Szakad a horvát szélsőbal: egy része lepaktálna a régi baloldallal

Szerző: Techet Péter
2020.12.10. 15:32

A júliusi parlamenti választásokon meglepetésre negyedik helyre befutott radikális baloldali és zöld pártok koalíciójából kiválnak a kommunisták, mert a többiek nem akartak mögéjük beállni a fiumei polgármester-választáson. Eddigi partnereiket ezért azzal vádolják, hogy lepaktáltak a balközéppel.

Szakad a horvát szélsőbal: egy része lepaktálna a régi baloldallal

A július 5-i horvátországi parlamenti választásokon meglepetéssikert ért el a Baloldali-Zöld Koalíció, amelyet előtte több radikális baloldali, városvédő, feminista és zöld párt hozott létre. (A koalícióról itt írtunk részletesebben, egyik politikusuk, az azóta parlamenti képviselővé avanzsált Sandra Benčić még a választások előtt adott interjút Zágrábban az Azonnalinak.)

A koalíció fő erejét azon Možemo (magyarra fordítva: Lehetséges) alkotja, amely Zágrábban nőtt ki a helyi korrupt polgármester, Milan Bandić elleni városvédő és korrupcióellenes mozgalomból. A 2017-es zágrábi önkormányzati választáson robbant be a Za Grad (Városért) mozgalom, amely az idei Možemo alapját adta.

AMIKOR MÉG EGYÜTT VOLTAK IDÉN. A MUNKÁSFRONT ELNÖKE, KATARINA PEOVIĆ MOST MÁR AZZAL VÁDOLJA SZÖVETSÉGESEIT (KÜLÖNÖSEN A ZÁGRÁBI TOMISLAV TOMAŠEVIĆET), HOGY KIEGYEZETT SAJÁT ÉRDEKÉBEN A HAGYOMÁNYOS BALKÖZÉPPEL. FOTÓ: MOŽEMO / FB

A balosok sikeresen tudták más nagyobb városokban – főleg a hagyományosan vörös Fiumében és Splitben –, valamint a mindig is balra szavazó Isztria megyében megvetni a lábukat. Nem véletlen, hogy miközben Szlavóniában vagy Dalmáciában még rosszul szerepeltek,

Zágrábban 21 százalékkal a harmadik helyre – szorosan a jobbközép HDZ és a szocdem SDP mögé – jöttek fel,

de Fiumében is tíz százalék felett teljesítettek.

A Baloldali-Zöld Koalíció részeként – éppen Fiuméből szerezve mandátumot – jutott be Katarina Peović is, akinek pártja, a Munkásfront (RF) radikális kommunista, jugoszlavista agendát képvisel. Ettől függetlenül ő is beült a közös frakcióba. Ennek azonban mostanra vége.

KATARINA PEOVIĆ KOMMUNISTA, JUGOSZLAVISTA NÉZETEKET VALLOTT. SZERETETT VOLNA KÖZÖS POLGÁRMESTER-JELÖLT LENNI FIUMÉBEN, DE ERRE MÉG SAJÁT SZÉLSŐBALOLDALI KOALÍCIÓS PARTNEREI IS NEMET MONDTAK. FOTÓ: KP / FB
Az újbaloldali koalíció tagpártjai a jövő tavaszi önkormányzati választásokon vesztek össze.

Mivel még mindig a zágrábi jelenlét a legerősebb, a legtöbben a fővárosra fókuszálnának: itt Tomislav Tomašević személyében – aki a Za Grad alapítója volt – esélyes kihívóval rendelkeznek akár a polgármesteri székért is. Nem kizárt, hogy vagy az egész horvát baloldal, azaz a szocdemek és a balliberálisok beállhatnak mögé, vagy legalábbis egy baloldali siker esetén Tomašević fontos posztot kaphat.

Ezért cserébe azonban – legalábbis a fiumei Peović vádjai szerint – a vörös kikötővárost átengednék a szocdemeknek, elvégre Vojko Obersnel személyében a szocdemek több, mint negyedszázada uralják a várost. Peović azonban, aki a fiumei egyetem kulturális antropológia tanszékén tanár, elégedetlen Obersnellel, noha a polgármester a szocdemek baloldalán helyezkedik el, nem véletlen, hogy idén még egy vörös csillagot is felállíttatott az idén az Európa kulturális fővárosa címet viselő kikötővárosban.

Peović mégis abban bízott: ő lehet a szélbal közös polgármester-jelöltje helyben.

A možemosok azonban azt állítják: Peović a belső fórumokon „fenyegetőzött”, nyomás alá akarta helyezni a többi tagpártot. Ezt Peović tagadja,

szerinte az történt, hogy a možemosok kiegyezhettek a háttérben a szocdemekkel és a balliberálisokkal, hogy Zágrábért cserébe Fiumében nem indulnak rá a balközépre.

Hogy ki kezdte a vitát, azt nem tudni, egy biztos: a Možemo összes többi tagpártja szerdán kijelentette, hogy többé nem kívánnak az ortodox kommunista Munkásfronttal együttműködni. A Koalícióban ettől még a radikális baloldaliság képviselve marad, mert a szintén radbal Új Baloldal nevű kispárt nem száll ki az együttműködésből.

A Munkásfront most egy keményen rendszerellenzéki szélsőbaloldalt szeretne megteremteni, azonban kérdéses, hogy ennek mennyi esélye van. Egyetlen konkrét számot ismerünk: a tavaly év végi államfőválasztáson, ahol Peović a Munkásfront egyedüli jelöltjeként elindult, 14 ezer szavazattal valamivel meg tudta ugrani az egy százalékot.

NYITÓKÉP: A baloldali és zöld pártok közös listájának bejelentése a zágrábi Várnegyedben. Možemo / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek