne fogadják el a kormány ellen benyújtott PSD-s bizalmatlansági indítványt.

Miért buktatták meg Cîțut?

Florin Cîțu ellen két bizalmatlansági indítványt is benyújtottak – a PSD még először júniusban próbálkozott meg egy ilyen indítvánnyal, ám az végül elhasalt, majd az USR-s igazságügyminiszter, Stelian Ion szeptember 1-i menesztésével kirobbant kormányválság után azt ismét beadták, ahogyan az USR is benyújtott egyet közösen az AUR-ral, ám végül a román parlament először a PSD-s indítványról szavazott, amit meg is szavaztak a román képviselők.

Iont azután menesztették, hogy blokkolta egy mintegy 3500 milliárd forintnak megfelelő új lej összértékű, és egész Romániát érintő fejlesztési program, az Anghel Saligny pénzeit, és ezt az állapotot addig szerette volna fenntartani, amíg az egyik speciális, az igazságszolgáltatásban elkövetetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség kikerül a megszűnés veszélye alól.

A pénzek blokkolása miatt Cîţu hatáskörének túllépésével vádolta meg Ion minisztert, aki viszont azzal indokolta vétóját, hogy az Anghel Saligny-program gyorsított elfogadása jog- és alkotmányellenes lépés lett volna részéről, hiszen a program végrehajtásáról szóló sürgősségi rendelet semmilyen formában nem ment át az illetékes szaktárcákon.

Miután Ion helyére új minisztert neveztek ki,

az USR válaszul bejelentette, hogy kilép a kormányból, sőt, a magyarellenes nyilatkozatairól is ismert AUR-ral közösen nyújtott be bizalmatlansági indítványt a Cîțu ellen.

Ez végül szeptember 7-én megtörtént, azóta a PNL az RMDSZ-szel közösen kormányoz csak, így a parlamenti többségüket is elvesztették.

A PSD erre hivatkozva még korábban benyújtotta az „Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal!” névre keresztelt bizalmatlansági indítványát, amit az AUR és a kormányból kiváló USR is megszavazott most kedden.

Hogyan tovább, Románia?

Ez jelenleg még elég kérdőjeles, ugyanis egész másképp tervezik a jövőt a pártok.

Az USR szenátusi elnöke, Anca Dragu még hétfőn bejelentette, hogy az USR-s törvényhozók meg fogják szavazni a Cîțu ellen benyújtott indítványt, 

azonban az USR az ügyvivő szakértői kormány helyett azt ajánlja, hogy az eredeti kormánykoalíció álljon újra ismét – csak ezúttal Cîțu nélkül, azaz ők továbbvinnék a jelenlegi PNL-USR-RMDSZ-koalíciót.

Hétfőn egyébként arról beszélt Dan Barna, az USR alelnöke, hogy pártja az újdonsult elnöküket, Dacian Cioloșt javasolja a miniszterelnöki pozícióra.

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a bizalmatlansági indítvány után a kormánykoalíció ismét összeállna, és akár előrehozott választás is lehet így, 

azonban ebben az esetben az ismét Cîțu-val elinduló PNL már nem venné be a koalícióba a kormányból kilépett USR-t, 

bár a PNL-ben jelenleg is belső harcok folynak: a korábbi exminiszterelnök, Ludovic Orban célja, hogy visszaszerezze a pártot Cîțutól és az őt támogató államfőtől, Klaus Johannistól.

Azonban az előrehozott választás egyáltalán nem áll érdekében a jelenlegi kormánynak, ugyanis a legutolsó közvélemény-kutatások szerint a PSD előnye hatalmas, jelenleg majdnem duplaannyit kapna, mint a PNL egy választáson, ahogy az USR-nek is csökkent a támogatottsága – az általuk kirobbantott kormányválság pedig valószínűleg nem segít a népszerűségük növelésén.

NYITÓKÉP: Florin Cîțu miniszterelnök. FOTÓ: Románia kormánya / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek