Az ukrán média szerint szervezetten buszoztatják szavazni a donbasziakat az orosz választásra

2021.09.16. 20:53

Több mint 600 000 szavazóról van szó, akik a nemzetközi közösség szerint nem is orosz, hanem ukrán állampolgárok. A kijevi sajtó szerint pedig nem is annyira önszántukból szavaznak majd.

Az ukrán média szerint szervezetten buszoztatják szavazni a donbasziakat az orosz választásra

Szervezetten, buszokkal és kényszerből szállítják át az Oroszország által 2014 óta megszállva tartott Donyec-medence lakóit az oroszországi szavazásra – írja a Kyiv Post.

A lap beszámolója szerint a mintegy 600 000 szavazópolgár hiába hivatalosan ukrán, mégis részt fog venni a szeptember 17-19 között tartott orosz parlamenti választásokon.

A lap kiemeli, az oroszországi választásokra a hivatalosan Ukrajna részét képző, ám gyakorlatban az oroszpárti milíciák által ellenőrzés alatt tartó Donyec-medencében lakók közül mindössze 100 000-en regisztráltak szeptember folyamán, ennek az értesülések szerint az oroszpárti szakadárok 825 buszt és 12 vasúti vonalat állítottak át arra, hogy a lakókat tömegesen szállítsák át a közeli, már ténylegesen Oroszországhoz tartozó rosztovi régióba szavazni.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint mindezt egy, a Kreml által 2019-ben bevezetett procedúra alapján először hajtják végre tömegesen. Ennek során a medence minden felnőtt lakója – hivatalos, ukrán állampolgársága ellenére – orosz útleveleket kapott, ezek segítségével szavaztatnák most le őket.

Azoknak, akik a rosztovi buszoztatásba nem férnek be, a lap szerint a szeparatisták a területeken is 400 szavazókört létesítettek, bár ezeket hivatalosan csupán „választási tájékoztató központoknak” nevezik, ahol állításuk szerint nem is lehet szavazni.

Ráadásul a beszámolók szerint az érkező vendégszavazókat még listákkal sem ellenőrzik, orosz útlevél birtokában bárki besétálhat majd a rosztovi szavazókörökbe és leadhatja voksát. Az Eastern Human Rights group nevű szervezet emellett kiemelte, az adott időszakban ukrán útlevéllel senkit sem fognak átengedni ezen a határszakaszon.

Gyenyisz Pusilin, a régióban kikáltott Donyecki Népi Köztársaság önjelölt, és Oroszországhoz hű elnöke mindezt nyilvánosan is megerősítette, amikor elmondta, mindazok, akik az orosz választásokon akarnak a szakadár területről részt venni, könnyített utazásban részesülnek.

Szavai önkéntes szavazókról szóltak, de Gyenyisz Kazanszkij, a konfliktust lezárni igyekvő Trilaterális Tárgyalócsoport egyik ukrán képviselője kiemelte, információik szerint

a helyi, állami iskolák nagykorú diákjainak és a „köztársaság” állami alkalmazottainak a részvétel lényegében kötelező,

már ha nem akarják elveszíteni hallgatói jogviszonyukat, vagy állásukat.

A Donyecki Állami Egyetem egy neve elhallgatását kérő diákja a Kyiv Post kérdésére mindehhez hozzátette: a hatóságok azt nem írják elő, melyik pártra kell szavazni, ugyanakkor a medencében az egyetlen kampányoló erő a Vlagyimir Putyinhoz köthető, és a felméréseket is toronymagasan vezető Egységes Oroszország volt.

Ukrajna ezenkívül kifogásolja azt is, hogy a hivatalosan ugyancsak hozzájuk tartozó, és hét éve orosz megszállás alatt álló Krímben – ugyancsak első ízben – megrendezik az orosz választásokat.

Olekszii Makejev, az ukrán külügyminiszter szóvivője az Interfax hírügynöksének kiemelte,

szerinte ezzel Oroszország nemzetközi jogot is sért.

Aggályaik Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője annyival söpörte, le, Ukrajna véleménye „ez ügyben nem számít, mert a Krím immár orosz terület.”

Ez lehet amúgy az első választás, ahol Putyin politikai mozgalma után a második erővé hivatalosan az Oroszország Kommunista Pártja válhat. Azonban ők, és a többi orosz ellenzéki párt is arról panaszkodnak, a választási kampány nem volt igazságos, hiszen jelöltjeik és delegáltjaik sem felügyelhetik majd a szavazókörökben a számlálást.

De milyen az élet egy háborús övezetben, Ukrajnában? 2018-ban a helyszínen néztük meg!

NYITÓKÉP: Donyecki lakosok palackos ivóvízért állnak sorba, 2019-ben / FOTÓ: spoilt.exile, Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek