A román kormányt már csak méterek választják el a széteséstől

2021.04.14. 15:29

A román miniszterelnök kirúgta a liberális-technokraták egészségügyi miniszterét, mire ők kijelentették: mostantól nem támogatják Cîțu további miniszterelnökségét. Mutatunk három forgatókönyvet, hogy mi jöhet ezután.

A román kormányt már csak méterek választják el a széteséstől

A román kormánykoalíció két nagyobb pártja, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a liberális-technokrata, román Momentumként is ismert USR-PLUS közötti viszony szerdán mélypontra jutott.

Reggel Florin Cîțu nemzeti liberális kormányfő ugyanis fogta magát, és menesztette a koalíciós partner, az USR-PLUS által delegált egészségügyi minisztert, Vlad Voiculescut.

A nap során számos találgatás keringett a román sajtóban: először még arról volt, hogy az egészségügyi minisztérium ideiglenes vezetését a miniszterelnök-helyettesi funkcióval is bíró Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke veszi át. Barna később pontosított: nem vállalja.

A DRÁMA KÉT FŐSZEREPLŐJE: JOBBOLDALT FLORIN CÎȚU MINISZTERELNÖK, BALRA VLAD VOICULESCU, VOLT EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER. FOTÓ: A POLITIKUSOK FB-OLDALA.

Cîțu már nem oké liberális-technokratáknak

Szerda délután Barna az USR-PLUS vezetőségi ülését követő sajtótájékoztatón elmondta:

Florin Cîțu miniszterelnök immáron nem bírja az USR-PLUS támogatását,

ezért kéri a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetőinek (Ludovic Orban PNL-elnök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és saját maga mint USR-PLUS-társelnök) minél korábbi találkozását. Barna erre a találkozóra szerdán este, vagy „legkésőbb másnap” szeretne sort keríteni, hogy együttesen döntsenek arról, hogy megvonják a bizalmat Florin Cîțu miniszterelnöktől. Mint mondta:

„Voiculescu menesztése egyoldalú döntés volt, amely felvet kérdéseket Cîțu vezetői kompetenciájával kapcsolatban. Mi együtt akartunk döntéseket hozni, ami eddig így is történt. Ma azonban Cîțu úgy hívott reggel találkozóra, hogy a döntése már megvolt. Még hétfőn a koalíciós ülésen arról egyeztünk meg, hogy kilépünk ebből a politikai balettből. Cîțu mostani döntése a koalíciót válságba taszította. Mostantól Florin Cîțu nem bírja az USR-PLUS támogatását”.

Barna szerda délutáni nyilatkozata azt követően jelent meg, hogy az USR-PLUS-on belül is feszültségek alakultak ki, mivel a tavaly egyesült politikai formációban még mindig elkülönülnek a régi USR-tagok és Dacian Cioloș, jelenlegi Renew Europe-frakcióvezető PLUS nevű formációjának tagjai. A szerdán menesztett Vlad Voiculescu Cioloș pártjából érkezett az egészségügyi minisztérium élére 2020 decemberében, úgy, hogy 2016-ban az akkori technokrata kormányfő, Dacian Cioloș miniszterelnöksége alatt már eltöltött ott hat hónapot. Mostani pályafutása ennél rövidebb, körülbelül négy hónap lett.

Az USR-PLUS vezetőségi ülése előtt Cioloș volt az, aki „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte Cîțu azon akcióját, hogy anélkül menesztette a koalíciós partner egészségügyi miniszterét, hogy azt előzetesen megbeszélte volna a koalícióban.

Mi lesz most?

A Hotnews portál három forgatókönyvet vázolt fel az USR-PLUS jövőjével kapcsolatban:

1. Marad a PNL-USR-PLUS-RMDSZ kormánykoalíció, ám Florin Cîțu miniszterelnök nélkül.

2. Az egészségügyi minisztériumot átadják a PNL-nek egy másik minisztériumért cserébe.

3. Kilépnek a koalícióból, felrobban a kormány, ellenzékbe vonulnak. Ezt követően vagy kisebbségi PNL-RMDSZ-kormány jön, de a román politikai elit alkalmazkodóképessége alapján akár egy PNL-PSD-nagykoalíció vagy egy mindenki által támogatott járványkezelő nemzeti egységkormány sem zárható ki.

4. És van egy negyedik is: az előrehozott választás, amit a legnagyobb ellenzéki párt, a magát újabban lockdownellenesre fazonírozó posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) szorgalmaz. Ez a legkevésbé valószínű: a parlamentet az alkotmány szerint az államelnök oszlathatja fel, és ő is csak akkor, ha az kétszer visszautasította a miniszterelnök-jelöltet és a második elutasítás után eltelt 60 nap. Ezt követően lehet csak előrehozott választást kiirni.

Florin Cîțu menesztése nem fog könnyen menni, ugyanis mind a PNL elnöke, Ludovic Orban, mind pedig az RMDSZ-t vezető Kelemen Hunor azon az állásponton vannak, hogy

a jelenlegi miniszterelnöknek maradni kell, az USR-PLUS nevezzen meg egy új minisztert és vessenek véget a kormányválságnak.

NYITÓKÉP: Dan Barna miniszterelnök-helyettes. Fotó: Dan Barna / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek