A legnagyobb szennyező országok távollétében tanácskoztak az ENSZ-ben a klímaváltozásról

2021.09.22. 10:26

A nagy szennyező országok vezetői közül csak Boris Johnson volt jelen, aki csalódottságát fejezte ki, mert sok jelentős gazdaság nagyon lemaradt fenntarthatóság terén. Az EU energiaügyi tárcavezetői közben szerdán Szlovéniában egyeztetnek a Bizottság klímacsomagjáról.

A legnagyobb szennyező országok távollétében tanácskoztak az ENSZ-ben a klímaváltozásról

Egy hétfői, zárt ajtók mögötti, az ENSZ-ben klímaváltozásról tartott egyeztetésen számos ország, köztük a klímaváltozás által jelentősen súlytott kis szigetországok, illetve az Egyesült Királyság – mivel Boris Johnson volt a találkozó egyik vezetője – ott voltak, ám a legtöbb károsanyag kibocsátásáért felelős országok, így az Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok távol maradtak,

ezzel súlytalanná téve a tanácskozást hetekkel a novemberi skóciai klímakonferencia előtt,

írja a Politico.

David Kaduba, a Marshall-szigetek elnöke – amit konrétan az eltűnéssel fenyeget a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint – például arról beszélt, hogy országa volt az első, amely megemelte a saját, a párizsi egyezményben rögzített klímacéljait és kifogásolta, hogy a legnagyobb szennyezőktől nem látnak hasonló hozzáállást.

„Ambícióról beszélünk, közben a dolgok maradnak a régiek, ez abszurd. Jó, hogy ez nem egy nyilvános ülés, mert nagyon furcsa lenne ott így beszélgetni, de ez az egész abszurd”

– summázta elégedetlenségét Costa Rica elnöke, Alvarado Quesada.

Az egyeztetés az ENSZ Közgyűlés kedden kezdődött ülésszaka – ahol magyar részről például szerdán Szijjártó Péter a ma reggeli hivatalos közlések alapján ázsiai külügyminiszterekkel egyeztetett a migrációról – kapcsán történt meg. A klímatanácskozás célja az volt, hogy a novemberi csúcs előtt felmérjék, hogy állnak az országok a klímacélok terén, illetve az ehhez a szegényebb országoknak szánt támogatások kapcsán.

A Boris Johnson brit miniszterelnök és António Guterres ENSZ-főtitkár által összehívott találkozón így az Egyesült Királyság volt a legjelentősebb, nem EU-tagállam szennyező-ország, holott ők csupán a 17-dikek az erről szóló nemzetközi listán.

„Bevallom, egyre csalódottabb vagyok, hogy azok a vállalások, amit közületek sokan tettek, még közel sem elég. Túl sok jelentős gazdaság – akik közül páran képviseltetik ma magukat, páran távol maradtak – túlzottan le van maradva”

– mondta Johnson, aki Guterres ENSZ-főtitkárral a találkozó előtt hiába kérte Kína, Oroszország, India és az Egyesült Államok vezetőit, hogy ha ők maguk nem is vesznek részt a találkozón, legalább egy követet vagy valamelyik miniszterület küldjék el. 

Az EU miniszterei Szlovéniában egyeztetnek 

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei a soros elnökséget betöltő Szlovéniában egyeztetnek szerdán az Európai Bizottság „Fit for 55” klímacsomagjáról, amely 14 különböző jogszabályt magában foglalva szeretné elérni, hogy az EU az évtized végéig legalább 55 százalékkal csökkentse a károsanyag-kibocsátását.

Az Euractiv értesülései szerint az első tárgyaláson, mióta a Bizottság benyújtotta az ezzel kapcsolatos módosítót,

a tárcavezetők a megújuló energiaforrásokra és az energiahatékonyságra fókuszálnak.

Ez előbbi terén a cél, hogy 40 százalékra emeljék a megújulók arányát, utóbbi kapcsán pedig 2030-ig 36-39 százalékos energiafelhasználás-csökkentést tűztek ki célul.

A lap birtokába került dokumentumok szerint a széleskörű tárgyalásokon mindenkit felkérnek a két javaslat véleményezésére. Ennek keretében a tárcavezetőknek felteszik a kérdést, hogy a javaslatok segítik-e a megújulókra való átállást a gazdaság minden területén, illetve segítik-e az igazságos átmenetet.

CÍMLAPKÉP: Illusztráció, Alexander Popov / Unsplash

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek