Késett a sajtótájékoztatójáról a horvát miniszterelnök, de addigra mindenki lelépett róla

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.08. 16:45

Egy óránál tovább már senki nem akart várni Andrej Plenkovićra.

Késett a sajtótájékoztatójáról a horvát miniszterelnök, de addigra mindenki lelépett róla

Elméletileg péntek 13:30-ra volt kiírva és meghirdetve az a zágrábi sajtótájékoztató, amit Andrej Plenković jobbközép horvát kormányfő tartott volna a kormányülést követően. Az újságírók annak rendje és módja szerint el is mentek rá, és várták, mikor érkezik meg a miniszterelnök. És várták. Tíz percet, negyedórát, félórát. Mint az Index.hr írja,

egyórányi várakozást követően a média munkatársai kollektíve leléptek, miután senki sem adott információt nekik arról, hogy miért késik Plenković, és eleve, lesz-e még bármi.

Ez már csak azért is üzenetértékű, mert nem ez volt az első alkalom, hogy a jobbközép horvát miniszterelnök ennyit késett egy előre meghirdetett időpontú sajtótájékoztatóról. A kormány sajtósai a pénteki esetet követően közölték, hogy ők se mindig tudják, meddig tart egy a kormányülés, a mostani, koronavírus-járvány, Zoom-konferenciák és földrengéssújtotta időkben pedig pláne nem. Marko Milić horvát kormányszóvivő később közölte: a kormányülés végül 12:00-kor kezdődőtt, és 14:20-ig tartott, a miniszterelnök pedig egy, a turisztikai minisztere által tartott későbbi pénteki sajtótájékoztatón mondta el, amit akart.

A horvát miniszterelnöknek mindenesetre nincs szerencséje az ilyesmivel a héten: a csütörtöki sajtótájékoztatóján vitába keveredett újságírókkal arról, hogy késve és megfelelően reagált-e a kormány a december végi petrinyai földrengésekre. Szerinte nem késtek semmit, és megfelelően tettek mindent, az újságírókkal ellentétben, akik a tények helyett a szubjektív benyomásaikat közvetítették a petrinyai tudósításaikban. 

A még karácsony előtt készült Crobarometer közvélemény-kutatás szerint a horvátok többsége továbbra is kitart a miniszterelnök mellett, 56 százalékos a politikus népszerűsége, őt csak a baloldali államfő, Zoran Milanović előzi meg, aki a horvátok 58 százalékának bírja a támogatását. A harmadik helyen a Most párt elnöke, Božo Petrov van szintén 56 százalékos népszerűséggel, a negyediken pedig Miroslav Škoro énekes, szélsőjobboldali politikus 54 százalékkal. A pártok versenyében Andrej Plenković HDZ-je magabiztosan első 30,8 százalékkal, a legnagyobb ellenzéki párt, a szocdem SDP mindössze 16,2 százalékot hozna, ha most vasárnap lennének a választások. Miroslav Škoro Haza Mozgalma lenne a harmadik 9,4 százalékkal, az újbaloldali Možemo 8,6 százalékot hozna, a klerikális-neoliberális Függetlenek Hídja (Most) pedig 8,3-at.

FOTÓ: A horvát kormány Facebook-oldala

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek