Évről évre jobb a magyar fantasztikus irodalom legjobb novelláit gyűjtő antológia

Szerző: Pintér Bence
2020.11.23. 20:15

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit tegyünk, ha a lakásunk elkezd a saját feje után járni? Mit is jelent a világ helyreállítása, ha a horrorszerző Veres Attila írja meg annak módját? És mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból, ami idén is remekül sikerült.

Évről évre jobb a magyar fantasztikus irodalom legjobb novelláit gyűjtő antológia

Két évvel ezelőtt írtam a Gabo SFF új antológiasorozatáról, amiről akkor még nem tudhattuk, hogy tényleg sorozat lesz-e. A Gabo fantasztikus részlegénél ugyanis merész dologba vágtak bele: novellákat adtak közre ismert és kevésbé ismert magyar fantasztikus szerzőktől.

Tekintve, hogy a magyar szerzőkkel és a novellákkal kapcsolatban külön-külön van valami általános félsz az emberekben, a fantasztikum ráadásul kicsi piac, nem voltam benne biztos, hogy több évet is megél majd a sorozat.

Az már az első kötetből világos volt, hogy a túlélés nem a minőségen fog múlni: már a 2018-as kötet remek volt, amit még felül is tudott múlni a 2019-es válogatás – és hát tényleg válogatásról van szó, még ha nem is az amerikai fantasztikumban megszokott, magazinokban már megjelent novellákat desztilláló „Year’s Best”-jellegű válogatásról van szó, hanem gyakorlatilag egy pályázatról. De a két szerkesztő, Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor láthatóan biztos kézzel tud válogatni.

És mint egy falat kenyér, úgy kellett ez az antológiasorozat a magyar fantasztikumnak: kiderül belőle egyrészt az, hogy ez a terület bizony él és virul, másrészt pedig az, hogy ugyan regényméretben egyelőre kevés állandóan megjelenő, biztos kézzel dolgozó szerzőnk van, de a kisprózai színtéren számos tehetséges alkotó van.

Szaladjunk is végig ezeken a tehetséges szerzőkön

Farkas Balázs és Veres Attila, a hazai weird irodalom két titánja csuklóból hozza a kötelezőt, de meglepő módon két kedvenc szerzőm így is leszorulna a dobogóról, ha sorrendet kéne állítanom a novellák között. Szokás szerint remek aztán a Hugo-díjas Takács Bogi, és izgalmas világot villant fel a mezőnyben szintén veteránnak számító László Zoltán is, mindketten sci-fis vonalon, és itt játszik Körmendi Ágnes egy okos darabbal; valamint Molnár B. Gábor egy tisztességes, de talán kissé sematikus, Raymond Chandler-hommage űrkrimivel.

Kifejezetten érdekes színfoltok is vannak az idei antológiában: Palágyi R. László egy biztos kézzel írt történelmi fantasyt villant a török korból, amit valamiért képregényként tudnék még elképzelni; és szintén a történelmi vonalon mozog Evellei Kata írása, ami érintőlegesen még valami érdekes zombis dolgot is vegyít a fantasybe. Csoma-Lőrincz Tamara vallási témát boncolgat a novellájában – ebből a sorozatából már volt szerencsém olvasni egy írást a Fantasztikus Kéziratok Éjszakáján, ami már akkor kiváncsivá tett.

Lőrinczy Judit írásáról eközben az a kevés Thomas Ligotti-novella jutott eszembe, amit olvastam – azt hiszem ugyanazért nem élveztem, amiért Ligotti sem a kedvencem. D. Kovács Tünde feminista vonalon mozgó disztópiája egy darabig az orrunknál fogva vezet minket, és ezt nagyon jól csinálja. Erdei Lilla idei darabjában, a Cuncirókában, megmondom őszintén, első olvasásra nem fogtam fel, hogy mi történik pontosan, azt hiszem, újra kell olvasnom.

Két novella is tanúskodik arról, mekkora gondot jelent az Y-generációnak a lakhatás

– ez jutott legalábbis eszembe, ahogy két lakásközpontú, ráadásul panellakás-központú novellát olvastam Krausz Emmától és Alexandrov Annától. Előbbi egy eleinte talán kissé csapongó, de összességében felettébb nyugtalanító panelweird, utóbbi pedig végre egy igazi panelfantasy – nagyon örülök, hogy a panellakások betörtek végre a magyar fantasztikum helyszínei köze, már az egyik korábbi kötetben is volt ilyen novella.

Idén nekem négy titkos favoritom van. Az egyik szokás szerint Kiss Gabriella, aki azóta, hogy megnyerte az egyik Fantasztikus Kéziratok Éjszakáját, folyamatosan lenyűgöz kisprózájával: eleddig a weird területen hozott izgalmas szövegeket, ezúttal viszont valami kifejezetten meta témába nyúlt bele Egy férfi belépett a bárba c. novellájával, amit még párszor újra akarok olvasni.

A másik kedvencem Nagy Roxána Kicevice című falusi horrorja vagy dark fantasyje, ami nagyon szépen vitte végig a kitűzött célját; a harmadik pedig Rusvai Mónika Embermadár című disztópiája, ami olyan szépen és mélyen kelet-európai, olyan jó szimbólumokkal, nézőpontokkal dolgozik, és olyan szépen van megírva, hogy kedvet kaptam a szerző regényéhez, ami eddig annyira – fülszövege alapján – nem érdekelt.

A negyedik kedvencem külön kiemelést érdemel:

Radics Roland ugyanis két olyan távoli dolgot hozott össze egy novellában, mint a hercegnőket rabló sárkány és a pszichonalízis.

Hogy egy párbeszédes formájú novella hogy lehet ennyire jó, azt csak ez a zseniális alapötlet magyarázhatja, mindenesetre a sok búskomor vagy egyenesen rémisztő történet között Radics Roland novellája volt az egyik, amin tudtam mosolyogni, ezért már önmagában járna neki a kiemelés.

Tehát összességében idén is kiderült, hogy a hazai fantasztikus kispróza helyzete nagyon szépen alakul, évről évre kerülnek elő, majd maradnak velük újabb és újabb tehetséges alkotók, akik egyáltalán nem szűkölködnek ötletekben, ráadásul sokszor megtalálják a fantasztikumhoz a magyar szempontból átélhető és megélhető témákat is. Remélem a szerzők vagy kedvet kapnak a regényíráshoz, vagy rákapnak a hazai kiadók a novelláskötetek közlésére, mert többen közülük lassan önálló kötetet érdemelnek.

Olvasnál valami jót? Könyves Kálmán segít!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek