Sebastian Kurzék gyereket várnak

Szerző: Techet Péter
2021.07.11. 12:25

Az osztrák konzervatív kancellár szombaton jelentette be: élettársával közösen gyereket várnak. A politikus ellen jelenleg is zajlik a hamis tanúzás miatt nyomozás.

Sebastian Kurzék gyereket várnak

Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár szombaton közölte:

élettársa, Susanne Thier terhes, a közös gyerek születését decemberre várják. A párnak ez lesz az első gyereke.

Kurzék bejelentették azt is:

gyerekük születésekor szeretnének már házasok lenni, azaz idén még sor kerülne az esküvőre.

Kurz és Thier a gimnáziumi időkből ismerik egymást, de még nem ott, hanem 16 évvel ezelőtt jöttek össze – ahogy Kurz mondja: egy közös szilveszteri buliban.

A 34 éves kancellárral ellentétben – aki nem fejezte be jogi tanulmányait – a 35 éves élettársa elvégezte a bécsi közgazdasági egyetemet. Azonban a politikától távoltartja magát Thier, a közös fellépések is ritkák, és ritkán szoktak magánéletükről beszélni. Állása révén azonban Kurz élettársa is részben a politikában dolgozik: jelenleg azon pénzügyminisztériumban felel a PR-ért, amelynek vezetője, Gernot Blümel Kurz egyik legszorosabb szövetségese.

Mind Blümel, mind Kurz ellen folyik jelenleg is büntetőjogi eljárás. Miközben Blümelnek illegális pártadományokról kellene tudnia elszámolnia – de ezekre emlékezetkiesés miatt nem tud visszaemlékezni –, Kurz ellen azért indított nyomozást a korrupciós ügyészség, mert az ÖVP és a FPÖ komány alatti személyzeti politikát, korrupciót vizsgáló parlamenti bizottság előtt elvileg nem mondott volna igazat, amikor azt állította: nem tudott volna Thomas Schmidnek az állami vagyonkezelő élére történt kinevezéséről. Ennek ellentmondanak azonban azon SMS-ek, amelyeket Kurz lefoglalt mobiljáról az ügyészség megszerzett. Itt Kurz maga írta Schmidnek, hogy „mindent megkapsz, amit akarsz“, Schmidt pedig azt válaszolta neki, hogy „imádom a kancelláromat“.

Nem Kurz az első kormánytag a jelenlegi bécsi kormányban, aki szülő lett (lesz) a kormányzati ideje alatt.

Alma Zadić zöld igazságügyi miniszter egy időre le is adta a minisztériumot a szülése után. Ausztriában lehetséges azonban, hogy az apa is kivegyen hosszabb szabadságot gyereke születése után. Hogy Kurz ezzel akar-e majd élni – és esetleg erre az időre másnak átadni a kancellári posztot –, egyelőre nem tudni.

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz és Susanne Thier / SK, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek