Nem a demokrácia ünnepe az, ami Zuglóban történt

2021.09.29. 10:28

Mit szóljon például az, aki helyi jelöltet akart támogatni a zuglói előválasztáson?

Hétfőn robbant a hír, hogy az MSZP-s Tóth Csaba visszalép az előválasztástól Zuglóban. Először is szeretném leszögezni, hogy borzasztóan örülök, hogy az ellenzéki tábor végre kiszorítja ezt a legkorruptabb fideszeseknél semmivel sem különb embert a soraiból. Ő tényleg az összefogás legvállalhatatlanabb alakja volt, ami a hat párt korrupcióellenes imidzsén is súlyos sebeket ejtett. Azonban nem csak a hétfői napnak örültem, hanem a korábbiaknak is.

Jó volt nézni, ahogy az őt korábban támogató miniszterelnök-jelöltek sorra vonják meg a bizalmat tőle. Ebben a legnagyobbat Karácsony Gergely lépett, aki élő adásban, ráadásul egy vita közben jelentette ki, hogy a továbbiakban inkább Hadházyt támogatja a budapesti körzetben. Igaz számomra az is teljesen érthetetlen, hogy Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter eddig hogyan támogathatta jó ízléssel Tóth Csabát.

De nem vagyok naiv, nagyon jól tudom én is, hogy ennek a pálfordulásnak nem a hirtelen megvilágosodás volt az okozója. Főleg nem Karácsonynál, aki polgármesterként csak akkor nem láthatott rá a zuglói ügyekre, ha vak volt, vagy ha nem is akart. A hétfői visszalépésnek két oka lehet. Az egyik, hogy Tóth Csaba megismerve az eddig leadott szavazatok arányait rájött, hogy ez a verseny számára megnyerhetetlen. Ha ez történt, akkor nyilván a támogatások visszavétele is megmagyarázható. Egyik miniszterelnök-jelöltnek sincsen haszna abból, ha a körzetben a vesztes lóra fogad.

Azonban a támogatás megvonásával – még ha ez csak az utolsó pillanatban is történt meg – mindannyian a korrupcióellenes harc zászlóvivőiként tetszeleghetnek.

A másik lehetőség, hogy a részeredményektől teljesen függetlenül a pártok rájöttek, hogy a zuglói politikus országosan többet visz, mint amit hoz. A korrupcióellenes elvek azonban egyik forgatókönyvnek sem a részei. Tóth Csaba visszalépése/visszaléptetése mindkét esetben puszta taktikázás. Ha egy miniszterelnök-jelöltnek tényleg fontos a korrupcióellenes harc, akkor nem csak az utolsó pár napban, hanem az előválasztás kezdete óta sem támogatta volna Tóth Csabát Zuglóban.

Nem jó, hogy csak két jelölt volt, még rosszabb, hogy egy maradt

Érdemes azonban megnézni egy kicsit a másik oldalt is. Tóth Csaba visszalépésével ugyanis az is kijelenthető, hogy Budapest 8. választókerületében az ellenzéki összefogás jelöltje Hadházy Ákos lesz 2022-ben. Én ennek örülök, mert nagyon tisztelem a jelenleg független politikust. A módszereivel, sőt az elveivel is sokszor nem tudok egyet érteni (vegyük például az MTVA székházban bemutatott performanszát vagy a parlamenti táblamutogatást), de az tény, hogy Magyarországon ő a korrupcióellenes harc legmeghatározóbb képviselője. Hadházy egyedül többet derített ki a politikusok piszkos ügyeiről, mint a teljes magyar független média összesen.

Mégsem tudok önfeledten tapsolni és a demokrácia ünnepének nevezni azt, hogy előre tudjuk ki a győztes egy adott választókerületben. Nem tudok örülni annak a ténynek, hogy immár megvan a 12. körzet az előválasztáson, ahol a szavazás csupán formálisan erősíti meg az egy darab jelölt győzelmét.

A demokrácia ünnepe az én szememben az lenne, ha mind a hat párt előállt volna saját jelöltekkel Zuglóban, sőt talán még néhány civil is elindulna. Ha mondjuk 8 jelöltből Tóth Csaba visszalépésével csak 7 tisztességes politikus maradna.

Ha ezek közül kettő továbbjutna és egy második fordulóban kísérelhetné meg a szavazatok minimum 51 százalékát bezsebelni. Ez lenne a demokrácia ünnepe, nem az, hogy előre tudjuk, ki lesz a győztes.

De továbbmegyek: mi van azzal, aki kifejezetten helyi politikust akart támogatni? Mi van azzal a lokálpatriótával, akinek fontosabb Zugló ismerete, mint a korrupció legyőzése? Tőlük is elvárjuk, hogy elmenjenek leszavazni Hadházyra, ha már B opció nincs? Az ellenzéki összefogás rendszeresen sokszínűnek mondja magát. Itt volt a lehetőség, hogy ezt az előválasztáson is bemutassák, és eredetileg se két jelölt induljon, hanem jóval több.

Hogy a lokálpatrióta is eldönthesse: a tisztességes vagy a tisztességtelen helyi politikust akarja megszavazni.

Hiszen Karácsony is elmondta, hogy Hadházy indulása nem fér bele az ő demokráciafelfogásába. Most azt mondja, hogy Tóth Csaba sem indulhatna el. A zuglói polgár pedig elgondolkozhat azon, hogy akkor a két rossz jelölt közül hogyan is válassza meg a kormányváltó ellenzéket.

Szabó M. András
Szabó M. András vendégszerző

Műegyetemi hallgató, kezdő újságíró és blogger. A külföldi politika a hobbija.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek