Még csak most ünnepelték a karácsonyt a Duna-deltában

2021.01.08. 17:45

Van, ahol betörnek a Kapitóliumba, van, ahol még csak most van a karácsony.

Még csak most ünnepelték a karácsonyt a Duna-deltában

Miközben a világ az amerikai eseményekre figyelt csütörtökön, Romániában, a Duna-deltában éppen karácsonyt ünnepeltek a lipovánok. Azért „csak” most, mivel a keleti keresztények (ortodoxok) egy csoportja még mindig a gregorián naptárreform előtti régi naptárat, a julián naptárat használja, és aszerint bizony most kell megtartani karácsony ünnepét.

Kik ők?

A lipovánok óhitű ortodox oroszok, akik Nagy Péter orosz cár 17. század végi egyházreformja elől menekültek a Duna-delta területére, és élnek ott a mai napig. A lipovánok, azaz a Nyikon moszvai pátriárka által bevezetett rítusbeli reformokat ellenző, a korábbi hagyományaihoz ragaszkodó orosz népcsoport eredetileg a Dnyeper és a Don folyók környékén élt, fő foglalkozásuk pedig a halászat volt. A különadókban megnyilvánuló erősödő állami nyomás hatására ezen vallási ellenzékiek a a 17-18. század fordulóján a Duna-delta környéki lápvilágba települtek. Így az új szálláshelyük is ideális volt: a Duna-deltában is folytathatták mesterségüket, a halászatot.

Ma Romániában a 2011-es népszámlálás adatai alapján körülbelül 23 ezren vallják magukat lipovánnak. A szomszédos Ukrajnában, közvetlenül a román határral szemben, a majdnem tízezer fős nagyközség (amely 75 százalékos lipován többségű), Vilcovo a helyi lipovánok központja. Mivel a 18. században a lipovánok betelepülésekor népszámlálást még nem tartottak, ezért nem lehet megbecsülni a teljes lipován közösség akkori létszámát. Egy dolog viszont biztos: a romániai lipovánok létszáma az 1930-as népszámlálás óta (ekkor körülbelül 50 ezren vallották magukat lipovánnak) megfeleződött. 

A lipovánok a mai napig az ószláv nyelvet használják az istentisztelet során, két ujjal vetnek keresztet, valamint minden férfi ragaszkodik ahhoz, hogy hosszúra növessze a szakállát.

Mára annyit módosult ez a szokás, hogy már inkább csak az idősebb férfiak viselnek hosszúra növesztett szakállt.

LIPOVÁN HALÁSZ A DUNA-DELTÁBAN. FOTÓ: SPIRIDON MANOLIU / WIKIMEDIA COMMONS

A Duna-deltában evezve onnan ismerjük fel,

hogy lipován vidékre tévedtünk, hogy egyre több kék dolgot látunk:

nemcsak a népviseletüket, hanem a templomokat, sőt a lakóházakat is kék színűre festik. A bukaresti szabadtéri Dimitrie Gusti Skanzenben például meg lehet nézni egy tipikus lipován parasztházat is.

LIPOVÁN HALÁSZHÁZ A SKANZENBŐL. FOTÓ: DIMITRIE GUSTI MÚZEUM / FACEBOOK

Szóval ez az az időt a julián naptár szerint számoló romániai óhitű ortodox közösség – leginkább a lipovánok, de pár ukrán falu is (akiket rusznyákokként ismerünk) –, amely csütörtökön ünnepelte meg a karácsonyt. Ez ott is kuriózum: az ortodox Románia nagy többsége a gregorián naptár szerint, a nyugati keresztényekkel egy időben, december 25-én tette ezt meg. Viszont a lipovánokhoz hasonlóan az orosz és szerb ortodoxok, az örmények, a grúzok, az etiópok, a palesztinok, valamint a posztszovjet tagköztársaságok (a kazah ortodoxok és a kirgizek is) januárban ünneplik a karácsonyt.

A lipovánok valószínűleg saját identitásuk megőrzése miatt ragaszkodnak a julián naptárhoz,

mivel a gregorián naptárat használó egyéb ortodox hitű romániai kisebbségek (ukránok, szerbek) asszimlilálódása a román többségi társadalomba sokkal előrehaladottabb, mint a lipovánoké.

JELLEGZETES, KÉK SZÍNT HASZNÁLÓ LIPOVÁN TEMPLOM. FOTÓ: KOVÁCS SZABOLCS / PRIVÁT

Sarichioiban például megteltek a templomok a koronavírus-járvány ellenére is.

A kántálásra viszont már nem kerülhet sor,

mivel a helyi ortodox pópa úgy nyilatkozott, hogy ebben az évben lehetőleg csak a templomban, valamint otthon, családtagjaik körében énekeljék el a hagyományos orosz dalokat.

NYITÓKÉP: Rusii Lipoveni / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek