Újabb vádpontot nyújtott be az osztrák ügyészség Strache ellen

Szerző: Techet Péter
2021.07.09. 13:01

Az egykori szabadságpárti alkancellár ellen kenőpénz elfogadása miatt a héten kezdődött perben nem lesz pénteken ítélet, mert az ügyészség további tanúkat akar meghallgatni, valamint egy másik pénzadományra is fény derült. A tárgyalást augusztusban folytatják majd.

Újabb vádpontot nyújtott be az osztrák ügyészség Strache ellen

Amint arról az Azonnali beszámolt: a héten kezdődött meg a bírósági per Heinz-Christian Strache, egykori osztrák alkancellár és FPÖ-elnök ellen.

Ez az első büntetőeljárás a politikussal szemben – noha több más ügyben is nyomoznak –, amely bírósági szakaszig jutott.

A korrupciós ügyészség azzal vádolja a politikust, hogy megvesztegetési ügybe keveredett volna.

A vád szerint Strache és pártja 2017 nyarán – azaz amikor még ellenzékben voltak – azért kezdeményezte volna a parlamentben egy bécsi magánklinika állami támogatását, mert annak vezetőjétől aztán a 2017-es választási kampányban 10 ezer euró – amúgy bejelentett – támogatást kapott. Emellett Strachéék már kormányon elérték a magánklinikák szélesebb állami támogatását – az ügyészség eredeti vádiratában azt állította, hogy emiatt nyaralt volna Strache már alkancellárként 2018-ban Korfu szigetén a magánklinika vezetőjével. 

A tárgyaláson azonban Strache ügyvédje – aki külön hangsúlyozta, hogy ő nem az FPÖ-nek, hanem a liberális Neosnak szavazója – bizonyítani tudta, hogy a korfui közös nyaralásra 2016-ban került sor, azaz jóval azelőtt, hogy Strachéék elérték volna a magánklinikák állami támogatását, és jó másfél évvel azelőtt, hogy egyáltalán az FPÖ az első Kurz-kormányban hatalomra került volna. Emellett az is

kérdéses, hogy a 2017-es kampánytámogatás tekinthető-e megvesztegetésnek.

Elvégre a magánklinika vezetője bejelentette az állami számvevőszéknél azt, valamint Strachéék 2017 nyarán – azaz a támogatás előtt – ellenzékből eleve teljesen esélytelenül kezdeményezhettek bármit is. Javaslatukat – ami akkor ezen egyetlen konkrét magánklinika állami támogatásáról szólt volna – nem is szavazta meg a parlament.

A magánklinika vezetője – aki maga is vádlott megvesztegetés vádjával – azt mondta a tárgyaláson, hogy ő korábban mindig is a szociáldemokratákkal szimpatizált, de végül azért állt át az FPÖ mellé, mert a párt a kötelező kamarai tagság ellen van.

Strache a bíróság előtt azt mondta, hogy emberbaráti szeretetből akart segíteni a magánklinikának, mert ő „mindenkinek segít“,

és a klinika ezer betegággyal rendelkezik.

A korábbi tárgyalási napokon meghallgatták az FPÖ volt egészségügyi miniszterét is, aki maga is tagadta, hogy a magánklinikának külön akartak volna kedvezni. A politikusnő kabinettfőnöke – aki szintén tanúként jelent meg – ellentmondott azonban neki, mert ő azt állította:

külön leszóltak volna neki, hogy egy új törvényjavaslatnál, ami az államilag támogatott magánklinikákra vonatkozik, az FPÖ-nek adományozó magánklinika mindenképpen kerüljön fel a listára.

Noha elvileg már pénteken sokan ítéletet vártak, a bírónő bejelentette: a tárgyalást elhalasztja augusztus végére. Ennek az az oka, hogy csütörtökön

kiderült: a magánklinika vezetője 2016 októberében már adott 2000 eurót az FPÖ-nek, amit nem jelentett be.

Ő azt mondta, hogy ezt teljesen elfelejtette, és amikor tegnap a korrupciós államügyészség a bankszámlaforgalmának átvizsgálására kérte, fedezte volna csak fel, hogy 2016-ban is tényleg utalt már az FPÖ-nek. Strache azt mondta erre: ő nem emlékszik az utalásra, de lehet, hogy megtörtént. Mindazonáltal emiatt az ügyészség módosította a vádpontot, és

már 12 ezer euró kenőpénz elfogadásával vádolják a volt alkancellárt.

Emellett az ügyészség további tanúk meghallgatását kezdeményezte pénteken. Augusztusban tanúként idézik meg többek között Johannes Hübnert, az FPÖ jelenlegi felsőházi képviselőjét, aki Strache mellett 2017-ben jogi szakértőként segítette a magánklinikának kedvező javaslat kidolgozását. Hübnert Strache keverte bele az ügybe a tárgyaláson, mert azt mondta: ő egyedül nem tudna jogi kérdésekkel megbírkózni, ezért minden ügyben Hübner lett volna a segítségére. De tanúként kell megjelennie egy másik FPÖ-s jogásznak, valamint Strache egykori sajtósának is.

Strachét a per azonban nem akadályozza abban, hogy politikai visszatérését tervezze.

A 2019-ben az Ibiza-videó miatt megbukott, majd 2019 végén az FPÖ-ből is kitett politikus 2020-ban nem tudott még sikeresen visszatérni, mert Team Strache pártja nem került be a bécsi tartományi parlamentbe. Most azonban újra aktivizálná a pártot, és a nyáron egy bécsi HC-fesztivállal térne vissza.

NYITÓKÉP: Heinz-Christian Strache / HC Strache, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek