Ipsos: a magyarok egyötöde oltásellenes csupán

2021.05.20. 11:49

A maszkokat 6 hónap után immár kevesebben viselik, csökken a járvány miatti veszélyérzet a magyarokban – derült ki a felmérésből.

Ipsos: a magyarok egyötöde oltásellenes csupán

A 2020 nyárihoz hasonló helyzet körvonalazódott abból a felmérésből, amit az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató cég vett fel Magyarországgal kapcsolatban, ahol a polgárok járványvédekezéshez és oltásokhoz való hozzáállását mérték. Az 1000 fős reprezentatív mintán, 2021 április és május között, a felnőtt lakosság körében végzett felmérés szerint májusra az oltási hajlandóság elérte eddigi plafonját:

70 százalék azoknak az aránya akik valamelyik védőoltást beadatták, vagy ezt tervezik.

Az Ipsos Omnibus-felmérést havonta publikálják, és immár a járvány kérdéseivel is behatóan foglalkoznak.

ÖN BEOLTATNÁ MAGÁT A HAZÁNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁVAL? / FORRÁS: IPSOS-OMNIBUS, 2021 MÁJUS
A szájmaszkok viselésének aránya azonban csak 87 százalék, ez az érték pedig a kutatók szerint alacsonyabb, mint november óta bármelyik érték.

Eközben a kézmosás, kézfertőtlenítés gyakorlása a felnőtt lakosság 73 százalékára jellemző csak, ami a járvány 2020 márciusi, Magyarországi kezdete óta mért legalacsonyabb érték.

Rákérdeztek a nyilvános rendezvényeken való részvételi hajlandóságra is: itt főleg a 30 év alattiak és a vidéken élők azok, akik most már nem mondanák le az ezeken való részvételt.

AZ ÖN VÉLEMÉNYE SZERINT MIKOR ÉRHETNEK VÉGET MAGYARORSZÁGON A KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEK, ÉS TÉRHET VISSZA MINDEN A KORÁBBI RENDBE? / FORRÁS: IPSOS-OMNIBUS, 2021 MÁJUS

A válaszokból az is kiderült, továbbra is az oltást helyeslők és az azt már meg is kapók a járvánnyal kapcsolatban az óvatosabbak, míg az a kisebbség, akik a vakcinákkal szemben továbbra is szkeptikus, nagyobb arányban érdektelen a vírusvédekezési eszközökkel szemben is.

A vakcinaszkeptikusok aránya egyébként 22 százalék, további 8 százalék pedig egyszerűen bizonytalan oltásügyben.

A teljes nyári nyitásban mindezzel együtt nem igazán bíznak a magyarok: míg a terasznyitásos, lazításos áprilisban a többség még szabad nyárban reménykedett, mostanra 60 százalék mondja azt, szeptembertől történhet majd meg a teljes nyitás, további 40 százalék pedig ezt augusztus végéig várja.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek