Elhunyt a Szarajevót a szerb támadásoktól védő szerb parancsnok

Szerző: Techet Péter
2021.04.09. 20:49

Csütörtökön elhunyt a szerb származású Jovan Divjak, azaz „Jovo bácsi”, aki azzal vált híressé és választott új hazájában, Bosznia-Hervegovinában hőssé, hogy a boszniai főváros 1994-es szerb ostromakor a város védőinek oldalára állt. Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Elhunyt a Szarajevót a szerb támadásoktól védő szerb parancsnok

Csütörtökön 84 éves korában elhunyt Jovan Divjak Szarajevóban. Az egykori katonának nem sok köze volt a városhoz. Belgrádban született, ott is kapott katonai kiképzést. A jugoszláv néphadsereg kötelékében került a Bosznia-Hercegovina tagköztársaságba, ahol a nyolcvanas években a mostari védelmi erő parancsnoka lett.

Jugoszláviában éppen a hadsereg szolgált arra, hogy erősítse a nemzetek felettiséget – vagy legalábbis oldja a nemzeti kötelékeket. Ennek szellemében szolgált a szerb Divjak is először a horvát többségű Mostarban, majd éppen 1989 után – amikor megindult Jugoszlávia szétesése – a többségében muzulmán Szarajevóban.

Amikor 1991-ben megindult a tagköztársaság függetlenedése (1992-ben kiáltották ezt végül ki, a szerb lakosság többsége azonban nem támogatta), Divjak fegyvereket játszott át helyi katonai erőknek, amiért távollétében a jugoszláv néphadsereg el is ítélte. 1992-ben döntötte el végül, hogy csatlakozik a független Bosznia – amit Belgrád szakadár államnak tartott – új hadseregéhez, az Armija BiH-hez.

A szerb Divjak a boszniai hadsereg helyettes főparancsnoka lett, és amikor megindultak a szerb támadások Szarajevó ellen, ő vezette a város védelmét.

Az Armija többsége persze muzulmánokból állt – a helyi szerbeknek és horvátoknak is megvoltak a maguk hadseregei –, de nem Divjak volt az egyetlen kivétel: az Armija egyik vezető katonája a horvát Stjepan Šiber volt például.

A MUZULMÁNNAK TARTOTT ARMIJA BIH HÁROM PARANCSNOKA (BALRÓL JOBBRA): A HORVÁT KATOLIKUS STJEPAN ŠIBER, A BOSNYÁK MUZULMÁN SEFER HALILOVIĆ ÉS A SZERB ORTODOX JOVAN DIVJAK. FOTÓ: SEFER HALILOVIĆ / FB

1994-től Divjak irányította a muzulmán többségű városok védelmét ellátó parancsnokságot az Armiján belül. Szarajevó ostroma, amikor

a várost a szerb nacionalista erők körbezárták és a hegyekből lőtték, majdnem négy évig tartott: 1992 áprilisától 1996 februárjáig, és több, mint 10 ezer ember vesztette életét.

Divjak „örömteli álomnak” nevezte, hogy éppen ezen időkben lehetett Szarajevóban, és „az élet emberi oldalán maradhattam” – azaz a körbezárt városlakókat védhette.

SZARAJEVÓ 1996-OS FELSZABADULÁSÁT DIVJAK PARANCSNOK EGY MEGMENEKÜLT GYEREKKEL A NYAKÁBAN ÜNNEPELTE. FOTÓ: JOVAN ARSENIJEVIC / FB

Atif Dudaković, az Armija egykori bihaći parancsnoka arra emlékeztetett, hogy Divjak nagyon sokat tett „Bosznia túléléséért”. Ez alatt nem csak a katonai érdemeit értette, de azt is, hogy Divjak meggyőződésé vált: csak a jövő nemzedékeinek újfajta oktatásával lehet azon ellentéteket meghaladni, amelyek egykoron lángokba borították a balkáni országot.

A szarajevói kanton parlamentje pedig azt írta megemlékezésében, hogy

Divjak „születése szerint belgrádi, választása szerint pedig az igazság harcosa volt”.

A BELGRÁDI SZÜLETÉSŰ JOVAN DIVJAK A BOSZNIAI HONVÉDELEMÉRT KAPOTT KITÜNTETÉSEIVEL. FOTÓ: IBRAHIM HADZIC / FB

Benjamina Karić, aki nemrég lett szociáldemokrata színekben Szarajevó új polgármestere, úgy véli, hogy Divjak egy hős volt, aki megmutatta: Szarajevó mindenkinek otthona, aki a várost szereti. Sefer Halilović, az Armija egykori főparancsnoka pedig azt emelte ki, hogy Divjak – és a mellette harcoló horvát Šiber – példája is azt mutatja, hogy ők hárman a többnemzetiségű Bosznia-Hercegovina álmát képviselték az Armija élén:

„Mindig együtt voltunk. Háborúban. És békében. […] Az eszmét, amiért háborúban és békében egyaránt harcoltunk, sohasem árultuk el”;

ez lenne azon egységes Bosznia-Hercegovina, amelynek mindenki a polgára lehet nemzetiségre való tekintet nélkül.

JOVAN DIVJAK A SZARAJEVÓI OSTROM IDEJÉN AZ ARMIJA PARANCSNOKAKÉNT SZERVEZTE A VÁROS VÉDELMÉT. A KÉPEN BERNARD-HENRI LÉVY FRANCIA FILOZÓFUST (BALOLDALT) FOGADJA A KÖRBEZÁRT VÁROSBAN. FOTÓ: BHL / FB

A katona a háború után alapítványt hozott létre, amely a Bosznia-Hercegovinában élő népek közötti megbékélést szolgálta, iskolai programokat szerveztek, mert

szerinte az ország jövője csak az lehet, ha nem megosztottan, hanem egységes identitással tekint a jövőbe.

Divjak valódi hőssé vált új hazájában – különösen a muzulmánok és a horvátok szemében. Nem véletlen, hogy még a horvát többségű Mostar városában is a hír hallatára többen egy hatalmas „Nyugodj békében, tábornok” feliratú pannót helyeztek ki a város horvát és muzulmán részét összekötő híres hídon.  

NYITÓKÉP: Jovan Divjak / Anadolija Balkan, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek