Bíróság elé állt Strache, megvesztegetés a vád, öt évet is kaphat érte

Szerző: Techet Péter
2021.07.06. 16:46

Heinz-Christian Strache a vádak szerint pártadományokért cserébe akarta volna elérni, hogy vegyék fel az egyik bécsi magánklinikát az államilag is támogatott kórházak közé. Akár öt év szabadságvesztést is kiszabhat a politikusra a bécsi bíróság.

Bíróság elé állt Strache, megvesztegetés a vád, öt évet is kaphat érte

Heinz-Christian Strache, az Ibiza-videóba belebukott egykori szabadságpárti (FPÖ-s) osztrák alkancellár elleni per kedden kezdődött Bécsben. A vád szerint a politikus

még ellenzéki politikusként akarta volna elérni, hogy egy olyan bécsi magánklinika is részesüljön állami támogatásból, amelynek vezetője maga által is elismerten a 2017-es választási kampányban aztán 10 ezer euróval támogatta az FPÖ-t.

Az történt ugyanis, hogy az FPÖ még 2017 nyarán, amikor még ellenzékben ült, kezdeményezte, hogy a parlament vegye fel az államilag támogatandók listájára az egyik bécsi magánklinikát. A kezdeményezés nem ment át a parlamenten. Az adományt a párt ezután kapta meg.

Az ügyészségnek a bíróság előtt most azt kell bizonyítania, hogy a pártadományt Strache mégis megvesztegetésként fogadta volna el. Csakhogy

az FPÖ kezdeményezése elbukott – elvégre akkor még nem is volt kormányon –, azaz nem vették fel a magánklinikát az államilag támogatandó intézmények közé.

Strache egy másik esetben viszont elérte azon törvény módosítását, amely azt szabályozza, hogy mikor és hogyan lehet magánkórházakat államilag támogatni (itt nem csak az adott magánkórház profitált a módosításból). Az ügyészség viszont azt állítja: Strache ezért cserébe nyaralt Korfun a magánklinika vezetőjével.

A tárgyalás már múlt héten ki volt tűzve, de akkor Strache nem tudott megjelenni, mert kigyulladt alatta eddig ismeretlen körülmények között a jacht horvátországi nyaralása során – részben úszva kellett menekülnie a hajóról, de aztán egy arra hajózó szlovén vette fel a politikust és barátait, és vitte őket ki a partra.

Neos-os Strache-ügyvéd, tévedő ügyészség, szocdem FPÖ-támogató

Silvia Thaler, a korrupciós államügyészség ügyésze a keddi tárgyaláson azt mondta, hogy az ügy nem tudható le annyival, hogy egyszerű protekciózás – ahogy Bécsben mondják, Freunderlwirtschaft –, hanem egy nagyon súlyos bűncselekményről van szó. Az ügyésznő kiemelte, hogy a magánklinika támogatásából nem csupán az FPÖ, de Strache és felesége is részesült.

A tárgyaláson Strache – aki jelenleg semmilyen közpolitikai tisztséget nem tölt be – megtagadta, hogy a vagyoni helyzetéről és jelenlegi jövedelméről nyilatkozzék.

A kérdésre, hogy mi a foglalkozása, a volt alkancellár csak annyit mondott: vállalkozó.

Strache ügyvédje a védőbeszédet azzal kezdte, hogy hangsúlyozta: ő nem az FPÖ szavazója, a liberális Neosszal szimpatizál. Valamint arra kérte az ügyésznőt, hogy bocsásson meg Strachénak, amiért az egy korábbi interjúban támadta őt.

Strache védőügyvédje meglepő módon az Ibiza-videóval igazolta, hogy védence ártatlan.

Ott ugyanis Strache a kamuoligarchának többször azt mondta: nem szeretne semmi illegálisat elkövetni. A védőügyvéd ebből arra következtetett, hogy Strache máskor se akarhatott bűncselekményt elkövetni. Mindazonáltal

a tárgyaláson kiderült a vádirat egyik tévedése is.

Az ügyészség ugyanis azt álította, hogy Strache a magánklinika vezetőjével 2018-ban – azaz már alkancellárként – nyaralt volna Korfun. Strache védőügyvédje ezt azonban bizonyítékokkal tudta cáfolni: a nyaralás 2016-ban volt, akkor pedig Strache nem volt még alkancellár. Ugyanúgy még ellenzékben ült, mint amikor az FPÖ sikertelenül akarta elérni a magánklinika állami támogatását.

A magánklinika vezetője, Walter Grubmüller – aki szintén a vádlottak padján ül – Strache ügyvédje szerint szociáldemokrata szavazó volt egykoron, de aztán az FPÖ-t kezdte el támogatni. Az adomány ezért szerinte csupán ideológiai közelséget mutat, de nem áll összefüggésben azzal, hogy az FPÖ Grubmüller magánkórházát állami támogatásban akarta volna részesíteni.

Grubmüller azt mondta a bíróság előtt: azért szimpatizál az FPÖ-vel, mert a párt a kötelező kamarai tagság ellen van. Azt mondta, hogy Strachét nagyon kedveli, baráti vele a viszonya, de nem tudja, hogy a politikus is barátjának tartja-e őt, elvégre korábban a vörösöknél volt.

Akár öt év szabadságvesztés, de Strache a visszatérését tervezi

A mostani ügyben akár már a héten pénteken ítélet várható. A legsúlyosabb esetben akár öt év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság Strachére.

Strache kapcsán nem ez az egyetlen büntetőügy, ami folyamatban van, de másutt még az ügy nem jutott el a vádemelésig se.

Az Ibiza-videó kapcsán nem indult ellene eljárás – elvégre büntetőjogilag releváns dolog ott nem történt –, viszont 2019 nyarán kiderült, hogy Strache az FPÖ-től – a fizetése mellett – kapott havi 10 ezer eurót saját és felesége magánkiadásaira költötte. Többek között ebből fizette a villáját, vásárolt potencianövelő szereket, vagy járt sámánokhoz, akik azt tanácsolták neki, hogy mindig hordja magánál egy kis ampullában a vizeletét. Emiatt nyomoznak ellene.

Strachét 2019 végén saját pártja is kizárta a soraiból. Politikai visszatérése nem jött össze,

mert a 2020-as bécsi helyhatósági választásokon a Team Strache pártjával nem ugrotta meg a bejutási küszöböt. Noha akkor azt mondta, hogy végleg visszavonul a politikától, nemrég bejelentette: a Team Strachével vissza akar térni az országos politikába.

NYITÓKÉP: Heinz-Christian Strache / Azonnali-montázs

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek