Menesztették az igazságügy-minisztert, kitört a kormányválság Romániában

2021.09.02. 18:34

Florin Cîțu román miniszterelnök felmentette az igazságügy-minisztert, amiért az fejlesztési forrásokat blokkolt: a miniszter azt akarta ezzel elérni, hogy az igazságügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a helyén maradjon.

Menesztették az igazságügy-minisztert, kitört a kormányválság Romániában

Bizalmatlansági indítványt terjesztett be csütörtökön a kormánykoalíció egyik kisebb pártja, az USR-PLUS Florin Cîțu román miniszterelnök ellen, miután a kormányfő ezen a napon korábban felmentette Stelian Iont, a párt igazságügy-miniszterét. A Nemzeti Liberális Párthoz mint fő kormányzó erőhöz tartozó Cîțu közleménye szerint Ion akadályozta az igazságügyi bűncselekmények ügyészségének előre eltervezett felszámolását azzal, hogy egy nagy, országos fejlesztési alap, az Anghel Saligny-program forrásait blokkolja addig, amíg a kormánykoalíció el nem áll az ügyészség megszüntetésének tervétől.

Ion pártja, az USR-PLUS a felmentést követően viszont közölte, hogy megvonják bizalmukat Florin Cîțutól.

Közleményük úgy fogalmazott:

„Kérjük a koalíciót, vegye tudomásul, hogy nincs meg a többség a Cîţu-kabinet támogatásához, és kérjük a koalíciós tárgyalások sürgős megkezdését egy új miniszterelnök kinevezéséről az új kormány megalakítása érdekében. Ha a koalíciós tárgyalásokon nem sikerül új miniszterelnököt javasolni, az USR PLUS támogatni fogja a Cîţu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt.”

A bizalmatlanságit a román Nemzetgyűlésben korábban a nacionalista, ellenzéki szociáldemokraták (PSD) kezdeményezte, az iratnak a hangzatos STOP a szegénységnek, a magas áraknak és a bűnözőknek! LE A CÎȚU-KORMÁNNYAL! címet adták. A PSD bizalmatlansági indítványa mellett az USR-PLUS és a szélsőjobboldali Románia Megmentéséért Unió (AUR) közösen, 123 aláírással saját bizalmatlansági indítványt adott le a kormány ellen.

Így viszont a kormánytöbbség szinte biztosan elúszott, és jó esély van arra is, hogy a bizalmatlansági indítványok sikerrel járnak majd, így az igazságügyi miniszter menesztése Florin Cîțu kormányának bukásához is vezethet.

A válság súlyosságára jellemző, hogy az alapvetően antinacionalista, liberális és EU-párti USR-PLUS ezelőtt sohasem működött együtt a járványszkeptikus nézeteket és román ultranacionalizmust hirdető AUR-ral. Noha a kormányválság esélye nagy, az USR-PLUS miniszterei eddig nem mondtak le, és a PSD, valamint az USR-PLUS és az AUR közötti alkalmi koalíció azt is közölte, egymás bizalmatlansági indítványait nem írják alá.

De miért kellett távoznia az igazságügy-miniszternek?

Az Anghel Saligny mérnökről elnevezett fejlesztési program Románia egészére vonatkozóan mintegy 50 milliárd új román lej (jelenlegi árfolyamon nagyjából 3500 milliárd forint) keretösszeggel rendelkezik, Stelian Ion igazságügy-miniszter szerint azonban a végrehajtásáról kiadott sürgősségi rendelet jogellenes, hiszen nem ment át semmileny formában az illetékes szaktárcákon. Cîțu és az államelnök, Klaus Johannis is úgy nyilatkozott azonban, ezért cserébe az igazságügyi ügyészséggel kapcsolatos tervek blokkolása nem fér bele.

A Transindex által is szemlézett, román sajtóban publikált elemzések szerint azonban

az Anghel Saligny-program körüli viták csupán ürügyként szolgálhattak a két jelentős kormányzó párt, a PNL és az USR-PLUS közötti egyre több vitás kérdés felszínre hozásához.

Így például az USR-hez közeli Cristian Pantazi a G4Media oldalon felvetette, a különböző különleges ügyészségek (szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség – DIICOT, korrupcióellenes ügyészség – DNA) élére kinevezendő személyek megnevezési határideje hamarosan lejár, a két párt pedig nem tudott konszenzusos jelölteket felmutatni.

Ezenkívül lényeges körülmény, hogy mind a PNL, mind pedig az USR-PLUS éppen tisztújítás előtt áll, a nemzeti liberálisoknál pedig eddig is komoly belső harcok előzték meg ezt a választást. Az oldal egyik másik elemzője, Dan Tăpălagă pedig elemzésében úgy vélte,

Klaus Johannis államelnök és Florin Cîțu egymással egyeztetve, koordináltan tették arrébb az igazságügy-minisztert, Johannis pedig biztosította a miniszterelnököt arról, hogy az akció nem kerül majd a székébe.

Mi jöhet most?

A bizalmatlansági indítványok után – amennyiben a román Nemzetgyűlés két alkalommal sem tud többséggel új miniszterelnököt választani – úgy előrehozott választást kell kiírni. A Transindex közölte, ez a végső lépés nyilvánvalóan leginkább az ellenzéki PSD-nek áll érdekében, a legújabb felmérések szerint ők 35 százalékon állnak, míg a PNL 21, az USR-PLUS pedig 15 százalékot kapna, a most történtek után azonban az eléggé elképzelhetetlen, hogy a két utóbbi párt ismét koalícióra tudna lépni.

NYITÓKÉP: Stelian Ion menesztett román igazságügyminiszter. FOTÓ: Stelian Ion / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek