Nem először volt őszinte a román miniszterelnök

Szerző: Bukovics Martin
2018.01.14. 19:44

Pár napja általános a felháborodás azon, hogy a román miniszterelnök kijelentette: a székely zászlók mellé azokat is fel kellene lógatni, akik kitették azokat. Pedig nincs ezen mit meglepődni, Tudose mindig is ilyen őszinte fiú volt. 2012-ben arról beszélt: azért nem építenek a kínaiak Romániában autópályát, mert ők nem hajlandók pénzt visszaosztani. Ezután simán lehetett miniszterelnök – mi várhat rá a székelyes beszólás után?

Nem először volt őszinte a román miniszterelnök

Nagy port kavartak Mihai Tudose román miniszterelnök székelyek lobogójuk mellé lógatásáról szóló kijelentései: a magyarországi és erdélyi közélet egy emberként ítélte el a román miniszterelnököt a szocialistáktól az LMP-n át a Fideszig. A Transindex fordítása szerint ezek voltak Tudose szavai: „Hogyha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet!”

A román külügyminisztérium nem értékelte magyarellenesnek főnökük szavait, román publicisták annál inkább, a román kormánypártokkal hivatalosan is együttműködő RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor pedig a miniszterelnök lemondását is pedzegette.

De Tudose nem először volt őszinte.

A jelenlegi román miniszterelnök egy 2012-es tévéinterjúban a lehető legnagyobb természetességgel mesélt arról, hogy azért nem épülnek autópályák, mert a potenciális befektetők nem hajlandók csúszópénzt adni. Tudose ekkor a román alsóház gazdaságpolitikai, reformügyi és privatizációs bizottságának volt az elnöke.

Mikor a Realitatea TV-ben kérdezték, hogy lennének-e független befektetők, akik hajlandók lennének fizetős autópályát építeni Romániában, Tudose azt felelte: „Istenemre, rengeteg!“ És akkor miért nem szállnak be? – kérdezte a műsorvezető. 

„Hát mert nem tudsz azoktól a srácoktól csúszópénzt kérni. Ezért. Nem kérhetsz tőlük csúszópénzt, nem igaz? Azok nem osztanak vissza. Ide fog jönni a kínai, hogy csúszópénzt adjon? Nem!” 

– mondta akkor Tudose, majd így folytatta: 

„Kínában voltam a kínai kormány meghívására egy delegációval a Gazdasági Bizottság elnökeként. Azok ott a szemünkbe néztek, és azt mondták, hogy ők képesek a saját pénzükből évi 2000 kilométer autópályát építeni. Nem ugrottunk fel a székeinkből. Gondoltuk, biztos csak félrefordították amit mondanak, úgyhogy megkértük őket, hogy írják le számokkal. 2000 kilométer saját pénzből. Miért nem hagyjuk őket? Mert akkor már nem tudnak azok a cégek dolgozni az autópálya elkészítésén, akiknek dolgozni kell. Azért.”

Ki teszi zsebre ezeket az összegeket? – kérdezte tovább az újságíró Tudosét 2012-ben. Így folytatta: „Uram, én csak az tudom, hogy maga nem és én sem.

Mert ha én raktam volna zsebre, akkor most nem lennék itt. Bezsebelik a dörzsölt srácok, nézzen rá, kik dolgoznak az autósztráda-projektekben, és hogy kik adják nekik a megbízásokat” 

– válaszolt Tudose. Az interjúrészlet itt meg is nézhető.

Romániában egy kilométernyi autópálya ára 8,4 milliárd forint körül van egy tavalyi számítás szerint. Ez az összeg kiugróan magas nemcsak a németországi, de a magyar autópályákhoz képest is. A román politikusok az elmúlt huszonöt évben összesen 10 ezer kilométernyi sztrádát ígértek népüknek – az autópálya-hálózat mai hossza 750 kilométer. És sokszor még az a szakasz sem használható, amit már megépítettek.

Ennyi volt Tudosénak?

Tudose simán lehet, hogy hétfőn megfosztatik miniszterelnöki pozíciójától. A Kolozsváron szerkesztett Krónika írja, hogy hétfőn összeül a Romániát a nevében liberális és demokrata ALDE-val együtt kormányzó, nevében szociáldemokrata PSD végrehajtó bizottsága, és itt dől majd el, hogy kezdeményezik-e a miniszterelnök távozását.

Amennyiben igen, az kifejezetten vicces lenne, hiszen a PSD tavaly júniusban egyszer már megpuccsolta saját kormányfőjét. Sorin Grindeanunak akkor pont azért kellett mennie, amiért állítólag Tudosénak is most: mert a pártot zsebében és markában tartó Liviu Dragnea pártelnök meg akar tőle szabadulni.

A román államelnöknél érdeklődtünk

Az Azonnali Tudose akasztós mondatai kapcsán még pénteken megkereste kérdéseivel Románia szász kisebbségéhez tartozó államelnökének hivatalát.

Klaus Johannis a Fidesszel együtt az Európai Néppártban helyet foglaló, nevében nemzeti-liberális PNL színeiben nyerte el a tisztséget 2014-ben. Ellenfele a nevében szociáldemokrata PSD jelöltje, Victor Ponta volt, aki miniszterelnöksége alatt nem volt éppen barátja a magyaroknak, évekkel később mégis egy platformra került a Fidesszel, amikor a magyar köztévén sorosozott. A legfrissebb hír róla: a héten szerb állampolgárságot kapott.

Amint válaszol Johannis hivatala, jelentkezünk.

FOTÓ: A román kormány hivatalos FB-oldala

A cikk írása során közreműködött Gergely Előd Gellért.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek