Věra Jourová nem lepődött meg azon, hogy a magyar közmédiában politikai utasításokat kapnak az újságírók

Szerző: Bakó Bea
2020.11.20. 15:34

Az Európai Bizottság alelnöke egy online szemináriumon beszélt arról az Azonnalinak: a kiszivárgott MTVA-s hangfelvétel csak illusztrálja, amit eddig is tudni lehetett.

Věra Jourová nem lepődött meg azon, hogy a magyar közmédiában politikai utasításokat kapnak az újságírók

A múlt héten hozott nyilvánosságra a Szabad Európa olyan felvételeket, amelyeken a 2019-es EP-választás előtt az évi százmilliárd forintból működő, a médiatörvény szerint elvileg kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatásra köteles MTVA vezető szerkesztője, Bende Balázs arról beszélt a közmédia újságíróinak: az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják, a megfelelő narratívát kell nyomni Brüsszelről és a migránsokról, és

akinek nem tetszik, hogy a köztévében „megfelelő narratíva, megfelelő módszer és irányvonal mellett anyagot kell írnia”, az mehet máshová dolgozni.

Az ügyről az Azonnali Věra Jourovát, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztoság és alelnökét kérdezte egy, a firenzei European University Institute által szervezett nyilvános online szemináriumon, amelyet a biztos újságíróknak és médiaszakembereknek tartott abban a témában, hogy a koronavírus-járvány hogyan érinti az újságírók munkáját.

Jourovától arra voltunk kíváncsiak, meglepődött-e a kiszivárgott felvételen, és fog-e valamilyen lépéseket fog tenni ennek kapcsán a Bizottság. A cseh biztos úgy válaszolt: bár a Bizottság általában nem kommentál kiszivárogtatásokat, neki az a véleménye, hogy a felvétel illusztratív volt, bizonyítja azt, amit a magyar médiahelyzetről szóló jelentésekben eddig is lehetett olvasni, és amit ő is hallott több magyar újságírótól:

„Tehát nem, nem lepődtem meg rajta.”

Azzal kapcsolatban, hogy mit fog tenni a Bizottság, annyit mondott: a következő éves jogállamiságjelentésben is foglalkoznak majd az üggyel és megvitatják az Európai Unió Tanácsában a Magyarországgal szemben folyó 7-es cikkes eljárás keretében is. (Arra nem tért ki, hogy ez az eljárás gyakorlatilag két éve egy helyben áll.)

A biztost kérdeztük a 2018-as KESMA-fúzióról is, amelynek során többszáz kormányközeli médiatermék olvadt össze a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba, és mivel a fúziót a kormány egy huszárvágással kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítette, így azt a Gazdasági és Versenyhivatal már eleve nem is vizsgálhatta.

Azonban felmerült, hogy a Bizottság mint uniós versenyjogi hatóság foglalkozna az üggyel, tavaly tavasszal meg is erősítették, hogy kaptak panaszokat az ügy miatt, és vizsgálják azokat.

Hogy hogy áll most ez a dolog, arra Jourová úgy válaszolt:

„Az EU versenyjogi szabályai nagy cégek fúzióira vannak kitalálva, amelyek nagy jelentőséggel bírnak az EU-s belső piacon. A KESMA messze alatta van ennek a szintnek.”

Mint mondta, folyamatos párbeszédben vannak ezügyben Margarethe Vestager versenyjogi biztossal és próbálják megtalálni, hogyan lehetne ezt megfogni az EU-s versenyjogi szabályok alapján, azonban „ehhez még több idő kell, és nem tudom garantálni, hogy a végén sikerrel járunk”.

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek