Frontex-jelentés: Itt vannak újra a migránsok Európa határainál

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.08. 08:56

Mindeközben a magyar kormány azzal kampányol, hogy a felesleges vakcinák eladományozásával az újabb Európára zúduló migrációs hullámot akarja megakadályozni.

Frontex-jelentés: Itt vannak újra a migránsok Európa határainál

„Elképesztő módon felerősödött az illegális migráció a magyar határon, idén eddig 36 119 határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, míg tavaly ugyanezen időszakban 9877-et” – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója még május végén az Origonak, ezzel előrevetítve, hogy a kormánypártok ismét megpróbálják kijátszani a migrációs kártyát a parlamenti választási kampányban.

Harmadával többen érkeznek most Európába, mint egy éve

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, azaz a Frontex friss jelentése alapján – amit a Politico brüsszeli hírlevele szerzett meg és ismertetett – ha csak pusztán a számokat nézzük, akkor van alapja annak, hogy a migrációra politikai programokat, kampányokat építsenek a tagállamokban, ugyanis a tavalyi pandémiás évhez képest valóban megnőtt az Európába irányuló migráció aránya.

A Frontex jelentése szerint

az uniós határokhoz a januártól májusig terjedő időszakban összesen 42 700 irreguláris migráns érkezett, ami „körülbelül egyharmadával magasabb arány, mint egy évvel ezelőtt”.

Ahogy a jelentés ismerteti, a közép-mediterrán útvonalon (ami Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át vezet Európa partjaihoz) a 2020-as, pandémiával erősen terhelt évhez képest idén mintegy duplájára emelkedett a fenti időszakban az irreguláris határátkelők száma: 14 700-an próbáltak meg ezen az útvonalon keresztül Európába jutni.

A második legnagyobb migrációs útvonal jelenleg a nyugat-balkáni (ami Görögországon keresztül vezet az EU belsőbb tagállamai felé): ott idén január-május között 13 300 fő irreguláris határátlépőt regisztráltak, ami 85 százalékpontos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

A spanyol autonóm közösséghez, a Kanári-szigetekre irányuló migráció is drasztikusan megnőtt az egy évvel ezelőttihez képest: oda eddig 4700-an igyekeztek elérni irregulárisan, ami 90 százalékpontos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

Ugyanakkor a korábban a migrációs hullám egyik fő útvonala, a kelet-mediterráni (ahol Törökországon keresztül igyekeznek az érkezők Görögország felé) még a tavalyi pandémiás évhez képest is jócskán kevesebb irreguláris migránssal kell megbirkózzon: idén január-májusban a 2020-as adatokhoz képest a felére, 5400-ra esett vissza az ezen az útvonalon érkezők száma.

A Frontex jelentése szerint ennek egyszerű oka van: a török határőrök rendesen végzik a munkájukat.

A Frontex egyébként a jelentését a tagállami belügyminiszterek keddi tanácskozására készítette, akik ez alapján fogják megvitatni az Európára újfent nagyobb számban irányuló migrációval kapcsolatos kérdéseket. A Politico – diplomata-hírforrásokra hivatkozva – azt állítja, az olasz miniszterelnök Mario Draghi uniós csúcsot is összehozna a témáról még júniusban.

A portugál soros elnökség a szlovénokra tolná a migrációs kérdés megoldását

Eddig mindenesetre nem sok előrehaladás történt. A szakminisztereket tömörítő Európai Unió Tanácsának soros elnöke, Portugália az úgyszint a keddi belügyminiszteri tanácskozásra készített jelentésében úgy döntött, hogy nem szorgalmaz további egyeztetéseket az európai menekültügyi ujjlenyomat-olvasó rendszerről, amivel a tagállamok láthatnák, ha egy határátkelő egy másik tagállamba már megpróbált irregulárisan belépni.

De a közös uniós migrációs politikát előirányzó ügynökség, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) reformját is eltolja magától a portugál elnökség, ahogy a legnagyobb vitákat kiváltó szolidaritási, a migránsokat valamilyen elv szerint befogadó és letelepítő elosztási mechanizmus kérdését is, mondván:

az elnökség „számba veszi a különböző pozíciókat” a kérdésben, akárcsak más intézmények.

Mint azt a jelentés nyíltan ki is mondja, a portugál elnökség abban bízik, hogy a migrációs kérdést a soron következő „szlovén elnökség fogja majd nyomon követni”.

Orbán Viktorék vakcinákkal harcolnak a migránsok ellen

Mindeközben a magyar kormány a saját szakállára igyekszik összekötni a migrációt a koronavírus-válsággal: éppen a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, hogy Magyarország a Zöld-foki Köztársaság részére 100 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adományoz azonnali határidővel, persze a szükséges előkészületeket követően.

Mindezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még a döntés május végi bejelentésekor azzal indokolta, hogy Magyarország célja ezzel segíteni a zöld-fokiak járvány elleni küzdelmét,

valamint azt, hogy a rossz egészségügyi helyzet miatt ne induljon meg onnan újabb migrációs hullám Európa felé.

NYITÓKÉP: Ír Védelmi Erők / Flickr

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek