Kitört a kávéháború Trieszt és Nápoly között

Szerző: Techet Péter
2021.06.14. 14:20

Az olasz kávékultúra az UNESCO-világörökség részévé válik. Az a kérdés azonban, hogy melyik olasz városhoz kötődjék leginkább a cím, szembefordította egymással Triesztet és Nápolyt. Az egykori Habsburg-kikötőváros kávéházkultúrájára, ismert kávémárkáira hivatkozhat, Nápoly szerint viszont tőlük indult el minden. Kinek van igaza, és miért Triesztnek?

Kitört a kávéháború Trieszt és Nápoly között

Az UNESCO világörökségi listájára felkerülhet az olasz espresso is. Még márciusban közölte az olasz kormány, hogy az olasz kultúrának és élni tudásnak – a híres „saper viverének” – elmaradhatatlan része, ezért ott a helye a listán. Az olasz kávé valóban a mindennapok nélkülözhetetlen kelléke: meghaladja az ötmilliárd eurót csak a kávé értékesítésből befolyó bevétel, és több, mint tízezer ember dolgozik a kávéipari szektorban. Németország és Belgium után Olaszország exportálja a világon a legtöbb kávét.

Nápoly vagy Trieszt?

Azonban ennél konkrétabban kell Olaszországnak megfogalmazni, hogy mit és hol tekintene világörökségileg védendőnek, értékelendőnek. Azaz előjött

az örök olasz vita: honnan származik az olasz kávékultúra? Melyik város tarthat igényt arra, hogy az olasz kávé hazájának tartsák?

A harc két egymástól nemcsak földrajzilag, de történelmileg és kulturálisan is távol eső város között zajlik. A délolasz Nápoly és az 1918-ig Habsburg fennhatóságú (előtte soha egyetlen olasz államhoz vagy városhoz nem tartozó) Trieszt egyaránt azt állítja: a kávéban ők az elsők és az eredetiek. A kávéháború azzal vette kezdetét, hogy a Nápoly központú Campania régió baloldali elnöke, Vincenzo De Luca egy videóban üzent a triesztieknek:

„Trieszt az olaszok szívében van, de a kávé – ahogy a pizza is – Nápolyban született.”

Az egykori Habsburg-kikötővárosban nem hagyták szó nélkül a provokációt, és azonnal visszaüzentek Nápolynak. A trieszti régió neofasiszta tanácsnoka, az amúgy délolasz (pugliai) származású Gabriele Cinquepalmi meghívta De Lucát Triesztbe, hogy maga győződjék meg arról: a kávékultúra sehol Olaszországban nem olyan élő és történelmi, mint az észak-adriai városban. Cinquepalmi kiemelte a város számos történelmi – bécsi stílusú – kávézóját, amelyeket a múlt századelőn olyan nagy írók látogattak, mint Umberto Saba, James Joyce vagy Italo Svevo.

AZ EGYIK LEGTIPIKUSABB KÁVÉZÓ A TRIESZTI SAN MARCO: EGYRÉSZT BÉCSI HANGULATÚ A BELTÉR, MÁSRÉSZT A FINE DINING HATÁRÁT SÚROLJA A KONYHÁJA (NEMCSAK EBÉDELNI, VACSORÁZNI IS LEHET ITT), HARMADRÉSZT PEDIG KÖNYVESBOLT IS VAN BENNE.

Trieszt bekeményít

A harc azért újult ki a két város között, mert az olasz agrártárca már elküldte a jelentkezést az UNESCO-hoz, ahol már csak arra várnak, hogy nemsokára Róma azt is közölje: a világörökségi titulust a kávéja miatt Nápoly vagy Trieszt kapja-e.

A trieszti szlovén kisebbséget képviselő baloldali szenátor, Tatjana Roic még keményebben üzent a délieknek. Szerinte a nápolyi kávé minősége meg sem közelíti a triesztiét. Valamint arra hívta fel a figyelmet, hogy Triesztben két híres olasz kávévilágmárka – a temesvári magyar Illy Ferenc által alapított Illy és a már korábban is létezett Hausbrandt – van otthon. Roic arra is emlékeztetett, hogy Triesztben működik 1903 óta a kávébörze és Olaszország egyetlen kávétudományi felsőoktatási intézménye is – egy magánegyetemről van szó – a városban székel, ráadásul pont Nápolyból költözött át Triesztbe.

Andrej Godina, szlovén származású trieszti neves kávészakértő már 2020-ban kemény szavakkal

állt bele a nápolyi kávéba, amely szerinte ihatatlanul rossz: „Keserű és odaégetett íze van!”

Kávét lóért?

A triesztiek helyzetét segíti, hogy az agrártárca élén egy trieszti ötcsillagos politikus áll. Stefano Patuanelli nemcsak születése szerint igazi trieszti, de segíti is lokálpatriótaként a városát. Már márciusban, amikor agrárminiszter lett Mario Draghi kormányában, egyik első dolga volt, hogy azonnal blokkolja az UNESCO-pályázatot, amelyben eredetileg Nápoly szerepelt volna. Patuanelli azt mondta, hogy el kell még dönteni a kérdést Nápoly és Trieszt között – de pontosan sejthető, hogy a grillóista politikus az egykori Habsburg-város érdekében lassítja az egész eljárást. (A Stefano Patuanellivel készült Azonnali-interjú itt olvasható el.)

A szintén ötcsillagos, de nápolyi Luigi Di Maio külügyminiszter egy olyan kompromisszumot akart, hogy a lipicai lovakat – amelyek ugyan szlovéniaiak, de Trieszt környékén is megtalálhatóak – vennék fel trieszti világörökségként, a kávénak viszont nápolyiként kell bekerülnie a listára. Patuanelli erről azonban hallani sem akart, de azt

elfogadta, hogy a lipicai lovak is legyenek a világörökség részei – csak ő a kávé kapcsán is Triesztnek adná a címet.

A nápolyiak most a sértett elnyomottat játszák. Szerintük, ha Trieszté lesz a kávévárosi cím, az újabb bizonyítéka lenne annak, hogy az északolaszok semmibe veszik a délieket. A nápolyi régió azonnal meg is bízott egy helyi professzort, aki – láss csodát – arra a következtetésre jutott elemzésében, hogy Nápoly a kávé őshazája.

A nápolyiak szerint ugyanaz zajlik most, mint amikor a pizzát vették fel 2017-ben UNESCO-világörökségként, és többen akkor sem Nápolyt akarták a pizza őshazájaként megadni.

A nápolyiak szerint az északolaszok egyszerűen lenyúlják az ő kultúrájukat, és sajátjukként akarják azt eladni.

Francesco Borrelli campaniai regionális tanácsnok egyenesen „mocskolódó, délellenes” kampányt vél felfedezni – ahogy a pizza kapcsán is történt szerinte – a triesztiek részéről. A pizzánál végül azonban győztek a nápolyiak, és 2017-ben tényleg a nápolyi pizza lett UNESCO-világörökség.

Trieszt ma is kávéváros

Trieszt nemcsak minőségi szempontokra hivatkozik, de arra is, hogy eleve náluk isszák Olaszországban a legtöbb kávét.

Egy átlag trieszti egy évben 1500 csésze, azaz napi négy espressot iszik meg

– vagy ahogy Triesztben mondják: „nerot” (az „espresso” szóra azonnal elárulja magát az ember, hogy nem ismeri a várost), vagy még precízebben: „nero in b”-t (ami „nero in bicchierének”, azaz „pohárban feketének” a rövidítése). Az évi 1500 „nero” kétszerese annak, amit Olaszországban másutt – igaz, espresso név alatt – fogyasztanak az emberek.

Mint fentebb már említettük, Trieszt két leghíresebb cége – a Generali biztosító mellett – szintén a kávéhoz kapcsolódik. 1892-ben hozta létre a Habsburg Monarchia kereskedelmi flottájának egyik kapitánya, Hermann Hausbrandt a saját cégét, amely a mai napig működik ezen név alatt. A cégnél kezdett dolgozni a temesvári Illy Ferenc (Francesco Illy), aki végül maga is létrehozott egy saját céget, amely különösen az általa kifejlesztett gyors eszpresszógép, az Illetta miatt hamar a Hausbrandtot is lekörözte.

Az Illy-kávécég történetében – amelynek ma is Triesztben van a központja és a gyára – az egykori Monarchia sűrűsödik össze.

(Az Illy történetéről az Azonnali itt írt egy hosszabb cikket.) Illy Ferenc félig magyar, félig német bánáti ember, felesége pedig félig ír és félig trieszti olasz-szlovén keverék volt. A család a mai napig ápolja a közép-európaiság hagyományát. Az egyik unoka, Riccardo Illy 1993 és 2001 között baloldali színekben Trieszt polgármestere is volt, és többek közöt ő érte el, hogy Sisi szobra visszakerüljön a pályaudvar elé, valamint hogy a régi Habsburg-neveket is kitegyék a mai utca- és térnevek alá. Riccardo Illy nagyszüleire amúgy úgy emlékezik vissza, hogy

„németül beszéltek, magyarul ettek és olaszul ittak”.

Miközben az Illy Triesztben van, Riccardo testvére, Francesco Illy a svájci Ticino kantonban állít elő prémiumkategóriás kávét Amici néven. A leválás mögött egy családi vita is állt. Miközben ugyanis Riccardo és apjuk a robusta kávét preferálta – és az Illynek ma is ez a fő profilja –, Francesco élesen elutasítja ezt, és csak arabicát használ.

ILYEN MÉG NEM VOLT, MOST LESZ: A TERVEK SZERINT JÚLIUSBAN NYÍLIK AZ ILLY ELSŐ SAJÁT KÁVÉHÁZA, RÖGTÖN A CANAL GRANDÉN, A TENGERRE NÉZŐ TERASSZAL.

Francesco azt is elveti, hogy szerinte az Illy túl olcsó, egy jó csésze kávéért ugyanis akár 5-10 eurót is érdemes kifizetni. Francesco számára ugyanis a kávé nem a köznépnek szóló ital, hanem egy zenemű, amit csak az elit érthet meg: „például Beethoven kilencedik szimfóniája – vezényli Bruno Walter, Gustav Mahler tanítványa –, minden egyes összetevőnek stimmelnie kell”, de hozzátette, hogy

„minden egyes kávé tudjon [legalább] egy zongorakoncert lenni, vagy egy hegedűkoncert”

foglalta össze a svájci Luzerner Zeitungban a kávé lényegét.

FOTÓK: Bukovics Martin, Trieszt / Azonnali

NYITÓKÉP: Pxhere

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek