Szerbia: az ország, ahol egyszerre túl sok az oltóanyag és az oltásellenes

Szerző: Techet Péter
2021.04.02. 07:50

Szerbiában látszólag sikeresen halad az oltás, még a külföldieknek is marad ingyenes oltóanyag. Ennek oka azonban az, hogy az országban a Vučić-rezsim a járvány kezdetén annyira felpörgette az oltásellenességet, hogy csak kevés szerb állampolgár regisztrált oltásra, az országban viszont halmokban áll a nemsokára lejáró oltóanyag. Rastislav Dinić, niši politikai elemző mondja el az Azonnalinak, miért inkább a kudarc jele a külföldiek beoltása, mint bármiféle sikeré.

Szerbia: az ország, ahol egyszerre túl sok az oltóanyag és az oltásellenes

Már be van oltva?

Igen, megkaptam az oltást, sőt, a másodikat is, azaz teljes a védettségem.

Milyen oltóanyaggal?

A kínai Sinopharmmal. Az oltás kiválóan zajlott, gyorsan, mindenféle komplikáció nélkül.

INTERJÚALANYUNK, RASTISLAV DINIĆ POLITIKAI ELEMZŐ, A DÉL-SZERBIAI NIŠI EGYETEM FILOZÓFIA TANSZÉKÉNEK OKTATÓJA. FOTÓ: PRIVÁT

Szerbia ma az európai kontinensen az oltások tekintetében az első. Mi a cél? Hőssé akar válni Aleksandar Vučić államelnök?

Nehéz erre válaszolni. Látni kell azonban, hogy

a sikeres szerb vakcinadiplomácia a belföldi oltáskampány teljes kudarcának a másik oldala. Szerbiában azért olyan magas a beoltottak száma, mert közben nagyon alacsony az oltásra regisztráltaké.

De most már mintha a külföldiek számára is lenne a szerbeknek oltóanyaguk.

Az, hogy hirtelen Szerbia elkezdett külföldi állampolgárokat is oltani, pusztán azzal függ össze, hogy érkezett váratlanul nagyon sok AstraZeneca-oltóanyag, amikről azonban kiderült, hogy március 29-ig lejárnak, azaz nagyon gyorsan fel kellett ezeket használni.

Mégis mi az oka a gyors szerbiai oltási sikernek? Pusztán azzal nem magyarázható, hogy kevesen regisztráltak oltásra.

Főleg a Kínával és Oroszországgal fennálló kapcsolat a döntő. Szerbia ma az egyetlen európai ország, amely valóban a világ minden tájáról kap és vesz oltóanyagot. Ez kétségtelenül siker. Ezt a sikert azonban beárnyékolják mindazok a kudarcok és katasztrófák, amelyek az egész szerbiai járványkezelést kísérik.

Legalább Vučić népszerűségére hat az oltás? Nőtt ettől a támogatottsága?

Nem vagyok egyáltalán biztos abban, hogy az oltási sikerek bármiféle pozitív hatással lesznek Vučić népszerűségére. Nagyon sok ember van, akiket egyáltalán nem érdekelnek az oltások, sőt, kifejezetten ellenzik őket. Ezek most csak még inkább utálják a szerb államfőt.

Valamint

a Vučić-rezsim csak az oltások terén sikeres, minden más, a járvánnyal összefüggő kérdésben katasztrofális teljesítményt nyújt,

és az emberek nagyon elégedetlenek. Hatalmas a düh, és a függetlennek tekinthető intézetek felmérései szerint Vučić népszerűsége inkább lejtmenetben van. Ez azzal is összefügg, hogy az embereket például jobban érdeklik azon korrupciós ügyek, amelyek folyamatosan derülnek ki a rezsimről.

Maga az oltás nem polarizálja a társadalmat? Gondolok itt arra, hogy övezi-e politikai vita, ki melyik oltóanyagot kapja, választja?

Az egyéni döntéseket biztos motiválják geopolitikai megfontolások, egyéb szimpátiák, de ez nem különösen fontos. Mivel orosz, kínai és „nyugati” vakcina szabadon elérhető, és mindenki azt kapja, amelyiket szeretné, a kérdés nem okoz semmiféle feszültséget a társadalmon belül.

Vučić mégis – hasonlóan Orbán Viktorhoz – megpróbál politikai kérdést csinálni az oltásból, amikor rendszeresen oltásellenességgel vádolja az ellenzéket.

Vučić ilyenkor nem mond igazat, a legfontosabb ellenzéki pártok egyike se ellenzi az oltásokat, soha semmi oltásellenes megjegyzést nem tettek, sőt, mindig is kérték az embereket, hogy oltassák be magukat.

Vučić – főleg a sajtója – azonban tudatosan értékel fel, tol előre eddig teljesen ismeretlen, marginális oltásellenes csoportokat, amelyek láthatóan a rezsim bábjaiként játszák el az ellenzék szerepét.

A cél kettős. Egyrészről Vučić velük szemben az ész hangját tudja megjeleníteni, ő lenne a racionalitás képviselője. Másrészről

az egész ellenzéket össze tudja mosni az oltásellenesekkel, azaz bolondoknak tudja beállítani őket.

Ez a külföld felé szóló kommunikációban is fontos szerepet kap: Vučić így tudja megmutatni a külföldieknek, hogy „csak én képviselem a racionalitást”, és hogy az ellenzék csupa felelőtlen őrültből és szélsőségesből áll. De még egyszer: az oltásellenes őrülteket csak azért látni, mert Vučić felnagyítja őket.

De azért Szerbiában is vannak oltásellenes tüntetések.

Vannak, de hatásuk és nagyságuk a rezsim jóindulatától függ. Az oltásellenes mozgalom képviselőit a rezsim nyíltan támogatja, rendszeresen szerepelhetnek – ellentétben az igazi ellenzékkel – az állami médiában, még találkozhatnak is a kormány képviselőivel. Médiakampánnyal tudatosan mutatja a rezsim az oltáselleneseket fontosabbaknak és nagyobbaknak, mint amik valójában.

Miért?

Ez főleg a koronavírus-járvány kirobbanásakor volt fontos Vučićnak. Akkor nagyon úgy nézett ki, hogy Szerbia ugyanúgy szét fog esni a járványban, mint az összes környező állam a Balkánon, nem fogunk tudni úgysem oltóanyagot beszerezni. Ezért a rezsimnek az volt az érdeke, hogy eleve

növelje az oltással szembeni szkeptikusságot, mert így bízhatott benne, hogy az emberek nem is akarnak majd oltást, azaz nem is fogja őket zavarni, ha nincs elég oltóanyag.

Ekkoriban minden sarkon csak oltásellenességet lehetett hallani.

Aztán mégis lett több oltóanyag, azaz már nem volt annyira fontos az oltásellenesség támogatása, sőt, inkább vissza kellett szorítani őket, mert most meg az a kormánypropaganda, hogy milyen jól oltunk. Most az történt, hogy a kormány a hivatalos állami médiákból kicsit háttérbe tolta az oltáselleneseket, és ezek a „nemzetinek” nevezett álellenzéki második nyilvánosságban – a különféle „nemzeti” kábeltelevíziókon – jelennek meg. Arra persze ügyel Vučić, hogy az igazi ellenzék hangja még ide se juthasson el.

Oltásellenesség tehát van. De van egy-egy oltás kapcsán külön valamiféle ellenérzés?

Van, de nem annyira jelentősek. Az oltásellenesek értelemszerűen minden oltóanyagot elvetnek. A többség azért úgy van vele, hogy bármilyen oltás is jobb, mint maga a koronavírus. Mondjuk a kínai oltóanyag kapcsán van némi félelem, hogy nem eléggé hatékony. Meg persze

az AstraZeneca megítélése nálunk sem különösebben jó. Éppen ezért lehetett azt nyugodtan a külföldieknek beadni.

Ami felháborodást váltott ki, az annak lehetősége, hogy esetleg az EU csak a „nyugati” vakcinát fogadja el belépéskor, ami miatt sokan lemondtak az orosz vagy kínai vakcináról. Ez kicsit vissza is vetette a szerbiai oltási programot.

ANA BRNABIĆ SZERB MINISZTERELNÖK JANUÁRBAN MEGKAPTA A MÁSODIK OLTÁSÁT IS. A POLITIKUST A PFIZER-BIONTECH-VAKCINÁVAL OLTOTTÁK BE. FOTÓ: VLADA SRBIJE / FB

Az oltás ellenére is növekszik a fertőzés Szerbiában. Erre miként reagál az ország és a lakosság?

Az oltások sikeressége csak pár héten belül tud megmutatkozni, akkor hatnak. Ami gond, hogy a szerb hatóságok nem mernek legalább addig egy szigorúbb lockdownt bevezetni. Emiatt jelentősen növekszik az esetszám, és a halottak száma is a valóságosnál magasabb lehet. Az egészségügy a teljes összeomlás szélén áll, de a kormány semmiféle intézkedést nem tesz.

De végeredményben, ha az oltási stratégia sikeres lesz, akkor Vučić győzött.

Vučić egyszerűen hazardírozik, az az érzésem. Mindent az oltásra tett fel, szerinte a sikerhez elegendő, ha gyorsan mindenkit beoltanak. De ez tévedés, mert azért így is eltart hónapokig mindenki beoltása, az oltóanyag se hat azonnal, azaz

lezárások, lockdown nélkül nem lehet helyesen kezelni a járványt. Vučić azonban teljesen el akarja kerülni a lezárásokat,

kizárólag az oltásokra figyel. Ez azonban lehetetlen és felelőtlen út.

Vučić nem az emberek érdekeit nézi, hanem a hazai és külföldi nagytőkéét. A gazdaságnak értelemszerűen nem éri meg a lockdown, azaz Vučić inkább a gazdaságnak kedvez, és nem az emberek életét védi mindenáron.

Ráadásul azt is látni kell, hogy csupán az oltásokkal nem fogunk tudni kijönni a válságból. Az oltási program kezdi elérni a plafont. Egy hatalmas falba ütköztünk. Nem azért, mert ne lenne elég oltóanyag – abból halom van, még több is, mint amennyi kellene –, de egyszerűen

már alig van ember, akit be lehetne oltani, azaz lassan minden regisztráltat beoltanak. De ez csak a lakosság kisebbik része.

De mi lesz akkor, ha itt állunk egy részben beoltott lakossággal, ahol azonban tombol a vírus, de a kormány nem hajlandó lezárásokat bevezetni?

Még több megfertőződés. Vagy még több oltási regisztráció.

Az utóbbiban nem bízom sajnos. A rezsim a járvány kezdetén annyira terjesztette az oltásellenességet, az állami médiában beszélhetett mindenféle kuruzsló és sarlatán az oltások ellen, hogy sajnos nagyon sok ember tényleg nem akar regisztrálni. Azt pedig a rezsim – megint csak a népszerűségi okokból – nem meri meglépni, hogy kötelezővé tegye az oltást. Azaz

most itt állunk egy olyan országban, amelyben túl sok az oltóanyag és túl sok az oltásellenes.

Ez a két adat mutatja a szerbiai járványpolitika teljes összevisszaságát és totális bukását. A kormány egyszerűen nem volt sikeres abban, hogy az embereket meggyőzze az oltás fontosságáról. Inkább az ellenzék ellen harcolt.

Eszerint a külföldieknek adott oltás is csak annak jele, hogy Szerbia nem tudja maga felhasználni az oltóanyagokat?

Pontosan. Az, hogy külföldiek is kapnak oltást Szerbiában, mindennél jobban mutatja, hogy teljesen összeomlott a rezsim oltási stratégiája. Egyszerűen

nincs már annyi regisztrált ember, akinek be tudták volna adni az oltóanyagokat, de azok meg közben majdnem lejártak, ezért most gyorsan beengedtek külföldieket,

hogy akkor azok kaphassanak oltást. De ez azt jelenti, hogy Szerbia már arra is képtelen, hogy ezt a pár tízezer oltást a saját polgárai között ossza szét. Persze, nagyon szép diplomáciai siker a külföldiek beoltása, meg lehet humanitárius segítségről beszélni – pedig egyszerűen arról van szó, hogy a szerbiai oltási terv kudarcot vallott.

A szerb közvéleményt nem zavarja, hogy az oltóanyagokért mégiscsak a szerb adófizetők fizettek, és most külföldiek kapják meg azokat ingyen?

Nagy vita nincs ebből. De tényleg van pár kritikus hang, amely éppen ezt kifogásolja, amit ön is mond. Ennél azonban fontosabb, hogy a szerb orvoskamara arra figyelmeztet, hogy

mivel szervezetlenül engedik be a külföldieket, ez csak még jobban bellobbanthatja a járványhelyzetet Szerbiában.

A külföldiek oltása ugyanis katasztrofálisan van megszervezve. Ennél sokkal jobb lenne, ha egyszerűen Szerbia átadná a szomszédos országoknak az oltóanyagot. Teljesen értelmetlen a vakcinaturizmust támogatni.

A fotókon valóban tömegeket látni az oltási központoknál.

Maguk az oltási központok jól vannak megszervezve. De addig el is kell jutni. A gond az, hogy a külföldiek beengedése nincs megszervezve, ezért – még mielőtt az oltási központot elérnék – tömegek, dugók alakulnak ki.

TÖMÖTT SOROK ALAKULTAK KI A HÉTVÉGÉN A SZERBIAI OLTÓPONTOKNÁL, MERT REGISZTRÁCIÓ NÉLKÜL IS MEGJELENHETTEK KÜLFÖLDIEK. FOTÓ: ALEKSANDAR STEVANOVIC / FB

Szerbeket és külföldieket együtt oltanak?

Amennyire én tudom, igen. Azaz nincsenek elválasztva. Ez persze megint csak növeli a fertőzési veszélyt.

A boszniai Klix újság azt írja, hogy Vučić a Balkán népeinek beoltásával a régió vezetőjévé válhat. Lehetséges, hogy vannak ilyen tervei?

Nem hiszem. Amint mondtam: a külföldiek oltására azért lett szükség, mert nincs már elég beoltandó regisztrált szerb ember, és közben meg a nyakunkon maradt halom, nemsokára lejáró oltóanyag.

Vučić most persze diplomáciai sikerként könyveli el az egészet, de ne feltételezzünk hatalmas terveket mögötte. Ez egy szükséges ad hoc intézkedés volt, amit az összeomló szerb oltási terv miatt kellett gyorsan meglépni.

Koszovónak is akart segíteni Belgrád, de az ottani kormány ezt elutasította. Jönnek azért koszovói albánok is Szerbiába, hogy beoltassák magukat?

Ha jól tudom, igen, jönnek. Eleve nagy butaság volt Pristina részéről a szerb segítséget elutasítani. Mert

bármit is tartunk Vučićról, az, hogy Szerbia most ad a szomszédainak oltóanyagot, emberi életeket menthet meg.

A SZERB-KÍNAI BARÁTSÁGOT ÜNNEPLŐ TEHERAUTÓ A SZERB VIDÉKEN. FOTÓ: AV / FB

Az Európai Unióban különféle viták vannak, hogy milyen oltási igazolást állítsanak ki, fogadjanak el. Szerbiát mindez hogyan érinti?

Ha csak „nyugati” oltóanyagokat fogad el az EU, az nagyon rosszul fog minket érinteni, mert a lakosság nagyrésze kínai vakcinát kapott.

Persze vannak azért jó hírek. Horvátország és Görögország már bejelentette, hogy ők mindenféle oltást el fognak fogadni.

Szerbiában nagyon sokan megijedtek az EU terveitől, ezért is lanyhult az oltási kedv.

De ha legalább a horvátok és a görögök biztosan beengednek minket, akkor az emberek megint szívesen fogják magukat kínai és orosz vakcinával beoltatni.

Akiket Szerbiában oltanak be, milyen igazolást kapnak?

Olyat, amilyent az EU is elvár. De nem az igazolás tényével vagy kinézetével van a baj. Hanem azzal, hogy nem minden oltóanyagot fogadna el az EU, márpedig a szerb igazolásokon – ahogy az elvárás is – rajta van, hogy kit melyik vakcinával oltottak be.

Szerbia nemcsak kínai vakcinát, de kínai védelmi minisztert is kap. Legalábbis nemrég tett látogatást a kommunista Kína védelmi minisztere Belgrádban. Ez is annak jele, hogy Vučić egyre inkább távolodik az EU-tól?

Sajnos igen. Az EU-val való kapcsolatok egyre rosszabbak. Persze az EU se mindig ott kritizál, ahol kéne.

Az például nem volt baj, hogy Szerbia kínai vakcinákat is rendelt, itt az EU kritikája megalapozatlan volt. Sokkal inkább kellene az autoriter tendenciákat, a korrupciót kritizálni.

Nem szabad elfelejteni: Szerbia tavaly nyár óta az európai kontinens egyetlen országa Belarusz mellett, ahol hivatalosan sincs ellenzéki a parlamentben. Az EU ezt a helyzetet túl sokáig tolerálta, és Vučićot is nagyon hosszú ideig támogatta.

NYITÓKÉP: Aleksandar Vučić szerb államfő oltóanyagokat szállító repülőgép előtt / AV, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek