Megszünteti a határellenőrzést Magyarország a schengeni határain június 24-től

Szerző: Renczes Ágoston
2021.06.16. 17:31

Nem hosszabbítja meg tovább a kormány a határzárat, amit még 2020. szeptember elsején vezetett be.

Megszünteti a határellenőrzést Magyarország a schengeni határain június 24-től

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Pozsonyba látogatott a GLOBSEC konferenciára, és a szlovák fővárosban találkozott az épp közös párt létrehozásán dolgozó szlovákiai magyar pártok – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Híd és az Összefogás – vezetőivel.

Közös sajtótájékoztatójukon jelentette be Szijjártó, hogy ha a koronavírus-világjárvány nem vesz új, váratlan fordulatot,

Magyarország június 24-től visszaállítja belső schengeni határain a normális átjárást.

Ez azt is jelenti, hogy a Magyarországra utazáshoz nem lesz szükség oltási igazolványra vagy az érvényes koronavírus-tesztre az Ausztriából, Szlovákiábaól és Szlovéniából beutazóknak. 

Mint arra a Portfolio felhívja a figyelmet, legutóbb május végén hosszabbította meg a kormány a határzárat június 23-ig. A bejelentett kormánydöntés tehát azt jelenti, hogy

a 2020. szeptember 1-jén hatályba lépett és azóta a korlátozó intézkedésekkel párhuzamosan hosszabítgatott határzárat nem hosszabbítja meg újra a kormány.

Szlovákia esetében megnyílik mind a 35 határátkelő – ezek közül jelenleg csak 19 működik. 

Szijjártó arról is beszélt, hogy várhatóan heteken belül megnyithatják a magyarországi oltópontokat a határok mentén a szomszédos országokban élők számára, a részletekről azonban még tárgyalnak a szomszédos országokkal. 

NYITÓKÉP: Ing.Mgr.Jozef Kotulič / Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek