Lemondott Orban a miniszterelnöki pozíciójáról

2020.12.07. 19:18

Olyannyira gyengén szerepelt a jobbközép nemzeti liberális PNL a román parlamenti választáson, hogy meglett az első politikai áldozat is: Ludovic Orban miniszterelnök lemondott mandátumáról.

Lemondott Orban a miniszterelnöki pozíciójáról

Még egy nap sem telt el azóta, hogy vasárnap parlamenti választást tartottak Romániában, az ország politikai élete máris a feje tetejére állt.

Hétfő este Ludovic Orban hivatalban levő jobbközép, nemzeti liberális miniszterelnök benyújtotta lemondását.

Tette ezt azért, mert a december 6-i parlamenti választáson a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a várakozásokhoz mérten alul teljesített a választáson. A PNL csak 25 százalékot kapott, második helyre szorulva a 30 százalékot behúzó posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) mögé. Hétfőn reggel a párt egyik alelnöke, Rareș Bogdan EP-képviselő még magabiztosan azt nyilatkozta élőben, hogy a PNL 32-33 százalékot fog kapni a szavazatok összesítését követően.

LUDOVIC ORBAN ÉPPEN BENYÚJTJA LEMONDÁSÁT.

Orban már hétfő délben találkozott az ország államfőjével, a szintén a Nemzeti Liberális Pártból érkezett Klaus Johannisszal. A rövid, tízperces találkozón sajtóinformációk szerint

Johannis felszólította Orbant, hogy mondjon le, amit az el is fogadott.

Az ügyvezető miniszterelnökséget addig, amíg a parlamentben a jobbközép pártok létrehoznak egy világos többséget, sajtóinformációk szerint a párton kívüli Nicolae Ciucă, hadügyminiszter fogja ellátni.

A hétfői nap folyamán mind Johannis, mind Orban kamerák elé állt, és értékelte a választás eredményeit. Klaus Johannis államfő román idő szerint 18 órakor tartotta első sajtótájékoztatóját, beszédében az alacsony részvételt aggasztó tényezőnek tartotta a román demokrácia minőségére nézve.

„A választás eredménye azt mutatja, hogy nincs egyértelmű nyertese a választásnak” – mondta Johannis. „Ha megnézzük az eredményeket, azt látjuk, hogy a jobbközép oldal 50 százaléknál többet kapott.

Kijelenthetem, hogy az én célom is ez volt: egy jobbközép kormány.

2019 óta világos, és most is elismétlem: itt az ideje, hogy a PSD kimaradjon a végrehajtó hatalomból.” Majd kijelentette, hogy pár napon belül tárgyalásra hívja a parlamentbe bejutott pártokat, hogy ismertessék a javaslataikat és megbeszéljék a kormánykoalíció létrehozásának lehetőségét.

Sajtóinformációk szerint a PNL-ben a jelenlegi pénzügyminiszter, Florin Cîțu, a hadügyminiszter, Nicolae Ciucă, valamint a PNL Bihar megyei elnöke, Ilie Bolojan merültek fel mint lehetséges miniszterelnök-jelöltek. Ugyanakkor nemcsak a PNL, hanem az összes többi párt Johannis elé kell tárja a miniszterelnök-jelöltjeit: a liberális-technokrata USR-PLUS a párt társelnökét, Dacian Cioloșt fogja megnevezni. A választáson legtöbb szavazatot szerzett PSD pedig egyenesen négy névvel, köztük a korábbi „székelyakasztó" volt miniszterelnökkel, Mihai Tudoseval is előjött, mint lehetséges miniszterelnök-jelölt.

Az államfő bejelentését követően Ludovic Orban miniszterelnök is a kamerák elé állt, és kijelentette:

„Azt szeretném megmutatni a mai döntésemmel, hogy nem ragaszkodom a miniszterelnöki székhez.”

Orban azt is bejelentette: ő fogja vezetni a koalíciós tárgyalásokat a többi parlamentbe bejutott jobbközép alakulattal. „Célom, hogy egy olyan parlamenti többséget hozzunk létre, amely a PSD ellen jön létre. Részt kívánok venni a további tárgyalásokban a jobbközép pártokkal” – zárta bejelentését az egy év és egy hónapig a jobbközép PNL-kisebbségi kormányt vezető Ludovic Orban.

NYITÓKÉP: Ludovic Orban meglátogatja a Belügyminisztériumot. Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek