Kell-e gigantikus tűzijáték augusztus 20-án?

2021.07.15. 19:03

A kormány megint sosem látott, grandiózus tűzijátékot szervez augusztus 20-ra. De kell ez? Itt a hét kérdése az Azonnalin!

Kell-e gigantikus tűzijáték augusztus 20-án?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója idén is bejelentette:

az új kenyér ünnepe alkalmából sosem látott, grandiózus tűzijátékra számíthatunk a fővárosban.

Guller szerint mintegy 40 ezer rakétát fognak fellőni 25 perc alatt, tehát percenként 1600 rakéta lesz a levegőben. Ez az összeg több, mint nyolcszorosa a 2019-ben fellőtt rakéták számának.

Hasonló tervek voltak a tavalyi tűzijátékkal kapcsolatban is – arra végül azonban nem került sor, mivel a kormány terveit keresztülhúzta a pandémia. A tavalyi bejelentés előzménye, hogy augusztus 15-ig semmilyen tömegrendezvény nem volt engedélyezett, a kormány mégis kitartott amellett, hogy ideje lenne végre egy össznépi ünneplésnek a sok bezártság után.

2020 augusztus 16-án aztán mégiscsak lefújták a tűzijátékot és az ünnepséget.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a döntést azzal indokolta, hogy a tisztifőorvos és az operatív törzs szerint nem érdemes kockáztatni. Idén már jóval óvatosabb volt a kormány: most nem három, csak bő egy hónappal korábban jelentették be az eseményt.

A gigantikus tűzijátékhoz persze gigantikus költségvetésre is szükség van:

a kormány a 2019-es keret mintegy ötszörösét, 1,3 milliárd forintot tervez elkölteni erre. 

Ha szeretnél képbe kerülni, hogy mi mindent lehet megvalósítani az összegből, érdemes böngészni a budapestiek ötletei között, amelyet az egy milliárd forintos részvételi költségvetés kapcsán küldtek be.  

Vannak olyanok is viszont, akik azt mondják: a 2020-as tűzijátékmentesség után ráférne már Budapestre egy kis ereszdelahajamat.

Szerinted kell a nagy tűzijáték? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz te is!

NYITÓKÉP: Flickr

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek