Fölényesen győzött a Kommunista Párt a grazi önkormányzati választáson

2021.09.26. 17:28

Az első eredmények szerint összesen 28 százalékot szerezhettek legerősebb és egyetlen bástyájukban.

Fölényesen győzött a Kommunista Párt a grazi önkormányzati választáson

Meggyőző fölénnyel nyert Grazban Ausztria Kommunista Pártja (KPÖ) a vasárnapi önkormányzati választásokon. Az eddigi, közzétett eredmények szerint Stájerország fővárosában, ahol a kommunisták eleve erősek, most meggyőzően verhetik meg mind a szociáldemokrata SPÖ-t (amelynek eredménye eddig az előző választáshoz képest szinte változatlan) és a kormányzó jobboldali ÖVP-t is amely 11,7 százalékot veszített a városi tanácsban. Jól szerepeltek még az osztrák Zöldek is.

Az eredmény első látásra sokkoló is lehetne, ugyanakkor ahhoz szükséges tudni, hogy Graz az országban teljesen egyedülálló módon erős, beágyazott és nagyon aktív kommunista pártszervezettel rendelkezik.

Ezért, ahogyaz Techet Péter márciusi cikkéből is kiderül, régóta a levegőben lógott, hogy

Ausztria első kommunista polgármestere Elke Kahr, a helyi KPÖ vezetője lehe, ha az eredményekben nem következik be radikális fordulat.

A jelek már tavasszal is látszottak, Kahr akkor Graz lakosságának 60 százaléka szerint bizonyult a legszimpatikusabb jelöltnek. A párt pedig nem is eszmei alapállása, hanem nagyon eredményes, szociális segítségre és direkt akciókra épülő helyi politikája miatt számított már azóta favoritnak.

Graz helyi politikája persze azért is különleges, mert itt – egyfajta udvarias megegyezés értelmében – hosszú ideje midnen jelentősebb párt, közösen vesz részt az önkormányzat irányításában, így a helyi KPÖ már akkor is fontos pozíciókhoz juthatott, amikor a választási sikerek még nem jöttek össze. 

Így ők irányíthatták a város kifejezetten baloldali szociális- és lakáspolitikáját is, nagy részben ezért is népszerűek.

Az osztrák önkormányzati választásokon amúgy kiemelkedően jól szerepel Sebastian Kurz kancellár pártja: az ÖVP az előzetes felmérések szerint az összes önkormányzati, és tartományi parlamenti választási szavazat 37,8 százalékát gyűjthette be, második lett a covid-lezárások miatt rendszeresen tiltakozó FPÖ (19,9 százalék), míg az SPÖ csalódásra 18,4 százalékot szerzett csupán, míg a kormánykoalíciós Zöldek 12 százalékot.

NYITÓKÉP: KPÖ Graz, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek